Την αντίφαση μεταξύ του δόγματος για όλο και μεγαλύτερη πολιτική ενότητα στην ΕΕ και τις μονομερείς ενέργειες ορισμένων χωρών στο θέμα του προσφυγικού υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την παρέμβασή του στη συζήτηση για το Brexit στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.
Συγκεκριμένα, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την «βαθύτατη και σοβαρότατη αντίθεση» μεταξύ του «ever closer Europe» στο βόρειο άκρο της Ευρώπης και των «μονομερών ενεργειών» που δημιουργούν πλήγματα στο άλλο άκρο της.
Δεύτερον, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Βρετανία πρέπει να βοηθηθεί στις σχέσεις της με την Ευρώπη, αλλά όχι καταστρατηγώντας το κοινοτικό κεκτημένο.
Πρόσθεσε, επίσης, ότι αν η κάθε χώρα βάζει στο τραπέζι ό,τι τη συμφέρει και την εξυπηρετεί και η συζήτηση δε γίνεται στη βάση αξιών, αργά ή γρήγορα η Ευρώπη θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο.
Απευθυνόμενος στις χώρες της λεγόμενης ομάδας του Βίζεγκραντ (Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία), ο έλληνας πρωθυπουργός παρατήρησε ότι ενώ μιλούν για φράχτες, πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι αυτό που αντιμετωπίζουν από τη Βρετανία είναι επίσης ένας φράχτης (αναφερόμενος στην αναστολή των κοινωνικών επιδομάτων για ευρωπαίους πολίτες).
Τέλος, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα πρέπει να βρεθούν συνολικές και συλλογικές λύσεις για την Ευρώπη και πρόσθεσε ότι αν αυτό δεν είναι εφικτό, καλύτερα να καθυστερήσει το κείμενο συμπερασμάτων, έως ότου βρεθούν οι λύσεις στις οποίες θα έχουν συμφωνήσει όλοι μαζί.
Δηλώσεις των ηγετών κατά την είσοδό τους στη Σύνοδο
«Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, καθώς έχουμε να αντιμετωπίσουμε τρεις κρίσεις παράλληλα. Τη χρηματοπιστωτική κρίση, την κρίση ασφάλειας και την προσφυγική κρίση» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.
«Πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι και να δείξουμε αλληλεγγύη, αλλά ενωμένοι και αλληλέγγυοι παντού, όχι μόνο στη βορειοδυτική πλευρά της Ευρώπης, αλλά και στην νοτιοανατολική και στη μεσογειακή πλευρά της» προσέθεσε ο πρωθυπουργός και τόνισε: «Η λύση στην προσφυγική κρίση δεν είναι το χτίσιμο φραχτών και η προώθηση του ρατσισμού στην Ευρώπη. Το μέλλον της Ευρώπης δεν είναι τείχη και ξενοφοβία. Οι ευρωπαϊκοί κανόνες δεν μπορεί να είναι μόνο για κάποιους και για κάποιους άλλους "α λα καρτ"».
Λίγο προτού ξεκινήσουν οι εργασίες της Συνόδου, ο κ. Τσίπρας είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Τσεχίας Μπόχουσλαβ Σόμποτκα, κατόπιν αιτήματος του Τσέχου, ο οποίος και ενημέρωσε τον κ. Τσίπρα για το περιεχόμενο της μίνι συνόδου των χωρών του Βίζεγκραντ, που έγινε στην Πράγα την περασμένη Δευτέρα.
Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή ο τσέχος πρωθυπουργός είχε προσκαλέσει τον Αλ. Τσίπρα στη σύνοδο στην Πράγα, ωστόσο ο ίδιος δεν αποδέχτηκε την πρόσκληση λόγω φόρτου εργασίας. Σύμφωνα με συνεργάτες του πρωθυπουργού, ο Αλ. Τσίπρας είπε στον τσέχο ομόλογό του πως η Ελλάδα αδυνατεί να υλοποιήσει οτιδήποτε μη σύμφωνο με το διεθνές δίκαιο, όπως είναι οι παράνομες επαναπροωθήσεις.
Επίσης, ζήτησε να δοθεί το απαραίτητο περιθώριο στην ευρωπαϊκή πολιτική για το προσφυγικό να αποδώσει καρπούς, σε ό,τι αφορά το ζήτημα της Τουρκίας, της μετεγκατάστασης και της συμμέτοχης του ΝΑΤΟ.
Επίσης, ο έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε πως η αποστολή στρατού και χωροφυλακής στα σύνορα μιας χώρας συνιστά μια «μη φιλική ενέργεια». Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο τσέχος πρωθυπουργός απάντησε πως η Τσεχία θα βοηθήσει και την Ελλάδα, όπως βοηθάει και τις άλλες χώρες.
Προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής, η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είπε ότι θέλει να κάνει τα πάντα, προκειμένου να εξασφαλίσει ότι η Βρετανία θα παραμείνει στην ΕΕ, σημειώνοντας ότι αυτό είναι σημαντικό από γερμανικής πλευράς. Όσον αφορά το προσφυγικό, η Μέρκελ επανέλαβε ότι θα πρέπει να προστατευθούν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.
Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής και πριν από τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είπε ότι είναι έτοιμος για σκληρή δουλειά, σημειώνοντας ότι μία συμφωνία θα μπορέσει να επιτευχθεί εάν υπάρχει καλή θέληση από την πλευρά των χωρών - μελών της ΕΕ.
Ο Ντόναλντ Τουσκ είπε ότι η Σύνοδος Κορυφής είναι καθοριστικής σημασίας για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ και σημείωσε ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται εν μέσω «πολύ δύσκολων και ευαίσθητων διαπραγματεύσεων».
Ενδεικτική των δύσκολων διαπραγματεύσεων και η δήλωση του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος σημείωσε ότι είναι σημαντικό να επιτευχθεί συμφωνία με τη Βρετανία, αλλά τόνισε ότι καμία από τις χώρες δεν θα πρέπει να έχει δικαίωμα βέτο. «Μία συμφωνία είναι εφικτή, επειδή είναι απαραίτητη» είπε, τονίζοντας ότι η Βρετανία πρέπει να παραμείνει στην ΕΕ. «Καμία χώρα δεν θα πρέπει να έχει το δικαίωμα βέτο, καμία χώρα δεν πρέπει να αποκλείει τον εαυτό της από τους κοινούς κανόνες ή τις κοινές Αρχές».
Αισιόδοξος δήλωσε, πάντως, νωρίτερα ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Η Αυστρία θα προχωρήσει στην εφαρμογή του σχεδίου της να επιβάλλει όριο στον αριθμό των προσφύγων και μεταναστών που επιτρέπει να περνούν τα σύνορά της, επέμεινε σήμερα ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν.
«Από πολιτική άποψη θα πω ότι θα επιμείνουμε σε αυτό. Η Σουηδία και η Γερμανία θα πρέπει να μιλήσουν η καθεμιά για λογαριασμό της, αλλά είναι αδιανόητο για την Αυστρία να υποδέχεται τους αιτούντες άσυλο όλης της Ευρώπης», είπε ο Φάιμαν προσερχόμενος για τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.
«Έπειτα από (την υποδοχή) 100.000 προσφύγων δεν μπορούμε να πούμε στον λαό της Αυστρίας ότι απλά θα συνεχίσουμε έτσι», πρόσθεσε ο Φάιμαν.
Νωρίτερα σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διεμήνυσε με επιστολή της στην Αυστρία πως το σχέδιό της για την επιβολή ορίου στον αριθμό των προσφύγων και των μεταναστών που επιτρέπει να εισέρχονται στην επικράτειά της αντίκειται «σαφώς» στο κοινοτικό δίκαιο.
Στις Βρυξέλλες και στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το προσφυγικό είναι στραμμένα τα βλέμματα, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να προσέρχεται στη συνεδρίαση έχοντας ως «όπλα» απέναντι στους σκληρούς της ΕΕ τις θετικές δηλώσεις Γιούνκερ για τις προσπάθειες που καταβάλλει η χώρα, αλλά και την ξεκάθαρη θέση της Γερμανίας κατά του κλεισίματος των βόρειων ελληνικών συνόρων και υπέρ της ευρωτουρκικής συνεργασίας.
Όπως εκτιμάται, οι εργασίες της Συνόδου δεν θα αποφέρουν την επιθυμητή πρόοδο στις διαβουλεύσεις ΕΕ-Τουρκίας, καθώς η πολύνεκρη επίθεση στην Άγκυρα ματαίωσε τη μετάβαση στη βελγική πρωτεύουσα τού τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου.
Κατά συνέπεια, ακυρώθηκαν η προγραμματισμένη τριμερής συνάντηση Ελλάδας - Γερμανίας - Τουρκίας, αλλά και η 11μερής συνάντηση (10 κράτη-μέλη και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου) με την Τουρκία.
Στο εσωτερικό της ΕΕ το κλίμα για τις ενέργειες της Ελλάδας στην αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών έχει βελτιωθεί κατά πολύ.
Ενδεικτικές είναι οι αναφορές του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προς τον Αλέξη Τσίπρα, κατά τη συνάντησή τους την Τετάρτη, αλλά και οι δηλώσεις του στη Bild ότι το κλείσιμο των βόρειων ελληνικών συνόρων «δεν είναι ούτε νομικά επιτρεπτό, ούτε πολιτικά παραδεκτό».
Ωστόσο, οι πιέσεις προς τον έλληνα πρωθυπουργό για περαιτέρω βελτίωση στη φύλαξη των ελληνικών συνόρων δεν θα λείψουν. Και αυτό γιατί απέναντι στις χώρες που αναγνωρίζουν το βάρος που έχει κληθεί να σηκώσει η Ελλάδα βρίσκονται οι χώρες της λεγόμενης ομάδας του Βίζεγκραντ (Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία) που ζητούν plan Β εάν η Ελλάδα δεν καταφέρει να μειώσει τις προσφυγικές ροές προς την ΕΕ.
Απάντηση τους «τέσσερις σκληρούς» έδωσε την Τετάρτη η γερμανίδα καγκελάριος, ζητώντας από τα κράτη-μέλη να επιμείνουν στη συνεργασία με την Τουρκία προς περιορισμό των προσφυγικών ροών και δηλώνοντας αντίθετη με τις φωνές που ζητούν κλείσιμο των βόρειων ελληνικών συνόρων.
«Είναι αυτονόητο ότι εγώ θα βάλω τα δυνατά μου ώστε να αποδειχθεί η ευρωτουρκική προσέγγιση ως ο δρόμος τον οποίο αξίζει να συνεχίσουμε» είπε, διαμηνύοντας ότι ενδεχόμενο κλείσιμο των ελληνικών συνόρων θα θέσει σε κίνδυνο την Σένγκεν.
tovima.gr