Επιστήμη - Τεχνολογία

22/11/2013 - 02:20

Ο πρώτος μαθητικός νανο-δορυφόρος στο διάστημα

Ο πρώτος μαθητικός νανο-δορυφόρος στο διάστημα

Ο πρώτος μαθητικός νανο-δορυφόρος στο διάστημα

yle="text-align: justify;">Ο πρώτος δορυφόρος που σχεδίασαν και κατασκεύασαν μαθητές εκτοξεύτηκε στο διάστημα μαζί με την αποστολή “PhoneSat” της NASA το βράδυ της Τρίτης στις ΗΠΑ.

Ο μικροσκοπικός δορυφόρος των μαθητών μαζί με ακόμα 28 συσκευές εκτοξεύτηκε στο διάστημα με τον πύραυλο Orbital Sciences Minotaur 1 (OSM 1) από τη βάση της NASA στο μικροσκοπικό νησί Γουόλοπς λίγα μέτρα από την ακτή τηςς Βιρτζίνια στην Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ.

Ο μαθητικός δορυφόρος ονομάζεται TJ3Sat και κατασκευάστηκε από μαθητές του Λυκείου Επιστήμης και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Τόμας Τζέφερσον στη Βιρτζίνια.

Πρόκειται για έναν νανοδορυφόρο που αποτελείται από εξαρτήματα παλιών “έξυπνων” κινητών τηλεφώνων, εξοπλισμένων με γρήγορους επεξεργαστές, αισθητήρες, GPS και κάμερες υψηλής ανάλυσης.

Ο δορυφόρος TJ3Sat έχει διαστάσεις 10x10x12 εκατοστά και βάρος 0,89 κιλά.


Όταν βρεθεί σε τροχιά γύρω από τη Γη, μαθητές και ραδιοερασιτέχνες θα μπορούν να στέλνουν και να λαμβάνουν δεδομένα προς και από τη συσκευή. Το μικροσκοπικό διαστημικό σκάφος είναι εξοπλισμένο με σύστημα μετατροπής κειμένου σε φωνητική εντολή και αποστολής των ήχων πίσω στη Γη μέσω ραδιοσυχνοτήτων ham.

Μαζί με τον μικροσκοπικό δορυφόρο εκτοξεύτηκε ακόμα η δεύτερη αποστολή PhoneSat της NASA μέσα στο 2013 που αποτελείται από τα “έξυπνα” τηλέφωνα-δορυφόρους, Αλεξάντερ, Γκρέιαμ και Μπελ.

Ο Άντριου Πέτρο, ειδικός σε τεχνολογίες μικρών διαστημικών σκαφών της NASA ανέφερε ότι σύντομα στόλοι από μικροσκοπικούς δορυφόρους θα μπορούν να αποστέλλουν στοιχεία για τις κλιματικές συνθήκες στη Γη και μετρήσεις του μαγνητικού πεδίου του πλανήτη μας.

“Η ιδέα βασίζεται στην επαναχρησιμοποίηση του υπάρχοντος εξοπλισμού και όχι στην ανάπτυξη ειδικά σχεδιασμένων smartphones από τους κατασκευαστές” προσθέτει ο Πέτρο.

Μεταξύ άλλων στο διάστημα εκτοξεύτηκαν οι δορυφόροι-κύβοι Firefly,  ο οποίος θα μελετήσει τις επιπτώσεις των κεραυνών στην ατμόσφαιρα για λογαριασμό του U.S. National Reconnaissance Office και Vermont Lunar CubeSat, που αποτελεί το πρώτο βήμα για την ανάπτυξη ενός δορυφόρου-smartphone που κάποια μέρα θα μπορούσε να σταλεί στη Σελήνη.

 

Πηγή: www.econews.gr

Μοιράσου το άρθρο!