Επιστήμη - Τεχνολογία

01/07/2014 - 19:11

Συναγερμός! Η κλιματική αλλαγή απειλεί με αφανισμό τον αυτοκρατορικό πιγκουίνο

style="text-align: justify;"> 
Ο αυτοκρατορικός πιγκουίνος είναι όχι μόνο το μεγαλύτερο σε μέγεθος είδος πιγκουίνων που ζει στην Ανταρκτική, αλλά κατά πολλούς και ένα από τα πλέον συμπαθή είδη στον πλανήτη.
Νέα μελέτη όμως σπέρνει πανικό στους επιστήμονες καθώς δείχνει ότι οι κλιματικές αλλαγές θα οδηγήσουν σε σημαντική μείωση του πληθυσμού τους. Μελέτη που έρχεται σε σύγκρουση με προηγούμενη έρευνα που έδειχνε θεαματική αύξηση του πληθυσμού τους.
Είναι γεγονός ότι ο αυτοκρατορικός πιγκουίνος είναι από τα πιο σκληροτράχηλα είδη του πλανήτη. Στην καρδιά του ανταρκτικού χειμώνα, όταν τα μεταναστευτικά είδη έχουν πια αποχωρήσει από την παγωμένη ήπειρο, τα αρσενικά στριμώχνονται μεταξύ τους και κλωσούν τα αβγά τους, μένοντας χωρίς καθόλου τροφή για ατέλειωτες εβδομάδες, μέσα στο ακραίο κρύο και το μόνιμο, πολικό σκοτάδι. Την ίδια περίοδο, τα θηλυκά αναχωρούν για τον ωκεανό για αναζήτηση τροφής, και δεν επιστρέφουν μέχρι τις μέρες που τα αβγά τους αρχίζουν να εκκολάπτονται.
Πριν από δύο χρόνια, καταμέτρηση του πληθυσμού των αυτοκρατορικών πιγκουίνων έδειξε ότι ο αριθμός τους ανερχόταν περί τις 600.000. Ητοι, σχεδόν διπλάσιος από τις προηγούμενες εκτιμήσεις, γεγονός που προκάλεσε ενθουσιασμό στους ειδικούς.
Ομως, επιστήμονες από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Δανία εκτιμούν ότι η κλιματική αλλαγή προκαλεί ανεπανόρθωτες ζημιές στις περιοχές που ζουν οι αυτοκρατορικοί πιγκουίνοι με αποτέλεσμα οι κοινότητες τους να αντιμετωπίσουν πολύ σοβαρά προβλήματα.
Σημειώνεται ότι κρίσιμος παράγοντας στο να είναι ομαλό το ταξίδι αναζήτησης τροφής των αυτοκρατορικών πιγκουίνων είναι οι εκτάσεις θαλάσσιου πάγου. Οι πιγκουίνοι χρησιμοποιούν τους θαλάσσιους πάγους και για να μετακινηθούν, και ως ορμητήριο όταν κυνηγούν τροφή αλλά και ως καταφύγιο για να αποφύγουν τους αντιπάλους τους.
Οπως είναι γνωστό, οι θαλάσσιοι πάγοι αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα «θύματα» της κλιματικής αλλαγής.
Ετσι, ενώ η αύξηση του πληθυσμού των πιγκουίνων αναμένεται να συνεχιστεί, το λιώσιμο τωνν πάγων και οι αλλαγές στο φυσικό περιβάλλον που ζουν θα έχουν ως αποτέλεσμα στο τέλος του 21ου αιώνα ο πληθυσμός τους να συρρικνωθεί τουλάχιστον κατά 20%.
Δημοσιεύοντας την μελέτη τους στην επιθεώρηση «Nature Change», οι ερευνητές απευθύνουν έκκληση στις κυβερνήσεις να τοποθετηθεί ο αυτοκρατορικός πιγκουίνος στα είδη που απειλούνται με εξαφάνιση ώστε να ληφθούν άμεσα κάποια μέτρα όπως περιορισμός του τουρισμού και της αλιείας στις περιοχές που ζουν.
 
 
πηγή: www.imerisia.gr
 

Μοιράσου το άρθρο!