Επιστήμη - Τεχνολογία

11/09/2013 - 20:42

Συσκευή που μεταδίδει ήχο μέσω του ανθρώπινου σώματος

Μία συσκευή η οποία μπορεί να μεταδώσει ήχο μέσω του ανθρωπίνου σώματος ανέπτυξε η Disney. Η τεχνολογία του προγράμματος ηλεκτρονικής τέχνης Ishin-Den-Shin χρησιμοποιεί ένα μικρόφωνο για να καταγράψει ήχο, και στη συνέχεια τον μετατρέπει σε ένα αθόρυβο, κατά τα άλλα, σήμα, το οποίο μεταδίδεται μέσω του σώματος του ατόμου που κρατά το μικρόφωνο.
Όταν ο χρήστης αγγίξει το αυτί κάποιου, τότε «ενεργοποιείται» το όλο «σύστημα» και ο ήχος γίνεται δυνατόν να ακουστεί από το άτομο- «στόχο», που ακούει το μήνυμα να ψιθυρίζεται στο αυτί του.
Η τεχνολογία αναπτύχθηκε στο Disney Research στο Πίτσμπεργκ, και έλαβε τιμητική αναφορά στο Ars Electronica Festival στο Λιντς της Αυστρίας. Αποθηκεύει τον ήχο μέσω μίας συσκευής στο μικρόφωνο, που δημιουργεί ένα ειδικά διαμορφωμένο ηλεκτροστατικό πεδίο στο δέρμα του χρήστη, το οποίο, όταν αυτός αγγίξει το αυτί ενός άλλου ατόμου, προκαλεί μία μικρή δόνηση στον λοβό του. Το αποτέλεσμα είναι ο συνδυασμός δακτύλου και αυτιού να δημιουργούν μαζί ένα ηχείο, το οποίο καθιστά το σήμα ακροάσιμο- ωστόσο, αυτό ισχύει μόνο για το αυτί που αγγίζεται.
Το όνομα του προγράμματος προέρχεται από μία ιαπωνική έκφραση, η οποία αποδίδεται ελεύθερα ως «σιωπηρή συνεννόηση».
Σε σχετικό δημοσίευμα του New Scientist, o Ιβάν Πουπίρεφ, του Disney Research, παρομοιάζει την τεχνολογία με αυτήν που περιγράφεται στο ξεκίνημα του διάσημου «Hitchikerʼs Guide to the Galaxy» («Γυρίστε το Γαλαξία με Ωτοστόπ») του Ντάγκλας Άνταμς: «όταν οι Βόγκονς καταφτάνουν για να ανατινάξουν τη Γη, μετατρέπουν κάθε αντικείμενο σε ένα τέλειο σύστημα μεγαφώνων hi-fi, που χρησιμοποιούν για να ανακοινώσουν πως η Γη θα καταστραφεί. Το Ishin-Den-Shin είναι κάτι τέτοιο, χωρίς την καταστροφή της Γης».  
Ο Πουπίρεφ επιθυμεί να «ανεβάσει κλίμακα» την τεχνολογία, παρέχοντας ακροάσιμα μηνύματα σε μεγάλους αριθμούς ατόμων, απλά μέσω του αγγίγματος- κάτι που φαίνεται να ενδιαφέρει πολύ την Disney: «η αφήγηση ιστοριών είναι ένας μεγάλος τομέας εφαρμογών που μας ενδιαφέρει, όπου το άγγιγμα ή το τρίψιμο αντικειμένων (όπως το λυχνάρι του Αλαντίν) είναι μέρος του παιχνιδιού ή της αφηγηματικής εμπειρίας. Ο,τιδήποτε νέο και ασυνήθιστο είναι φυσικά πολύ σημαντικό για να δημιουργήσει μαγικές εμπειρίες».
Η χρήση του σώματος ως αγωγού ήχου είναι ένας τομέας που σημειώνει άνοδο- ειδικά η τεχνολογία οστικής αγωγιμότητας (bone conduction) παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς αναμένεται να χρησιμοποιηθεί στο Google Glass και σε σετ ακουστικών υψηλών προδιαγραφών.
 
πηγή: www.naftemporiki.gr

Μοιράσου το άρθρο!