Επιστήμη - Τεχνολογία

18/03/2022 - 13:05

Σήμερα είναι η Πανσέληνος του Σκουληκιού

ΔΕΗ

women

Το βράδυ της Παρασκευής 18 Μαρτίου - ξημερώματα Σαββάτου θα εμφανιστεί στον ουρανό η περίφημη πανσέληνος του Μαρτίου, πιο γνωστή ως "Πανσέληνος του Σκουληκιού". Το εντυπωσιακό φαινόμενο του Μαρτίου θα κορυφωθεί στις 01:22 τα ξημερώματα.

 

Σύμφωνα με την πρώτη ερμηνεία της ονομασίας, το Φεγγάρι του Σκουληκιού πήρε το όνομά του από τους γαιοσκώληκες, οι οποίοι κάνουν την εμφάνισή τους καθώς το έδαφος θερμαίνεται την άνοιξη.

Οι πρώτοι γαιοσκώληκες που εμφανίζονται γίνονται τροφή από τα πουλιά και τους κοκκινολαίμηδες, κάτι που θεωρείται το πρώτο σημάδι της άνοιξης.

 

Μια ακόμη ερμηνεία της ονομασίας σχετίζεται με τον καπετάνιο Τζόναθαν Κάρβερ, έναν εξερευνητή του 18ου αιώνα, ο οποίος έγραψε ότι το όνομα αυτό αναφέρεται σε ένα άλλο είδος "σκουληκιού", στις προνύμφες των σκαθαριών. Οι συγκεκριμένες προνύμφες αρχίζουν να αναδύονται τον Μάρτιο όταν ζεσταίνει ο καιρός.

Η Πανσέληνος του Μαρτίου "παίζει" με τον ανθρώπινο εγκέφαλο, καθώς δημιουργεί ψευδαισθήσεις, σχετικά με το μέγεθος του φεγγαριού. Έτσι, ενδέχεται να φαίνεται αρκετά μικρότερο ή μεγαλύτερο από ό,τι είναι στην πραγματικότητα. Παράλληλα, υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο να δημιουργήσει παρόμοια ψευδαίσθηση σε μέρη που θα φωτίσει αρκετά.

Μοιράσου το άρθρο!