Skip to main content

Το πρώτο μπέργκερ εργαστηρίου διαθέσιμο σε πέντε χρόνια

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'

Έναν γευστικότερο, φιλικότερο προς το περιβάλλον και ταυτόχρονα οικονομικότερο τρόπο παραγωγής… βοδινού κρέατος δημιούργησαν ολλανδοί επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ. Συγκεκριμένα, με τη βοήθεια βλαστοκυττάρων βοοειδών οι ειδικοί ανέπτυξαν μπιφτέκια εργαστηρίου, τα οποία υποστηρίζουν ότι θα μπορούσαν να περάσουν στην μαζική παραγωγή μέχρι το 2020.



Κρέας του… σωλήνα σε τέσσερα στάδια

Η ανάπτυξη του μπιφτεκιού εργαστηριακής καλλιέργειας, βάρους 142γρ, χρειάστηκε τρεις μήνες. Όπως περιγράφουν οι επιστήμονες, η όλη διαδικασία αποτελείται από τέσσερα στάδια. Αρχικά, πραγματοποιείται η συλλογή των βλαστικών κυττάρων – τα οποία έχουν την δυνατότητα να διαφοροποιούνται προς οποιονδήποτε άλλον τύπο κυττάρων – από βοοειδή, με τη βοήθεια βιοψίας. Σε επόμενο στάδιο, τα βλαστικά τοποθετούνται σε έναν θρεπτικό «ζωμό» μέχρι τον πολλαπλασιασμό τους και την δημιουργία ενός κολλώδους μυΐκού ιστού. Στην συνέχεια όλοι οι ιστοί τοποθετούνται επάνω σε ειδικές λωρίδες, όπου και τεντώνονται. Στο τελικό στάδιο της διαδικασίας, οι περίπου 20.000 λωρίδες του κρέατος εργαστηρίου που προκύπτουν περνούν από τη μηχανή του κιμά, δέχονται  καρυκεύματα, ψίχουλα, αβγό σε σκόνη και φυσικές κόκκινες χρωστικές (όπως π.χ. χυμό παντζαριού) και αποκτούν την όψη του κοινού κιμά.

«Είμαι πολύ ενθουσιασμένος για την προοπτική της μαζικής πώλησης του συγκεκριμένου προϊόντος» αναφέρει ο επικεφαλής της εταιρείας που δημιούργησαν οι επιστήμονες για την διαχείριση του πρότζεκτ, Πίτερ Βερστρέτ. «Είμαι αισιόδοξος ότι θα μπορούσε να κυκλοφορήσει στην αγορά μέσα σε πέντε χρόνια» προσθέτει ο ίδιος.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η διαδικασία παραγωγής του μπέργκερ εργαστηριακής καλλιέργειας, απαιτεί κατά 45% λιγότερη ενέργεια σε σχέση με το συμβατικό μοσχαρίσιο κρέας, συνοδεύεται από την έκλυση λιγότερων αερίων του θερμοκηπίου έως και κατά 96%, ενώ καταργεί την ανάγκη της κτηνοτροφίας, απελευθερώνοντας το 99% της γης που χρησιμοποιείται για αυτόν τον σκοπό.

Σκληρούτσικο το κρέας που σέρβιραν το 2013

Το 2013, η ίδια επιστημονική ομάδα, είχε πραγματοποιήσει μια εκδήλωση στο Λονδίνο με σκοπό το μαγείρεμα και την δοκιμή τότε του κρέατος «in vitro» από το κοινό (συμπεριλαμβανομένων και χρηματοδοτών του προγράμματος). Αρκετοί από τους δοκιμαστές του τότε μπιφτεκιού, είχαν δηλώσει ότι επρόκειτο για ένα σχετικά σκληρό και όχι τόσο ζουμερό κρέας. Σήμερα, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι έχουν καταφέρει να βελτιώσουν την υφή αλλά και την γεύση του.


Ο επικεφαλής του προγράμματος δρ Μαρκ Ποστ αφιέρωσε επτά χρόνια στην προσπάθειά του να δημιουργήσει βρώσιμο κρέας από βλαστοκύτταρα. Αρχικά είχε ξεκινήσει με μπιφτέκια τρωκτικών, στην συνέχεια πέρασε σε χοιρινό κρέας με λαστιχένια υφή που θύμιζε καλαμάρι για να καταλήξει στο βοδινό κρέας. Ο δρ Ποστ θεωρεί ότι μέσω της τεχνικής του θα μπορούσε να αναπτυχθεί στο εργαστήριο κρέας οποιουδήποτε είδους ζώου.

Ένας από τους χρηματοδότες του πρωτοποριακού προγράμματος, όταν ακόμα αυτό βρισκόταν σε αρχικό στάδιο, ήταν - μεταξύ άλλων - και ο Σεργκέι Μπριν ένας από τους συνιδρυτές της Google. Ο ίδιος είχε τότε υποστηρίξει ότι μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να βοηθήσει την ανθρωπότητα και συγκεκριμένα τον αναπτυσσόμενο κόσμο όπου υπάρχει τεράστιο πρόβλημα έλλειψης τροφής.

Το εύλογο ερώτημα ωστόσο είναι ποιος θα δεχτεί να το καταναλώσει…

tovima.gr

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία