Χρόνος ανάγνωσης :
2'Η κατανάλωση δύο φλιτζανιών κακάο κάθε ημέρα μπορεί να βοηθήσει τους ηλικιωμένους να διατηρήσουν πιο υγιή τη μνήμη τους και γενικότερα τον εγκέφαλό τους, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Δεν είναι η πρώτη φορά που το ρόφημα του κακάο συσχετίζεται με την υγεία των αγγείων του αίματος.
Η μελέτη
Ερευνητές, με επικεφαλής την ιρανικής καταγωγής νευρολόγο Φαρζανέχ Σορόντ της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο επιστημονικό έντυπο «Neurology» της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, μελέτησαν 60 ανθρώπους με μέση ηλικία τα 73 έτη , που δεν είχαν άνοια.
Οι εθελοντές έπιναν δύο φλιτζάνια ζεστού κακάο καθημερινά επί 30 μέρες και δεν κατανάλωναν σοκολάτα σε οποιαδήποτε άλλη μορφή στη διάρκεια αυτού του μήνα. Παράλληλα υποβάλλονταν νοητικά τεστ και τεστ μνήμης, ενώ μέσω υπερήχων καταγραφόταν η ροή του αίματος στον εγκέφαλό τους.
Εξάλλου, η απεικόνιση του εγκεφάλου των εθελοντών με τομογραφία έδειξε ότι όσοι είχαν ήδη πριν την έναρξη της μελέτης μειωμένη κυκλοφορία αίματος στον εγκέφαλο, ήταν επίσης πιο πιθανό να εμφανίζουν εγκεφαλικές βλάβες.
Βελτίωση στη ροή του αίματος στον εγκέφαλο
Η μελέτη έδειξε ότι, μετά από έναν μήνα κατανάλωσης κακάο, είχε βελτιωθεί κατά μέσο όρο κατά 8,3% η κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο των εθελοντών εκείνων (18 άτομα) που στο ξεκίνημα της έρευνας είχαν μειωμένη ροή αίματος (μια ένδειξη πιθανής προϊούσας άνοιας και Αλτσχάιμερ). Αντίθετα, δεν φάνηκε να βελτιώνεται ανάλογα η κυκλοφορία του αίματος σε όσους εξ αρχής δεν είχαν τέτοια προβλήματα.
Ακόμα, οι άνθρωποι με μειωμένη κυκλοφορία αίματος στον εγκέφαλο εμφάνισαν βελτιωμένη επίδοση στα τεστ μνήμης μετά τη συστηματική κατανάλωση κακάο, ενώ πάλι ήταν μικρότερη η ωφέλεια σε όσους η κυκλοφορία του αίματος εξαρχής ήταν φυσιολογική.
Οι ερευνητές είχαν χωρίσει τους εθελοντές σε δύο ομάδες, από τις οποίες η μία έπινε κακάο πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες (φλαβονοειδή) και η άλλη χωρίς αυτές, αλλά δεν υπήρξαν διαφορές στην εικόνα των δύο ομάδων μετά το πείραμα.
«Περισσότερες έρευνες απαιτούνται για να αποδείξουμε ότι υπάρχει όντως σχέση ανάμεσα στο κακάο, στα προβλήματα της κυκλοφορίας του αίματος και στην έκπτωση των νοητικών λειτουργιών. Όμως η εν λόγω μελέτη αποτελεί ένα σημαντικό πρώτο βήμα που θα καθοδηγήσει τα επόμενα» δήλωσε ο Πολ Ρόζενμπεργκ της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς σε ξεχωριστό άρθρο γνώμης στο ίδιο επιστημονικό έντυπο.
Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
«Cholestolive»: Η ελληνική ελιά σε κάψουλα που μειώνει τη χοληστερίνη – Ένα επιστημονικό «πρωτοπόρο» με διεθνή αναγνώριση
Σε νέους δρόμους οδηγεί την ελληνική ελαιοκομία η επικείμενη κυκλοφορία στην ευρωπαϊκή αγορά, ενός...
Ματωμένο φεγγάρι και… εξαφάνιση των δακτυλίων του Κρόνου, τα αστρονομικά γεγονότα του Μαρτίου
Από το ματωμένο φεγγάρι και τη μερική έκλειψη του Ήλιου μέχρι την.. εξαφάνιση των δακτυλίων του...
Smart phone: Γίνεται το νέο «κέντρο ελέγχου» της ζωής μας - 10+1 πράγματα που ξεχωρίσαμε από το MWC 2025 στη Βαρκελώνη
Το Mobile World Congress (MWC) 2025 στη Βαρκελώνη έφερε εντυπωσιακές τεχνολογικές καινοτομίες...
Οι Υπέροχοι Επτά: Μια ολοκληρωμένη ανάλυση της επενδυτικής βιωσιμότητάς τους μέσα στο 2024
Στον κόσμο της οικονομίας, ο όρος "Οι Υπέροχοι Επτά" ή αλλιώς "Magnificent Seven" αναφέρεται σε επτά...
Τα πιο διαβασμένα της εβδομάδας
Τελευταίες ειδήσεις
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις