Επιστήμη - Τεχνολογία

31/10/2013 - 00:16

Έτοιμο το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο στην Αφρική

Έτοιμο το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο στην Αφρική

yle="text-align: justify;">Το Ashegoda – το δεύτερο στη χώρα έπειτα από το ισχύος 51MW πάρκο Adama I - κατασκευάστηκε από τη γαλλική Vergnet και στοίχισε 290 εκ. δολάρια.
Το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο της Αφρικής – με 84 ανεμογεννήτριες ισχύος 120MW - εγκαινιάστηκε, το Σάββατο, παρουσία του πρωθυπουργού της Αιθιοπίας και άρχισε ήδη να παράγει ενέργεια.


Η δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα της ηπείρου, η οποία μαστίζεται μεταξύ άλλων από συνεχείς διακοπές στην ηλεκτροδότηση, ευελπιστεί τώρα σε ενίσχυση του δυναμικού της από τα 2.000MW στα 10.000MW μέσα στην επόμενη πενταετία.

Ειδικοί εκτιμούν το υδροηλεκτρικό δυναμικό της Αιθιοπίας σε περίπου 45.000MW και το γεωθερμικό σε 5.000MW, ενώ το δυναμικό της από αιολικά έργα πιστεύεται ότι είναι το τρίτο μεγαλύτερο στην Αφρική, μετά από της Αιγύπτου και του Μαρόκου.

«Πολλές μελέτες έχουν αποδείξει ότι υπάρχει η δυνατότητα να εκμεταλλευτούμε τους πόρους σε αιολική ενέργεια που αφθονούν σε όλες της περιφέρειες της Αιθιοπίας», δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Χαϊλεμαριάμ Ντεσαλέ. «Δεν μπορούμε να διατηρήσουμε την ανάπτυξη χωρίς να αξιοποιήσουμε τον ενεργειακό κλάδο».

Το αιολικό πάρκο Ashegoda – το δεύτερο στη χώρα έπειτα από το ισχύος 51MW πάρκο Adama I - κατασκευάστηκε από τη γαλλική Vergnet και στοίχισε 290 εκ. δολάρια, ποσό που προήλθε κατά κύριο λόγο από δάνεια με ευνοϊκούς όρους από την BNP Paribas και τη Γαλλική Υπηρεσία Ανάπτυξης. Η κυβέρνηση της Αιθιοπίας κάλυψε το υπόλοιπο 9% του κόστους. Τα έργα άρχισαν το 2009 και επρόκειτο να ολοκληρωθούν δύο χρόνια αργότερα, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό.

«Η Αιθιοπία ενδέχεται να έχει ένα από τα πιο εντυπωσιακά σχέδια επενδύσεων στην ανανεώσιμη ενέργεια ανά την Αφρική», δήλωσε ο υπεύθυνος για τα έργα από την πλευρά της Vergnet Ρομάν Κουτρό. «Δεν περιορίζονται σε εξαγγελίες, αλλά προχωρούν και υπογράφουν συμβόλαια. Το πρόβλημα που ίσως αντιμετωπίζουν αφορά στη χρηματοδότηση, αλλά δεν ανησυχούν γι' αυτό».

 

Πηγή: www.briefingnews.gr

Μοιράσου το άρθρο!