Skip to main content

«Μεταμόσχευση» εντερικών βακτηρίων υπόσχεται καταπολέμηση της παχυσαρκίας

«Μεταμόσχευση» εντερικών βακτηρίων υπόσχεται καταπολέμηση της παχυσαρκίας

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'
Ένα νέο τρόπο αντιμετώπισης της παχυσαρκίας υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν αμερικανοί ερευνητές, οι οποίοι μετέφεραν βακτήρια από το λεπτό έντερο του ανθρώπου σε πειραματόζωα και πέτυχαν τη μείωση του βάρους τους. 
 
Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του Science, ο καθηγητής καθηγητή Τζέφρι Γκόρντον της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο Μισούρι, ελπίζει ότι μελλοντικά θα μπορέσει να εφαρμόσει την τεχνική αυτή και σε ανθρώπους, σχεδιάζοντας μια νέου τύπου δίαιτα που με τη βοήθεια των κατάλληλων μικροοργανισμών και την σωστή διατροφή θα πετυχαίνει καλύτερη διαχείριση του σωματικού βάρους. 
 
Ο Δρ Γκόρντον και οι συνεργάτες του βασίζουν τη θεωρία τους στο γεγονός ότι ο ανθρώπινος οργανισμός είναι φορέας χιλιάδων ειδών «καλών» και «κακών» μικροβίων, που επηρεάζουν ανάλογα την υγεία και συνεπώς θα ήταν δυνατό να αξιοποιηθούν κατάλληλα.
 
Συνέλεξαν λοιπόν βακτήρια από δύο ζευγάρια διδύμων γυναικών (η μία αδελφή παχύσαρκη και η άλλη αδύνατη και αναλύοντάς τα διαπίστωσαν ότι τα βακτήρια των παχύσαρκων αδελφών διέφεραν από εκείνα των αδύνατων.
 
Όταν οι ερευνητές μεταμόσχευσαν βακτήρια από το έντερο των υπέρβαρων ανθρώπων σε ποντίκια που είχαν μεγαλώσει σε πλήρως αποστειρωμένο περιβάλλον και δεν διέθεταν καθόλου δικά τους βακτήρια, τότε τα τελευταία πάχυναν. Όταν, αντίθετα, η μεταμόσχευση έγινε από τις λεπτές αδελφές, τότε τα αποστειρωμένα ποντίκια έμειναν λεπτά και δεν πήραν παραπανίσια κιλά.
 
Τα βακτήρια των λεπτών γυναικών φάνηκαν πιο αποτελεσματικά, όσον αφορά τον μεταβολισμό, στο να διασπούν τις τροφές που κατανάλωναν τα πειραματόζωα και έτσι τα τελευταία έπαιρναν περισσότερη ενέργεια, χωρίς όμως να συσσωρεύουν λιπώδη ιστό.
 
Όπως εξηγεί ο Δρ Γκόρντον, «δεν τρώμε μόνοι μας, αλλά παρέα με τρισεκατομμύρια ‘φίλους’, γι' αυτό πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας τα μικρόβια που ζουν στο έντερό μας». Επισημαίνει όμως ότι μια μελλοντική βακτηριακή θεραπεία της παχυσαρκίας θα πρέπει να συνδυάζεται με την κατάλληλη δίαιτα.
 
Σε κάθε κύτταρο του ανθρωπίνου σώματος αντιστοιχούν περίπου δέκα βακτήρια που ζουν μέσα και πάνω σε αυτό. Αυτό το τεράστιο «οικοσύστημα» -διαφορετικό από άνθρωπο σε άνθρωπο- το μικροβίωμα παίζει καθοριστικό ρόλο για την υγεία και την ασθένεια.
 
Οι επιστήμονες δίνουν τελευταία ολοένα μεγαλύτερη έμφαση στη συμβίωση ανθρώπου-μικροβίων και, σε αυτό το πλαίσιο, προωθούνται ασυνήθιστες θεραπευτικές τεχνικές, όπως η μεταμόσχευση κοπράνων από τον έναν άνθρωπο στον άλλο, ώστε να αλλάξει η σύνθεση της μικροβιακής κοινότητας του τελευταίου. 
 
Όμως, άλλοι επιστήμονες προειδοποιούν ότι μια θεραπεία της παχυσαρκίας μέσω βακτηρίων ενέχει τον κίνδυνο μετάδοσης ασθενειών.
 
 
πηγή: health.in.gr

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία