Ελλάδα

17/02/2016 - 22:17

Ξήλωσαν τον Μανώλη Σφακιανάκη από την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Ο Υποστράτηγος Μανώλης Σφακιανάκης  δεν είναι πλέον ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Ο άνθρωπος που έχτισε από το μηδέν, από το 1995 έως και σήμερα την υπηρεσία με τις πολυάριθμες επιτυχίες και τις δεκάδες περιπτώσεις διάσωσης ανθρώπινων ζωών, μετατίθεται σε μία δευτερεύουσα ανενεργή υπηρεσία, Διοικητικής Υποστήριξης, μετά τις τελευταίες κρίσεις. Διατήρησε τον βαθμό του υποστρατήγου αλλά η μετάθεσή του στην εν λόγω υπηρεσία - η οποία διατάχθηκε με επείγον σήμα του Δ/ντη της ΕΛΑΣ κ. Τσουβάλα -  θεωρείται σαφής υποβάθμιση και προφανώς θέτει ζήτημα μελλοντικής αποστρατίας του.

 
 
Η απομάκρυνση του κυρίου Σφακιανάκη θεωρείται απροσδόκητη ενώ πηγές της ΕΛΑΣ σχολιάζουν ότι ενδεχομένως οφείλεται στο μένος υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Αστυνομίας στο πρόσωπό του, οι οποίοι ανησυχούσαν ότι η παρουσία Σφακιανάκη επηρεάζει δυσμενώς τη δική τους πορεία και ανέλιξη.
 
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ ο υποστράτηγος Σφακιανάκης δεν αποδέχεται την μετακίνηση και θα προβεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια. 
 
 
 
up date 18/02/2016
 
Επιστρέφει  ο Μανώλης Σφακιανάκης
 Μετά τη θύελλα διαμαρτυριών και την προσφυγή του Υποστράτηγου, ανακλήθηκε η αποπομπή του από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος
 
Η μετακίνηση του υποστράτηγου Μανώλη Σφακιανάκη, από την Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στον κλάδο ανθρώπινου δυναμικού του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ, ανακλήθηκε πριν από λίγο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση ανάκλησης προέκυψε έπειτα από παρέμβαση του πρωθυπουργού, κάτι που αν επαληθευτεί «αδειάζει» επί της ουσίας τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, ο οποίος νωρίτερα είχε αποκαλέσει τον κ. Σφακιανάκη, «δημοσιοσχετίστα».
Νωρίτερα, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων που επικαλείται αστυνομικές πηγές, ο υποστράτηγος Μανώλης Σφακιανάκης κατέθεσε προσφυγή κατά της μετακίνησής στο Αρχηγείο της Αστυνομίας. Με βάση την προσφυγή του ο κ. Σφακιανάκης ζητούσε την ακύρωση της μετακίνησής του, δικαίωμα που του παρέχει ο σχετικός κανονισμός και συγκεκριμένα το άρθρο 18 του ΠΔ100/2003.
 
Σημειώνεται ότι ο κ. Σφακιανάκης, σύμφωνα με την απόφαση του αρχηγού της ΕΛΑΣ για τις τοποθετήσεις των υποστρατήγων, μετακινήθηκε χθες βράδυ από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στη θέση του προϊσταμένου Κλάδου Διοικητικής Υποστήριξης και Ανθρώπινου Δυναμικού του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ. Το «ξήλωμα» του από την ΔΗΕ προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, ενώ ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι ζήτησαν από την κυβέρνηση να ανακαλέσει την απόφαση της «καρατόμησης» του. Πριν λίγα λεπτά υπήρξε και η επίσημη ενημέρωση με νέο ανανεωμένο πίνακα για τις μετακινήσεις στον οποίο αναφέρεται: "Επιπλέον έγινε δεκτή η προσφυγή του Υποστρατήγου ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ Εμμανουήλ και ακυρώθηκε η τοποθέτηση του στον Κλάδο Διοικητικής Υποστήριξης και Ανθρώπινου Δυναμικού/Α.Ε.Α.
 
 

up date 2  ώρα 20:00

 

Θρίλερ ή και φαρσοκωμωδία αρχίζει να θυμίζει η υπόθεση της καρατόμησης του Υποστράτηγου Μ. Σφακιανάκη, μια και αυτή είναι η τρίτη μετακίνησή του μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες. Χθες το βράδυ έγινε γνωστό πως ο επικεφαλής της υπηρεσίας Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος απομακρύνεται από τη θέση του και πάει σε Κλάδο Διοικητικής Υποστήριξης και Ανθρώπινου Δυναμικού.

Ακολούθησε θύελλα διαμαρτυριών στο διαδίκτυο και την συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης και όπως έγινε γνωστό ο κος Σφακιανάκης δεν προτίθετο να κάνει δεκτή τη μετακίνηση. Νωρίς το πρωί, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Τόσκας επιχειρεί να δικαιολογήσει την απόφαση και να "αδειάσει" τον κο Σφακιανάκη και τον χαρακτηρίζει "δημοσιοσχετίστα. Λίγη ώρα αργότερα, φαίνεται πως μένει ο ίδιος εκτεθειμμένος καθώς η ένσταση Σφακιανάκη γίνεται δεκτή και το ρεπορτάζ λέει πως υπήρξε παρέμβαση Τσίπρα από Βρυξέλλες. Την ίδια ώρα, το παραπολιτικό ρεπορτάζ, κάνει λόγο για μεγάλο παρασκήνιο και δυσαρέσκεια από το κυβερνητικό στρατόπεδο για τους χειρισμούς της ΕΛ.ΑΣ και κυρίως τα σχόλια Τόσκα.

Η δε αναστολή της μετακίνησης ανακοινώνεται και επισήμως με δελτίο τύπου. Ωστόσο κάτι φαίνεται πως δεν πάει καλά, μια και οι διαρροές αρχίζουν να σχολιάζουν πως αυτό είναι προσωρινό μέχρι να αποφασισθεί ποια θα είναι η νέα του θέση. Τελικά, σήμερα το απόγευμα η "μεσοβέζικη" λύση που δίνει η κυβέρνηση για να κατευνάσει και τις δύο πλευρές είναι να τον τοποθετήσει στη θέση βοηθού Επιτελάρχη και να του δώσει την εποπτεία της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, χωρίς όμως να είναι επικεφαλής της υπηρεσίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφημερίδας των Συντακτών», η προσφυγή του έγινε πράγματι δεκτή, όμως η ηγεσία του Σώματος τελικά αποφάσισε ότι, επειδή η επιτελάρχης Ζαχαρούλας Τσιριγώτη θα έχει βαρύ φορτίο με το μεταναστευτικό, θα χρειαστεί τη βοήθεια κάποιου υποστρατήγου. Έτσι αποφασίστηκε να τοποθετηθεί ως βοηθός της, ο οποίος, εκτός των άλλων καθηκόντων του, θα έχει και την εποπτεία της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

 

 

 

Μοιράσου το άρθρο!