Ελλάδα

08/04/2015 - 17:21

Τσίπρας: Πολυδιάσταση εξωτερική πολιτική με σεβασμό στις διεθνείς δεσμεύσεις μας

style="text-align: justify;">Στις 13:00 ξεκίνησε η επίσημη συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού με τον ρώσο πρόεδρο η οποία και ολοκληρώθηκε πριν από λίγο ενώ ακολούθησε η υπογραφή τω συμφωνιών από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών καθώς και από τους Αλέξη Τσίπρα και Βλαντιμίρ Πούτιν (Κοινό πρόγραμμα δράσεων).  Αυτή την ώρα σε εξέλιξη βρίσκεται η συνέντευξη Τύπου των δύο ανδρών.
 
«Συμφωνήσαμε με τον κ. Τσίπρα για συνεργασία στον τομέα του εμπορίου. Ο τζίρος της Ρωσίας μειώθηκε κατά 40% λόγω των κυρώσεων και της πτώσης των τιμών του πετρελαίου», σημείωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στην ομιλία του.
 
«Κάνουμε προσπάθειες να επαναφέρουμε το εμπόριο σε καλύτερο επίπεδο. Σε αυτό θα συμβάλει το μνημόνιο συνεργασίας που υπογράψαμε σήμερα με τον κ. Τσίπρα.
Θα συνεργαστούμε στον τομέα των επενδύσεων και της ενέργειας» σημείωσε ενώ πρόσθεσε ότι «η Ρωσία εξασφαλίζει τα 2/3 των αναγκών της Ελλάδας σε φυσικό αέριο. Η καινούρια διαδρομή του αγωγού θα επιτρέψει στην Ελλάδα να γίνει κέντρο διανομής του φυσικού αερίου. Θα δώσει την δυνατότητα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας».
 
Επίσης οι χώρες μας συνεργάζονται και στον τομέα της βιομηχανίας, ενώ ενισχύεται η συνεργασία και στον τομέα του τουρισμού. 
 
 
«Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα για τις ελληνορωσικές σχέσεις που έχουν σφυρηλατηθεί σε βάθος χρόνου, από κοινές πολιτιστικές παραδόσεις, σχέσεις που τα τελευταία χρόνια βρισκόντουσαν σε περίοδο νηνεμίας. Τώρα θα φέρουμε την άνοιξη στις ελληνορωσικές σχέσεις» σημείωσε από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας.
 
«Η Ελλάδα είναι μια κυρίαρχη χώρα με αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα να ασκεί εξωτερική πολιτική. Σεβόμαστε τις δεσμεύσεις στους διεθνείς οργανισμούς όπου συμμετέχουμε αλλά αξιοποιούμε τις δυνατότητες συνεργασίας με άλλες χώρες τόνισε.
 
Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι συζήτησε με τον ρώσο πρόεδρο τους «τρόπους προκειμένου να αυξήσουμε τις εξαγωγές στη Ρωσία, πως να αρθούν τα ρωσικά αντίμετρα, πως να προσελκύσουμε επενδύσεις σε τομείς της οικονομίας. Πως να αυξήσουμε τον τουρισμό μας και τις πολιτιστικές μας ανταλλαγές».
 
«Επίσης εξετάσαμε το ενδεχόμενο ελληνικού αγωγού φυσικού αερίου για εισαγωγές από τα ελληνοτουρικά σύνορα» σημείωσε.
 
Σε ερώτηση αν συζητήθηκε το ενδεχόμενο βοήθειας ο κ. Πούτιν απάντησε ότι η ελληνική πλευρά δεν έθεσε ζήτημα βοήθειας. Οσο αφορά στους τομείς ενδιαφέροντος της Ρωσίας ο ρώσος πρόεδρος σημείωσε ότι είναι ο τουρισμός, το εμπόριο, τις επενδύσεις καθώς και την ενέργεια.
 
Ερωτηθείς για τα αγροτικά προϊόντα ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «τα αντίμετρα απάντησαν σε κυρώσεις με την λογική των οποίων διαφωνούμε και το έχουμε δηλώσει δημόσια. Δεν πιστεύουμε ότι είναι λύση με προοπτική η λύση ενός οικονομικού πολέμου».
 
Και πρόσθεσε: «Συζητήσαμε τρόπου πάνω στους οποίου θα ξεπεράσουμε τις δυσκολίες γιατί στόχος και των δύο χωρών είναι να υπάρξει συνεργασία στον αγροτικό τομέα. Οταν υπάρχει πολιτική βούληση θα βρεθούν τρόποι».
 
«Με την Ελλάδα είχαμε και έχουμε καλές σχέσεις» ανέφερε από την πλευρά του ο Βλ. Πούτιν. Η Ελλάδα αναγκάστηκε να ψηφίσει τις κυρώσεις αλλά και εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε εξαίρεση στο εμπάργκο για μια χώρα. Ο μοναδικός τρόπος για να λυθούν αυτά τα προβλήματα είναι να αποκαταστήσουμε τις σχέσεις μας».
 
 
πηγή: www.tovima.gr
 

Μοιράσου το άρθρο!