Επιστήμη - Τεχνολογία

02/03/2013 - 18:51

Ελαστική αυτοκόλλητη μπαταρία τριπλασιάζεται σε μέγεθος και φορτίζει ασύρματα

Μ

ία πρωτοποριακή και οικονομική μπαταρία κατασκεύασαν Αμερικανοί επιστήμονες: Πρόκειται για μία ελαστική μπαταρία λιθίου-ιόντων, η οποία όταν τεντωθεί, τριπλασιάζεται σε μέγεθος, χωρίς να χάνει καθόλου την ενεργειακή απόδοσή της, ενώ μπορεί να επαναφορτιστεί ασύρματα.

Ερευνητές των πανεπιστημίων Νορθγουέστερν και Ιλινόις, με επικεφαλής τον Τζον Ρότζερς, ενσωμάτωσαν πάνω σε ένα ελαστικό πολυμερές, μικροσκοπικές «νησίδες» υλικών που αποθηκεύουν ενέργεια και κατάφεραν έτσι να δημιουργήσουν την πρωτοποριακή αυτή μπαταρία, η οποία έχει διάρκεια 9 ωρών.

Τα τελευταία χρόνια κατασκευάζονται εύκαμπτες και ελαστικές ηλεκτρονικές συσκευές, ωστόσο έχει αποδειχτεί πιο δύσκολο να αναπτυχθούν ανάλογες αποτελεσματικές ελαστικές μπαταρίες, γιατί αντίθετα με τις ηλεκτρονικές συσκευές, οι μπαταρίες είναι πολύ δύσκολο να σμικρυνθούν ή να γίνουν εύκαμπτες, χωρίς να εμφανίσουν μείωση στην ενεργειακή απόδοσή τους.

Προς το παρόν, οι ερευνητές, απέδειξαν ότι κάτι τέτοιο είναι εν μέρει εφικτό και η μπαταρία τους λειτουργεί ανάβοντας για μια λάμπα LED, ενώ έχουν καταφέρει να πετύχουν έως 20 κύκλους φόρτισης- επαναφόρτισης.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι μελλοντικά η μπαταρία τους θα μπορούσε να αξιοποιηθεί σε βιονικά εμφυτεύματα (στα μάτια, τον εγκέφαλο κ.α.), καθώς και σε άλλες φουτουριστικές κυβερνο-εφαρμογές (π.χ. σε ρομποτικό δέρμα).

Μοιράσου το άρθρο!