Ελλάδα

03/06/2013 - 06:38

Θερμή υποδοχή στον Πατριάρχη Κύριλλο

Χιλιάδες προσκυνητές υποδέχθηκαν τον Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλο στον ιερό ναό της Παναγίας Σουμελά στις Αχαρνές. Το πλήθος τον επευφημούσε διαρκώς και το έραναν με ροδοπέταλα ενώ περίμεναν υπομονετικά να προσκυνήσουν τμήματα από τα λείψανα του οσίου Σεραφείμ, και της Ματρώνης που έφερε ο Πατριάρχης.
 
Ο προκαθήμενος της ρωσικής εκκλησίας έφθασε στις Αχαρνές πριν τις έξι το απόγευμα και συνοδευόταν από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Εκεί τους υποδέχθηκε ο Μητροπολίτης Ιλίου Αθηναγόρας ενώ αγήματα του στρατού απέδωσαν τιμές.
Στην οικονομική κρίση αλλά και στους Πόντιους που ζουν στις Αχαρνές αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της ομιλία του ο Πατριάρχης. Όπως είπε ξεριζώθηκαν από τον τόπο τους και έχτισαν ξανά ένα νέο σπιτικό. "Σήμερα αντιμετωπίζεται διάφορες άλλες δυσκολίες και κυρίως αυτή την οικονομική κρίση η οποία έμπλεξε όλη την Ευρώπη αλλά και την Ελλάδα. Όμως δεν πρόκειται για την πρώτη κρίση στην ιστορία σας. Έχετε αντεπεξέλθει σε πολλές κρίσεις στην ιστορία σας και βλέπω τώρα ακράδαντα ότι αυτή την φορά με βάση την ορθόδοξη πίστη μας θα αντεπεξέλθετε σε αυτές τις δοκιμασίες τις οποίες διέρχεσθαι αυτή τη στιγμή" είπε μεταξύ άλλων ο Πατριάρχης.
 
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών ο Πατριάρχης Μόσχας έδωσε ένα αναμνηστικό εγκόλπιο στον Μητροπολίτη Αθηναγόρα και την εικόνα του Αγίου Γεωργίου του Θεοφόρου στον δήμαρχο της πόλης.
 
Σήμερα το πρωί συλλειτούργησαν στον Άγιο Παντελεήμονα Αχαρνών ο Πατριάρχης Μόσχας και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος.
 
Ο Αρχιεπίσκοπος επέλεξε συμβολικά τον συγκεκριμένο ναό λόγω της παρουσίας πολλών μεταναστών στην περιοχή, για να στείλει μήνυμα ειρηνικής συνύπαρξης.
 
Ο Πατριάρχης Κύριλλος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στο κοινωνικό έργο της εκκλησίας της Ελλάδας τις δύσκολες ώρες που περνά ο τόπος.
 
"Είναι κατάλληλη πλέον η στιγμή να αναφερθούμε στο κοινωνικό έργο εκκλησίας της Ελλάδος. Που βλέποντας τι συμφορά έπληξε τους ανθρώπους, άπλωσε την χείρα ελέους και βοηθείας. Ως εκπρόσωποι της ρωσικής εκκλησίας επιμαρτυρούμε ότι πόνεσε πράγματι η καρδιά μας στο άκουσμα της συμφοράς του ομοδόξου ελληνικού λαού και παρόλο που οι πιστοί της εκκλησίας μας, τοι ποιμνιό μας στην πλειοψηφία τους δεν έχουν οικονομική ευχέρεια, ωστόσο προσέφεραν και αυτοί τον ταπεινό οβολό τους προκειμένου να στηρίξουν τα έργα ελεημοσύνης της αδελφής εκκλησίας της Ελλάδος" είπε μεταξύ άλλων.
 
Για τους αδελφικούς δεσμούς που συνδέουν την εκκλησία της Ελλάδας με αυτή της Ρωσίας μίλησε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. "Η ευλογητή σας παρουσία μας επιτρέπει να εκφράσουμε μέσα από την κοινή μετοχή στη Θεία Ευχαριστία τα βαθύτατα αισθήματα φιλαδελφίας και τιμής που τρέφουμε προς το πρόσωπό σας και την εκκλησία της Ρωσίας, όπως και να διατρανώσουμε τους μακραίωνους αδελφικούς δεσμούς μεταξύ των εκκλησιών μας" τόνισε.
 
Τη Δευτέρα Ο Πατριάρχης θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά και στη συνέχεια θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη και το Άγιο Όρος.

Μοιράσου το άρθρο!