Επιστήμη - Τεχνολογία

28/09/2015 - 18:50

NASA: Βρήκαμε νερό στον πλανήτη Άρη! Μια τεράστια ανακάλυψη που αλλάζει τα πάντα

Τον εντοπισμό στοιχείων που αποδεικνύουν την ύπαρξη νερού σε υγρή μορφή στον Άρη ανακοίνωσε η NASA- μια ανακάλυψη με εξαιρετικά μεγάλη σημασία όσον αφορά στο ζήτημα της ύπαρξης ή όχι ζωής στον «Κόκκινο Πλανήτη».

 
Πολλοί ήταν οι επιστήμονες που υποψιάζονταν ότι ο Άρης ενδεχομένως να είχε νερό, ωστόσο τα νέα ευρήματα επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει, σε συνδυασμό με ένυδρα άλατα. Κανονικά, το νερό στον Άρη υποτίθεται ότι παγώνει ή εξατμίζεται, εξαιτίας των ακραίων περιβαλλοντικών συνθηκών. Αλλά η παρουσία αλάτων το καθιστά σταθερότερο, ικανό να «επιβιώσει» στον «Κόκκινο Πλανήτη».
 
Αναλυτικότερα, στο σχετικό paper που δημοσιοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα, αναφέρεται ότι βρέθηκαν οι πρώτες αποδείξεις ότι αλμυρό νερό ενδεχομένως να ρέει στην επιφάνεια του Άρη κατά τους θερινούς μήνες του πλανήτη. Αν και η πηγή και η χημική σύνθεσή του είναι άγνωστα ακόμα, θεωρείται πως η συγκεκριμένη ανακάλυψη θα επηρεάσει σημαντικά τις αντιλήψεις και τις έρευνες σχετικά με το αν ο πλανήτης που μοιάζει περισσότερο στη Γη στο Ηλιακό Σύστημα θα μπορούσε να υποστηρίξει σήμερα ζωή σε μικροβιακή μορφή.
 
Για τους σκοπούς της έρευνας αναπτύχθηκε μια νέα τεχνική για την ανάλυση των «χημικών χαρτών» της επιφάνειας του «Κόκκινου Πλανήτη», που είχαν προκύψει χάρη στη δουλειά του Mars Reconnaissance Orbiter. Με αυτό τον τρόπο βρέθηκαν ίχνη αλάτων τα οποία εμφανίζονται μόνο όταν υπάρχει παρουσία νερού σε στενά κανάλια/ αυλάκια σε πλαγιές οι οποίες βρίσκονται στον ισημερινό του πλανήτη. Οι πρώτες αναφορές για την παρουσία τους είχαν γίνει το 2011, και θεωρείται πως εμφανίζονται κατά τους θερμούς θερινούς μήνες του Άρη και εξαφανίζονται όταν πέφτουν οι θερμοκρασίες. 

 

huffingtonpost.gr

Μοιράσου το άρθρο!