Skip to main content

Πανσέληνος σήμερα, ώρα 8:31 μ.μ. - Γιατί χαρακτηρίζεται «Blue moon»

φωτογραφια Βασίλης Ραϊστέλλης

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'

Η δεύτερη πανσέληνος του μήνα, η οποία χαρακτηρίζεται και ως «μπλε» φεγγάρι (blue moon), θα ανατείλει σήμερα Τετάρτη, 30 Αυγούστου στον ουρανό. Πρόκειται για την μεγαλύτερη και φωτεινότερη πανσέληνο του 2023, ένα σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο, που θα χαρίσει ξανά μαγευτικές εικόνες.

 

Τι είναι το «μπλε φεγγάρι» (blue moon)

Μπλε φεγγάρι ονομάζεται η δεύτερη πανσέληνος που συμβαίνει μέσα σ’ ένα μήνα, αφού το σύνηθες είναι μία πανσέληνος το μήνα, ή η τρίτη από τις τέσσερις πανσελήνους μιας εποχής του χρόνου. Μπλε Φεγγάρι έχουμε κάθε δύο με τρία χρόνια, όταν αθροίζονται οι 11 ημέρες που περισσεύουν από τους 12 σεληνιακούς κύκλους του χρόνου.

 

Η ονομασία «μπλε φεγγάρι» δεν σχετίζεται με το χρώμα του φεγγαριού, αλλά με τη σκόνη που συσσωρεύεται στην ατμόσφαιρα από κάποια μεγάλη έκρηξη ηφαιστείου, όπως συνέβη με την έκρηξη του ηφαιστείου Κρακατόα το 1883, όταν το φεγγάρι φαινόταν μπλε για τουλάχιστον δύο χρόνια. Επίσης, ο όρος τονίζει τη σπανιότητα του φαινομένου. Χαρακτηριστική είναι η αγγλική έκφραση «Οnce in a blue moon», που σημαίνει πως κάτι συμβαίνει πολύ σπάνια.

Υπερπανσέληνος και «μπλε» φεγγάρι

Ο φετινός Αύγουστος κλείνει με υπερπανσέληνο σε συνδυασμό με «μπλε φεγγάρι». Αξίζει να σημειωθεί ότι ταυτόχρονα υπερπανσέληνο και μπλε φεγγάρι είχαμε ξανά τον Δεκέμβριο του 2009 και η επόμενη φορά θα συμβεί σε εννιά χρόνια, τον Αύγουστο του 2032. Η υπερπανσέληνος του Μπλε Φεγγαριού θα ανατείλει στην Αθήνα στις 8.31 μ.μ.

δ

Τι είναι η υπερπανσέληνος

Όπως χρησιμοποιείται σήμερα, η λέξη υπερπανσέληνος επινοήθηκε από τον αστρολόγο Richard Nolle το 1979. Και σύμφωνα με τον ορισμό του Nolle, μια πανσέληνος ή νέα σελήνη είναι υπερπανσέληνος όταν βρίσκεται επίσης σε απόσταση 90% από το κοντινότερο σημείο της στη Γη. Ωστόσο, διαφορετικοί ερευνητές υπολογίζουν διαφορετικά την υπερπανσέληνο.

Το EarthSky χρησιμοποιεί τις ημερομηνίες υπερσελήνου όπως αυτές καθορίζονται από τον αστρονόμο Fred Espenak. Είναι περισσότερο γνωστός για τη θητεία του στο Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Goddard, όπου έγινε παγκοσμίως αναγνωρισμένος εμπειρογνώμονας στις προβλέψεις εκλείψεων. Επιπλέον, η μέθοδός του για τον υπολογισμό των υπερσελήνων λαμβάνει υπόψη τις αλλαγές στην τροχιά της σελήνης κατά τη διάρκεια κάθε σεληνιακού κύκλου.

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία