Επιστήμη - Τεχνολογία

07/04/2015 - 20:15

Επανεκκίνηση του επιταχυντή του CERN

style="text-align: justify;">Μετά τη διακοπή λειτουργίας του για δύο χρόνια, ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων (LHC), ο μεγαλύτερος και ισχυρότερος επιταχυντής σωματιδίων στον κόσμο, τέθηκε και πάλι σε λειτουργία . Οι επιστήμονες ολοκλήρωσαν τις τελευταίες δοκιμές αφού έλυσαν στς 31 Μαρτίου κάποια προβλήματα που καθυστερούσαν την έναρξη του επιταχυντή. Οι πρώτες δέσμες σωματιδίων κυκλοφόρησαν στον επιταχυντή την Κυριακή.
 
Η αρχική φάση πειραμάτων στον LHC ολοκληρώθηκε to 2013, με τη μέγιστη παραγόμενη ενέργεια να αγγίζει τα 8 TeV. Όπως αποδείχθηκε στην πράξη,  τιμή αυτή ήταν αρκετή για να ανιχνευθεί το μποζόνιο Χιγκς, δηλαδή το «σωματίδιο του Θεού» που είχε προταθεί εδώ και δεκαετίες ως ο μηχανισμός ο οποίος προσδίδει μάζα στα «συστατικά» της ύλης. 
 
Αν και με αυτό τον τρόπο μπήκε και η τελευταία 'ψηφίδα" στο Καθιερωμένο Πρότυπο, το μοντέλο που περιγράφει τα στοιχειώδη σωμάτια της ορατής ύλης και τις μεταξύ τους δυνάμεις, οι επιστήμονες ελπίζουν πως ο αναβαθμισμένος επιταχυντής θα τους δώσει τη δυνατότητα να απαντήσουν σε κοσμικά "μυστήρια". Ένα από αυτά είναι η φύση της σκοτεινής ύλης, η οποία κατακλύζει το σύμπαν και "προδίδει" την παρουσία της από τη βαρυτική της επίδραση σε δομές όπως οι γαλαξίες. Έτσι, στον LHC θα δοθεί η δυνατότητα να ελεγχθεί πειραματικά η θεωρία της υπερσυμμετρίας, η οποία μεταξύ άλλων προτείνει κι ένα νέο στοιχειώδες σωματίδιο ως 'συστατικό' της σκοτεινής ύλης. 
 
Οι συγκρούσεις σωματιδίων στον LHC θα αγγίξουν τα 13 TeV, κάτι που αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιούνιο.
 
 
πηγή: www.kathimerini.gr
 

Μοιράσου το άρθρο!