Επιστήμη - Τεχνολογία

18/11/2023 - 16:52

Έξυπνοι μετρητές ηλεκτρικής ενέργειας: Όλα όσα δεν σας λένε και πρέπει να γνωρίζετε

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 1 Έρχονται οι «έξυπνοι μετρητές» στην Ελλάδα για… «ηλίθιους» καταναλωτές 2 Θα σας βοηθήσει λοιπόν ένας έξυπνος μετρητής να εξοικονομήσετε ενέργεια ή να προσθέσετε στους λογαριασμούς σας; 3 Η διάθεση τους συνοδεύεται από προβλήματα 4 Οι ανησυχίες για το απόρρητο δεδομένων εξακολουθούν να βαραίνουν 5 Μπορείτε να αρνηθείτε έναν έξυπνο μετρητή; 6 Σοβαρά προβλήματα για την υγεία

Έρχονται οι «έξυπνοι μετρητές» στην Ελλάδα για… «ηλίθιους» καταναλωτές

Με μεγάλη καθυστέρηση -που κανονικά θα έπρεπε να είναι προς όφελος της χώρας αντλώντας εμπειρία από τα χιλιάδες προβλήματα που παρουσιάστηκαν με εγκατάσταση τους σε ΗΠΑ, Καναδά και άλλες χώρες της ΕΕ- έρχονται και τελικά και οι έξυπνοι μετρητές στην Ελλάδα.

Ανακοινώθηκε με τυμπανοκρουσίες από τα ΜΜΕ, όταν Έπεσαν οι υπογραφές για τους έξυπνους μετρητές ρεύματος με τα Πετσωμένα μέσα να αναπαράγουν και άρθρα σχετικά με το πόσες χιλιάδες έχουμε σήμερα και πόσες στα επόμενα χρόνια: Το 2022, εγκαταστάθηκαν 100.000 έξυπνοι μετρητές. Εκτιμάται ότι θα αυξηθούν σε 500.000 το 2023 και μεταξύ 800.000 και 1 εκατομμύριο κάθε χρόνο από το 2024 έως το 2030. Στόχος του ΔΕΔΔΗΕ είναι να έχουν όλοι οι καταναλωτές έναν έξυπνο μετρητή έως το 2030 ενώ ως το τέλος του 2024 εκτιμάται ότι πάνω από τη μισή ενέργεια (55%) που διακινείται στο δίκτυο θα καταγράφεται με έξυπνους μετρητές (τηλεμέτρηση).

Και στη συνέχεια ζαχαρώνουν το χάπι περί φθηνότερου ρεύματος, αφού φυσικά καταφέρετε να λύσετε το γρίφο: Οι έξυπνοι μετρητές εξασφαλίζουν σημαντικά πλεονεκτήματα για τους καταναλωτές, με κυριότερο την εφαρμογή διαφορετικών τιμολογίων στη διάρκεια της ημέρας ανάλογα με τη διακύμανση των τιμών στο Χρηματιστήριο. Έτσι, για παράδειγμα τις μεσημεριανές ώρες του καλοκαιριού οπότε κορυφώνεται η παραγωγή των φωτοβολταϊκών και η χρηματιστηριακή τιμή πέφτει (ή συχνά μηδενίζεται), θα ισχύουν αντίστοιχα χαμηλότερες τιμές καταναλωτή ενώ τις ώρες αιχμής (π.χ. τα απογεύματα όταν εκλείπει η παραγωγή των φωτοβολταϊκών) οι χρεώσεις θα είναι ακριβότερες. Οι καταναλωτές θα μπορούν να εξοικονομούν χρήματα μεταφέροντας την κατανάλωση κατά τις ώρες χαμηλής χρέωσης και αποφεύγοντας τη χρήση ενεργοβόρων συσκευών τις ώρες αιχμής.

Αλλά τι «έμαθαν» οι καταναλωτές του εξωτερικού αφού έπαθαν; Πολλά, κι ας τα βάλουμε σε μια σειρά.

Άρθρο της The Telegraph (Μάρτιος 2023) έχει τίτλο: Γιατί πρέπει να πείτε όχι στο να αποκτήσετε έναν έξυπνο μετρητή.

Οι συσκευές, που αντικαθιστούν τους παραδοσιακούς μετρητές που πρέπει να διαβάζονται χειροκίνητα, παρέχουν ενδείξεις σε πραγματικό χρόνο που περιγράφουν λεπτομερώς πόσο αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα χρησιμοποιείτε και πόσο σας κοστίζει.

Αλλά η διάθεση ήταν αμφιλεγόμενη, με την περισσότερη επιφόρτιση στα νοικοκυριά να χρησιμοποιούν ρεύμα σε ώρες αιχμής, με φθηνότερες τιμές διαθέσιμες όταν η ζήτηση είναι χαμηλότερη.

Επιτρέπουν επίσης στους παρόχους ενέργειας να αλλάζουν εξ αποστάσεως όσους καθυστερούν τους λογαριασμούς σε μετρητές προπληρωμής (σ.σ. δηλαδή, αν δεν είσαι συνεπής στο λογαριασμό, θα σου ζητηθεί μετά να προπληρώνεις το ρεύμα, αλλιώς θα στο κόβουν αυτόματα).

Θα σας βοηθήσει λοιπόν ένας έξυπνος μετρητής να εξοικονομήσετε ενέργεια ή να προσθέσετε στους λογαριασμούς σας;

Οι έξυπνοι μετρητές συνοδεύονται από συσκευή οθόνης για να παρακολουθείτε με μεγαλύτερη ακρίβεια πόση ενέργεια καταναλώνετε. Στέλνει αυτόματα μετρήσεις στους προμηθευτές, πράγμα που σημαίνει ότι οι πελάτες είναι λιγότερο πιθανό να πληρώσουν χαμηλότερα ή να υπερπληρώσουν για φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια.

Ορισμένοι προμηθευτές ενέργειας προσφέρουν εξειδικευμένα τιμολόγια που ποικίλουν το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι χρήστες έξυπνων μετρητών μπορούν να τους χρησιμοποιήσουν για να μειώσουν τη χρήση τους όταν η τιμή της ενέργειας είναι υψηλή και να χρησιμοποιούν περισσότερο όταν πέφτει η τιμή (σ.σ. θα είστε από πάνω στο Χρηματιστήριο και στον μετρητή σας για το πόσα πλυντήρια, φούρνο, θερμοσίφωνα κ.λπ θα κάψετε και πότε).

Ωστόσο, για τους περισσότερους χρήστες, τα τιμολόγια λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο όπως ένας παραδοσιακός μετρητής. Οι πρωταθλητές των έξυπνων μετρητών ισχυρίζονται ότι η ικανότητα ενός νοικοκυριού να βλέπει πόση ενέργεια χρησιμοποιεί θα αλλάξει τις συνήθειες. (σ.σ. άρα η οικονομία δεν θα έρθει επειδή μπήκε ο έξυπνος μετρητής, αλλά επειδή εσείς θα αλλάξετε συνήθειες – Μεγάλη Επανεκκίνηση, δηλαδή, ή αλλιώς Ατζέντα 21 για κλιματική αλλαγή).

Η διάθεση τους συνοδεύεται από προβλήματα

Η κυκλοφορία του έξυπνου μετρητή ήταν εξαιρετικά δαπανηρή και έχει καθυστερήσει επανειλημμένα.

Ορισμένοι ιδιοκτήτες πρώιμων μοντέλων υπέστησαν επίσης ένα δυσάρεστο σοκ όταν άλλαξαν πάροχο ενέργειας και ο σύγχρονος μετρητής τους έγινε «χαζός» – κάτι που δεν τον έκανε καλύτερο από έναν παραδοσιακό μετρητή. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ορισμένοι έξυπνοι μετρητές «πρώτης γενιάς» έγιναν ασυμβίβαστοι με το δίκτυο επικοινωνιών και δεν μπόρεσαν να στείλουν τις αυτόματες ενδείξεις των μετρητών τους.

Τα νοικοκυριά με έναν «χαζό» έξυπνο μετρητή μπορούν να ζητήσουν από τον προμηθευτή τους να τον αντικαταστήσει με έναν σύγχρονο. Ωστόσο, ένα κενό σημαίνει ότι οι πάροχοι δεν είναι υποχρεωμένοι να το κάνουν, καθώς ο κανόνας που θέτει η Ofgem (η αντίστοιχη ΔΕΔΔΗΕ στο Η.Β.) απαιτεί μόνο όλοι οι έξυπνοι μετρητές να είναι σε λειτουργία μέχρι το 2025.

Αν και αυτά τα ζητήματα δεν πρέπει να επηρεάζουν τους νέους χρήστες έξυπνων μετρητών, είναι ενδεικτικά των προβλημάτων που ταλαιπώρησαν την κυκλοφορία.

Και ενώ τέτοιες ιστορίες είναι σπάνιες, οι έξυπνοι μετρητές είναι γνωστό ότι υποφέρουν από δυσλειτουργίες, με αποτέλεσμα κωμικές περιπτώσεις νοικοκυριών να λένε ότι πληρώνουν δεκάδες χιλιάδες για το ρεύμα. Σε μια περίπτωση, η οθόνη του σπιτιού ενός ιδιοκτήτη σπιτιού έδειξε κατά λάθος ότι είχε χρησιμοποιήσει ηλεκτρική ενέργεια αξίας 40.000 λιρών σε μία μόνο μέρα. Θα πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με τον πάροχο σας εάν πιστεύετε ότι ο έξυπνος μετρητής σας είναι ελαττωματικός.

Ένα άλλο ζήτημα είναι ότι το υλικό που σχετίζεται με τις συσκευές θα πρέπει να αναβαθμιστεί στην κεντρική και νότια Αγγλία, αφού η κυβέρνηση και οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας ανακοίνωσαν σχέδια για σταδιακή κατάργηση των δικτύων κινητής τηλεφωνίας 2G και 3G έως το 2033.  […]

Οι ανησυχίες για το απόρρητο δεδομένων εξακολουθούν να βαραίνουν

Το κύριο μέλημα των επικριτών των έξυπνων μετρητών, εκτός από το κόστος, είναι οι πιθανές ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής που προκύπτουν με τη μετάδοση δεδομένων ενός νοικοκυριού σε έναν προμηθευτή.

Αν και οι έξυπνοι μετρητές στέλνουν ενδείξεις μετρητών στον προμηθευτή ενέργειας σας, δεν αποθηκεύουν το όνομα, τη διεύθυνση ή τα τραπεζικά σας στοιχεία.
Οι εταιρείες ενέργειας είναι ανένδοτες ότι μόνο αυτές μπορούν να δουν τα δεδομένα σας και ότι οι πληροφορίες δεν μπορούν να διαβιβαστούν σε τρίτους χωρίς τη ρητή άδεια του πελάτη.

Ωστόσο, ένας Χάρτης Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που συντάχθηκε από τον εμπορικό οργανισμό Energy UK δηλώνει ότι οι οργανισμοί με τους οποίους ο προμηθευτής σας έχει σύμβαση μπορεί να έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες που συλλέγονται από τον μετρητή σας.

Δήλωσε επίσης σε ορισμένες περιπτώσεις την αστυνομία ή άλλες οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων των φορέων του κλάδου που εμπλέκονται στην πρόληψη και τον εντοπισμό κλοπής ή απάτης, θα μπορούσε να έχει πρόσβαση στα δεδομένα σας σύμφωνα με τη νομοθεσία περί προστασίας δεδομένων.

Οι πελάτες άμεσης χρέωσης που έχουν χρέος ενέργειας κινδυνεύουν επίσης να αλλάξουν τους έξυπνους μετρητές τους σε λειτουργία προπληρωμής – ουσιαστικά διακόπτοντας την παροχή ενέργειας – χωρίς να χρειάζεται ο πάροχος να εισέλθει σε σπίτι.

Στο παρελθόν, οι πάροχοι που κυνηγούν πελάτες που απέτυχαν να ανταποκριθούν στις πληρωμές λογαριασμών θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν ένα ένταλμα εισόδου σε ένα σπίτι και να «τοποθετήσουν αναγκαστικά» έναν μετρητή προπληρωμής, ο οποίος πρέπει να συμπληρωθεί πριν χρησιμοποιηθεί οποιαδήποτε ενέργεια.

Ωστόσο, οι έξυπνοι μετρητές μπορούν να αλλάξουν σε ρύθμιση προπληρωμής εξ αποστάσεως, επιτρέποντας στις ενεργειακές εταιρείες να παρακάμπτουν τα δικαστήρια. Η Ofgem υποστηρίζει ότι αναμένει από τους προμηθευτές να «χρησιμοποιήσουν δίκαια και κατάλληλα την εγκατάσταση απομακρυσμένης μεταγωγής» και παρακολουθεί στενά τον τρόπο με τον οποίο οι προμηθευτές.

Μπορείτε να αρνηθείτε έναν έξυπνο μετρητή;

Οι έξυπνοι μετρητές δεν είναι υποχρεωτικοί (σ.σ. στο Η.Β. – στα χαϊβάνια τους Έλληνες;) και οι καταναλωτές μπορούν να αρνηθούν να εγκαταστήσουν τις συσκευές και μπορείτε να το κάνετε αυτό επ’ αόριστον.

Ωστόσο, οι ενεργειακές εταιρείες μπορούν να αναγκάσουν τους πελάτες να αντικαταστήσουν τον τρέχοντα μετρητή τους εάν κριθεί ότι αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια ή εάν δεν λειτουργεί πλέον σωστά.

Οι καταναλωτές που διαθέτουν ήδη έξυπνο μετρητή μπορούν να ζητήσουν την αφαίρεση της συσκευής ανά πάσα στιγμή. Ωστόσο, οι προμηθευτές μπορούν να χρεώσουν στους πελάτες μια αμοιβή για την κάλυψη αυτού του κόστους.

Σε ξεχωριστό άρθρο της η Telegraph αναφέρει ότι οι  “έξυπνοι μετρητές” μπορούν να χρεώσουν έως και 6 φορές πάνω, σύμφωνα με μια μελέτη. Η μελέτη, η οποία διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Twente (UT) στις Κάτω Χώρες εξέτασε την πιθανότητα αν οι έξυπνοι μετρητές θα μπορούσαν να παρέχουν μια εσφαλμένη ανάγνωση. Δυστυχώς, αυτό που βρήκαν ήταν εκπληκτικό. Από τους 9 μετρητές, οι 5 παρείχαν ένδειξη κατανάλωσης έως και έξι φορές μεγαλύτερη από την ενέργεια που καταναλώθηκε από τα νοικοκυριά, σύμφωνα με την Τelegraph.

Μια άλλη έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο EMFSafetyNetwork.org έδειξε ότι πάνω από το ένα τρίτο των ερωτηθέντων είχε συναντήσει αύξηση στο λογαριασμό τους μετά την εγκατάσταση των έξυπνων μετρητών.

Σοβαρά προβλήματα για την υγεία

Στο ανωτέρω άρθρο της Telegraph απουσιάζει ένα μεγάλο και σοβαρό κεφάλαιο που αφορά στην υγεία.

Και ο λόγος δεν είναι άλλος από την ακτινοβολία που εκπέμπουν συνέχεια, όσο καταναλώνετε ρεύμα και το μετρούν αυτόματα. Σας λένε ότι κινητά, wifi, φούρνοι μικροκυμάτων κ.λπ είναι όλα ασφαλή;

Το 2012,  ένας δικηγόρος στη Φλόριντα –  ο Τζίμι Γκονζάλες παρέδωσε μια μαρτυρία σε μια συνεδρίαση της επιτροπής Pembroke Pines, Fl επιβεβαιώνοντας ότι η ακτινοβολία του κινητού τηλεφώνου του προκάλεσε θανατηφόρο καρκίνο στον εγκέφαλο, ανεύρυσμα αορτής και όγκο στο χέρι του. Η Δημοτική Επιτροπή απάντησε στη μαρτυρία του Γκονζάλες με ψήφισμα για την προώθηση της ασφάλειας των κινητών τηλεφώνων. Δύο χρόνια αργότερα (2014) ο Τζίμι Γκονζάλες πέθανε μετά από δύο χειρουργικές επεμβάσεις και 3 χρόνια χημειοθεραπείας για τον καρκίνο του εγκεφάλου Γλοίωμα.

Στο ήδη τοξικό περιβαλλοντικό φορτίο εκείνης της περιόδου, τώρα προστίθενται η πιο πρόσφατη κατασκευή πύργων κινητής τηλεφωνίας 5G, 5G Starlink και κινητών τηλεφώνων, αλλά και η ακτινοβολία που εκπέμπεται από τους έξυπνους μετρητές.

Πριν μια δεκαετία, μια γιαγιά Εβραία είχε προσφύγει στη δικαιοσύνη για τις σοβαρές βλάβες που τις προκάλεσε ο έξυπνος μετρητής. Βίντεο που πρέπει να δείτε (στο τέλος του άρθρου) :

«Επέζησα από τους Ναζί και τους Σοβιετικούς… υποτίθεται θα ήταν τα χρυσά μου χρόνια των γηρατειών και κατάντησα να αιμορραγώ από τη μύτη γιατί μου βάλατε στο διαμέρισμά μου τους έξυπνους μετρητές….»

 

Οι έξυπνοι μετρητές προκαλούν πυρκαγιές στο σπίτι;

Σύμφωνα με την ως τώρα εμπειρία στο εξωτερικό, το φαινόμενο είναι αρκετά συχνό. Όπως αναφέρει το firecashbuyers.comοι έξυπνοι μετρητές δεν προκαλούν πυρκαγιές ανεξάρτητα, αλλά υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις όπου ένας έξυπνος μετρητής μπορεί να συμβάλει σε κίνδυνο πυρκαγιάς. Ένας ελαττωματικός έξυπνος μετρητής θα μπορούσε να υπερθερμανθεί και να τυλιχτεί στις φλόγες. Εάν παρατηρήσετε καπνό ή σπινθήρες να προέρχονται από τον μετρητή σας, διακόψτε την παροχή ρεύματος στον κεντρικό διακόπτη κυκλώματος μέχρι να επιλυθεί το πρόβλημα από ηλεκτρολόγο ή άτομο από την εταιρεία κοινής ωφέλειας. Μη διστάσετε να ζητήσετε συμβουλές από ειδικούς σε αυτόν τον τομέα. Η ηλεκτρική καλωδίωση στο εσωτερικό του σπιτιού μπορεί να βραχυκυκλώσει εάν έχει καταστραφεί ή φθαρεί από την ηλικία και τη φθορά. Μπορεί να οδηγήσει σε υπερθέρμανση και πυρκαγιά. 

Μια βόλτα στη Google και θα βρείτε:

  1. Michigan Fires
  2. Fires Lead Canadian Province to Order Removal of All Smart Meters
  3. Pennsylvania Halts Smart Meter Installation for One Month Due to Fires
  4. Woman Killed in Nevada Smart Meter Fire; Man’s Face Burned in Another NV Fire
  5. Lawsuits claim faulty PG&E Smart Meters started house fires

 

 

Πηγη

Μοιράσου το άρθρο!