Επιστήμη - Τεχνολογία

31/08/2013 - 13:26

Τηλεπάθεια μεταξύ ανθρώπινων εγκεφάλων πέτυχαν Αμερικανοί επιστήμονες!

Σενάριο επιστημονικής φαντασίας έκαναν πραγματικότητα Αμερικάνοι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, πετυχαίνοντας τηλεπαθητική επικοινωνία μεταξύ δύο ανθρώπινων εγκεφάλων.
 
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σχετικό άρθρο της εφημερίδας Ελευθεροτυπία, ο ένας ερευνητής έστειλε εγκεφαλικό σήμα μέσω διαδικτύου και κατάφερε να ελέγξει τις κινήσεις του χεριού ενός συναδέλφου του που βρισκόταν σε άλλο εργαστήριο. Μάλιστα η επικοινωνία έγινε χωρίς χειρουργική επέμβαση ή εμφυτεύματα.
 
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον Ρατζες Ραο, που εργάζεται πάνω στον τομέα της σύνδεσης ανθρώπινου εγκεφάλου-υπολογιστή εδώ και δέκα χρόνια, φόρεσε ένα κράνος με ηλεκτρόδια συνδεδεμένα σε ηλεκτροεγκεφαλογράφο, ο οποίος έχει την ικανότητα καταγράφει την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου.
 
Στη συνέχεια, ο Ραο κάθισε μπροστά από μία οθόνη και έπαιζε νοητά ένα παιχνίδι στον υπολογιστή, καθώς φανταζόταν ότι κινεί το δείκτη του χεριού του για να πατήσει ένα πλήκτρο στο πληκτρολόγιο. Στο άλλο εργαστήριο βρισκόταν ο συνάδελφός του Αντρέα Στόκο ο οποίος φορούσε ένα κράνος μαγνητικής διέγερσης και λάμβανε τα σήματα του ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος μέσω Skype.
 
Οπως παρατήρησε ο Στόκο, ο δείκτης του άρχισε να κινείται ασυναίσθητα, μία αίσθηση σαν νευρικό «τικ», για να πατήσει το κουμπί στο πληκτρολόγιο. Τα ηλεκτρόδια του ηλεκτροεγκεφαλογράφου είχαν λάβει τα σήματα της σκέψης της συγκεκριμένης κίνησης και τα μετέδωσαν στο άλλο εργατήριο
 
«Ήταν ταυτόχρονα συναρπαστικό και απόκοσμο να βλέπω μια φανταστική κίνηση από τον εγκέφαλό μου να μεταφράζεται σε μια πραγματική κίνηση από έναν διαφορετικό εγκέφαλο» δήλωσε ο Ράο.
 
Ωστόσο, όπως εξηγούν οι ερευνητές, η συγκεκριμένη τεχνολογία «διαβάζει» μόνο απλά εγκεφαλικά σήματα και όχι τις σκέψεις κάποιου, ενώ δεν μπορεί να δώσει σε κάποιον τη δυνατότητα να ελέγξει τις πράξεις κάποιου άλλου παρά τη θέλησή του.
 
πηγή: iefimerida.gr
 
 
 
 

Μοιράσου το άρθρο!