Επιστήμη - Τεχνολογία

17/03/2023 - 15:16

Για ποιο λόγο χρειάζεται ένα αυτοκίνητο έναν κόμβο και πώς μπορεί να αντικατασταθεί σε περίπτωση βλάβης;

 

Όταν μιλάμε για τους τροχούς ενός αυτοκινήτου, τις περισσότερες φορές σκεφτόμαστε μόνο το ελαστικό. Ωστόσο, τα πράγματα είναι λίγο πιο περίπλοκα από αυτό. Τουλάχιστον, είναι σημαντικό ο προαναφερόμενος τροχός να είναι σωστά τοποθετημένος και καλά στερεωμένος. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Πρέπει να μπορεί να περιστρέφεται και να κινείται με την ανάρτηση. Αυτό καθίσταται εφικτό χάρη σε ένα ειδικό εξάρτημα. Πρόκειται για την πλήμνη του τροχού. Στο άρθρο που ακολουθεί, θα μάθετε τι είναι αυτό το εξάρτημα και πώς να το αντικαταστήσετε αν σπάσει.

 

π

Εικόνα της πλήμνης του τροχού από το antallaktikaexpert.gr

 

Τι είναι η πλήμνη τροχού και γιατί είναι απαραίτητη;

Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, δίνοντας έναν σύντομο ορισμό της έννοιας. Η πλήμνη είναι ένα κρίσιμο εξάρτημα του τροχού και του συστήματος ανάρτησης στο σύνολό του. Χρησιμοποιείται για α) να σταματά τον τροχό και β) να συνδέει όλα τα μέρη του τροχού σε μια δομή. Η πλήμνη του τροχού εγκαθίσταται επίσης έτσι ώστε σε περίπτωση βλάβης οποιουδήποτε εξαρτήματος του τροχού, να είναι δυνατή η επισκευή του εξαρτήματος που απέτυχε χωρίς να χρειαστεί να αντικατασταθούν όλα τα υπόλοιπα εξαρτήματα. Με άλλα λόγια, εάν ο τροχός ήταν μια ενιαία δομή, τότε εάν το ρουλεμάν, ο δίσκος κ.ο.κ. αποτύγχαναν, ο ίδιος ο τροχός θα έπρεπε να αντικατασταθεί πλήρως. Πρέπει να συμφωνήσετε ότι αυτό δεν είναι μια πολύ ευχάριστη προοπτική. Μεταξύ άλλων, η πλήμνη είναι πολύ σημαντική για τη διασφάλιση της σωστής λειτουργίας των φρένων και του συστήματος διεύθυνσης. Αξίζει να έχετε υπόψη σας ότι το εξάρτημα αυτό υποβάλλεται συνεχώς σε υψηλά φορτία. Γι' αυτό το λόγο σχεδιάζεται και κατασκευάζεται για να είναι όσο το δυνατόν πιο ανθεκτικό. Ο σχεδιασμός του εξαρτήματος εξαρτάται από το όχημα για το οποίο προορίζεται και την προβλεπόμενη χρήση του. Η τρέχουσα ονομασία των κομβίων έχει ως εξής

  • πλήμνες για κινητήριους μη κινητήριους τροχούς,
  • κομβία για κινητήριους μη κινητήριους τροχούς,
  • πλήμνες κινητήριων μη κινητήριων τροχών,
  • κομβία κινητήριων τροχών με οδηγούμενο τιμόνι.

Εκτός από τις διαφορές στη σχεδίαση, οι τύποι αυτοί διαφέρουν και στον τρόπο τοποθέτησης (αλλά η διαφορά είναι πολύ μικρή).  

Αντικατάσταση μιας πλήμνης με τα χέρια σας. 

Πριν προχωρήσετε στην αντικατάσταση των εξαρτημάτων ας ασχοληθούμε με μια σειρά εργαλείων που θα χρειαστείτε γι' αυτό. Έτσι, το πρώτο εργαλείο που χρειάζεστε είναι ένας γρύλος. Μπορεί να είναι οποιουδήποτε τύπου και είναι απαραίτητος για να ανυψώσετε το όχημά σας. Ένας εξολκέας πλήμνης είναι ένα άλλο απαραίτητο εργαλείο για τη διαδικασία. Επίσης, οπλιστείτε με ένα σφυρί. Αυτό είναι απαραίτητο για να χτυπήσετε την πλήμνη, αν χρειαστεί, και να την επαναφέρετε στη θέση που προορίζεται κατά την αντικατάσταση. Θα χρειαστείτε επίσης ένα γενναιόδωρο σετ κατσαβιδιών, ένα καλέμι και ένα κλειδί τροχού για να ξεβιδώσετε τους τροχούς. Το τελευταίο στοιχείο της εργαλειοθήκης είναι ένα ειδικό λιπαντικό για ρουλεμάν.

Πώς μπορώ να αντικαταστήσω μια πλήμνη;

  1. Πάρτε τον γρύλο και σηκώστε το αυτοκίνητο. Τοποθετήστε ένα μαξιλάρι ασφαλείας κάτω από τον τροχό (μπορεί να είναι μια απλή ξύλινη ράβδος).
  2. Αφαιρέστε τον τροχό και βάλτε τον στην άκρη ώστε να μην είναι στη μέση.
  3. Αφαιρέστε τις βίδες οδήγησης που συγκρατούν το τύμπανο του φρένου. 
  4. Αφαιρέστε το τύμπανο του φρένου. Χρησιμοποιήστε έναν εκχυλιστή τυμπάνου φρένου για το σκοπό αυτό.
  5. Ξεβιδώστε τα παξιμάδια της πλήμνης και αφαιρέστε την πλήμνη.
  6. Αφαιρέστε τον δακτύλιο συγκράτησης και προετοιμάστε το νέο ρουλεμάν. 
  7. Στη συνέχεια τοποθετήστε το τελευταίο χρησιμοποιώντας έναν εξολκέα. 
  8. 8. Τέλος, τοποθετήστε τη νέα πλήμνη στην προβλεπόμενη θέση της, σφίξτε το παξιμάδι της και κυλήστε την. Τοποθετήστε τον τροχό πίσω στη θέση του. 

Αυτό ήταν όλο. Έχετε αντικαταστήσει το εξάρτημα. Ωστόσο, αν το κάνετε για πρώτη φορά, θα πρέπει πρώτα να συμβουλευτείτε έναν πιο έμπειρο ιδιοκτήτη αυτοκινήτου ή μηχανικό και μόνο μετά να προχωρήσετε.

Μοιράσου το άρθρο!