Επιστήμη - Τεχνολογία

18/09/2013 - 21:34

Εφαρμογή κάνει αλκοτέστ και καλεί ταξί

Δύο νέες εφαρμογές έρχονται να ταχθούν σύμμαχοι στον αγώνα κατά της οδήγησης υπό την επήρεια του αλκοόλ καθώς αναλύουν το επίπεδα του αλκοόλ στο αίμα του οδηγού πριν αυτός πιάσει το τιμόνι.
 
Οι εφαρμογές BACtrack για iPhone και Breathometer για iPhone και Android, εμφανίζουν το επίπεδο αλκοόλ στο αίμα των οδηγών μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα χάρη στις συσκευές ανάλυσης της αναπνοής που χρησιμοποιούν.
 
Οι συσκευές, που έχουν το μέγεθος ενός κλειδιού αυτοκινήτου, περιέχουν αισθητήρες αιθυλικής αλκοόλης, έχουν εγκριθεί από τον ομοσπονδιακό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ και σύμφωνα με τις εταιρείες που τις κατασκευάζουν, υπολογίζουν τα επίπεδα αλκοόλης στο αίμα με ακρίβεια 0,01%.
 
Συνδέονται μέσω Bluetooth και της εισόδου για τα ακουστικά αντίστοιχα, ενώ μπορούν να εντοπίσουν μέσω GPS την ακριβή τοποθεσία του οδηγού και να καλέσουν ένα φίλο, ένα συγγενή ή ακόμα και ταξί σε περίπτωση που ο οδηγός έχει περάσει το επιτρεπτό όριο και δεν είναι σε θέση να οδηγήσει. Επιπλέον, οι εφαρμογές μπορούν να υπολογίσουν τον χρόνο που απαιτείται μέχρι να ξεμεθύσει ο οδηγός, ενώ μπορούν να δημιουργήσουν διαγράμματα με τις συνήθειες του χρήστη όσον αφορά στην κατανάλωση αλκοόλ και να κοινοποιήσουν τα επίπεδα αλκοόλ στο Facebook και το Twitter.
 
Το Breathometer, που αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο, θα κοστίζει 49 δολάρια, ενώ το BACtrack θα πωλείται προς 150 δολάρια.
 
Πηγή: www.enet.gr

Μοιράσου το άρθρο!