Επιστήμη - Τεχνολογία

12/09/2014 - 18:53

Η ομάδα αίματος ΑΒ, ένοχη για την άνοια

style="text-align: justify;"> 
Ποιος θα το περίμενε ότι η ομάδα αίματός μας θα καθόριζε σε μεγάλο βαθμό την πιθανότητα να αναπτύξουμε κάποια στιγμή στη ζωή μας προβλήματα μνήμης όπως η άνοια. Αμερικανοί επιστήμονες διαπίστωσαν έπειτα από μελέτες ότι οι άνθρωποι που φέρουν την ομάδα αίματος ΑΒ έχουν κατά 82% μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν τέτοια προβλήματα.
 
Είναι η πρώτη φορά που η ομάδα αίματος ενοχοποιείται για την εμφάνιση σοβαρών νευρολογικών παθήσεων και θεωρείται σοβαρός προδιαθεσικός παράγοντας.
 
Η ομάδα ΑΒ είναι η πιο σπάνια και συναντάται περίπου στο 4% του πληθυσμού.
 
Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι όσοι ανήκουν στην ομάδα αίματος Ο αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο για την εμφάνιση καρδιαγγειακού προβλήματος, εμφράγματος και εγκεφαλικού, παράγοντες που έχει διαπιστωθεί ότι αυξάνουν τον κίνδυνο για απώλεια μνήμης και άνοια.
 
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Μαίρη Κούσμαν του Κολεγίου Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Βερμόντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Neurology», της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, ανέλυσαν τις περιπτώσεις περίπου 1.000 ατόμων (οι μισοί με προβλήματα μνήμης και οι άλλοι μισοί όχι).
 
Οπως διαπίστωσαν, οι άνθρωποι με ομάδα αίματος ΑΒ αποτελούσαν το 6% μεταξύ όσων είχαν ενδείξεις νοητικής και μνημονικής έκπτωσης, έναντι 4% όσων δεν είχαν τέτοια συμπτώματα.
 
Επίσης η μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι με υψηλότερα επίπεδα της πρωτεΐνης VIII στο αίμα τους που βοηθάει στην πήξη του, κινδυνεύουν κατά μέσο όρο 24% περισσότερο να εμφανίσουν πρόωρα προβλήματα μνήμης και άνοιας. Οι άνθρωποι της ομάδας αίματος ΑΒ έχουν κατά μέσο όρο υψηλότερο επίπεδο της συγκεκριμένης πρωτεΐνης από όλους όσους ανήκουν στις άλλες ομάδες αίματος.
 
 
πηγή: www.enet.gr
 

Μοιράσου το άρθρο!