Επιστήμη - Τεχνολογία

17/02/2013 - 16:16

Στην Βραζιλία iphone «φοράει» Android

iphone

Η Apple δεν διατηρεί το αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης της εμπορικής ονομασίας "iphone" στην μεγαλύτερη χώρα της νότιας Αμερικής. Η αρμόδια Αρχή έκρινε πως η Apple μπορεί να συνεχίσει να πουλάει τα δικά της iPhone όπως άλλωστε και η εταιρεία Gradiente Electronica μπορεί να συνεχίσει να πουλάει ανενόχλητη το iphone Neo One με Android, αφού έχει κατοχυρώσει την επωνυμία από το 2000. Η Apple έχει ήδη  εφεσιβάλλει την απόφαση. Από την άλλη, η Gradiente διατηρεί το δικαίωμα να απαιτήσει δικαστικά την αποκλειστική χρήση του ονόματος στην Βραζιλία.

Το Ινστιτούτο Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (INPI) στην Βραζιλία απέρριψε σχετικό αίτημα για κατοχύρωση του εμπορικού ονόματος iPhone για κινητά τηλέφωνα στην χώρα αφού η Gradiente είχε υποβάλλει ανάλογο αίτημα από το 2000, το οποίο έγινε αποδεκτό το 2008. Το αίτημα της Apple είχε υποβληθεί το 2006.

Η Gradiente Electronica διαθέτει ένα κινητό τηλέφωνο με Android αντί 599 ρεάλ (περίπου 228 ευρώ). Σε βίντεο που δημοσιεύεται στην σελίδα του iPhone Neo One της Gradiente, η εταιρεία εξηγεί με λεπτομέρεια πως απέκτησε την επωνυμία iphone και διευκρινίζει ότι δεν πρόκειται για το iPhone με iOS, αλλά για ένα τηλέφωνο με Android 2.3.

Πάντως, ο πρόεδρος της Gradiente δήλωσε στο Bloomberg πως η εταιρεία του είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί με την Apple την παραχώρηση αποκλειστικού δικαιώματος χρήσης της επωνυμίας στην Βραζιλία. Η Gradiente δεν είχε αξιοποιήσει το trademark επί χρόνια μέχρι τον Δεκέμβριο του 2012. Αυτό είναι και το βασικό επιχείρημα με το οποίο η Apple  θα επιμείνει ότι παρήλθε αναξιοποίητο το περιθώριο πέντε χρόνων που προέβλεπε ο νόμος για τη χρήση του κατοχυρωμένου ονόματος.

Μοιράσου το άρθρο!