Επιστήμη - Τεχνολογία

14/09/2012 - 06:54

Ύφασμα συναγερμός!!!

Το "έξυπνο" ύφασμα, ο νέος σου συναγερμός

Ένα διαφορετικό αντικλεπτικό σύστημα δημιούργησαν ερευνητές του Ινστιτούτου Φραουνχόφερ του Βερολίνου σε συνεργασία με το Τεχνι9κό Παξνεπιστήμιο του Βερολίνου και την εταιρεία ETTLIN Spinnerei & Weberei Produktions GmbH.Πρόκειται για ένα «έξυπνο» ύφασμα, το οποίο μπορεί να καταλαβαίνει πότε κάποιος προσπαθεί να το διαπεράσει, ταυτόχρονα να εντοπίζει την ακριβή θέση του κι όλα αυτά με πολύ χαμηλότερο κόστος από τα συνήθη αντικλεπτικά συστήματα.

 
Ενσωματώνει ένα λεπτό πλέγμα ηλεκτρικά αγώγιμων ινών κι είναι συνδεδεμένο με ένα μικροελεγκτήρα, ο οποίος αντιλαμβάνεται τα προειδοποιητικά σήματα που στέλνει το ύφασμα σε περίπτωση που κοπεί, ώστε να ενεργοποιηθεί ο συναγερμός.
 
Το ύφασμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την προστασία τόσο κτιρίων, μουσείων, θησαυροφυλακίων όσο και φορτηγών.
 
Ο project manager του Ινστιτούτου, Έρικ Σάιμον (Erik Simon) δήλωσε ότι «το έξυπνο ύφασμα θα μπορούσε να αποτελέσει ένα αόρατο σύστημα ασφαλείας για ολόκληρα κτίρια, μιας και θα μπορούσε να τοποθετηθεί στους δοκούς της στέγης κάτω από τα κεραμίδια.
Ο λόγος χάρη στον οποίο το έξυπνο ύφασμα αποτελεί μια οικονομική λύση είναι επειδή χρησιμοποιούνται κοινά υλικά για την κατασκευή του και το σύστημα αξιολόγησης των σημάτων είναι μεν απλό, αλλά ισχυρό.
 
Ιδιαίτερης σημασίας είναι η ιδιότητά του να μπορεί να ενσωματώνεται σε πολυεστέρες συνθετικών υφασμάτων κι έτσι μπορεί να κοπεί σε οποιαδήποτε διάσταση, ανάλογα με το τι επιθυμεί ο εκάστοτε πελάτης.
 
Ο Έρικ Σάιμον περιγράφει τη μέθοδο ως «απλή κι αξιόπιστη» κι αυτός ήταν ο στόχος των ερευνητών, δηλαδή το να δημιουργήσουν ένα καθαρά καινούριο προϊόν από γνώριμα υλικά και μεθόδους.
 
Και για όσους αναρωτιούνται κατά πόσο ανθεκτικό είναι το έξυπνο ύφασμα, η απάντηση είναι απόλυτα. Οι ερευνητές το έπλυναν στους 40 βαθμούς, το εξέθεσαν σε υγρασία 85% και τέλος το έβαλαν σε φούρνο σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 85 βαθμών και δεν έπαθε τίποτα.
 
e-go.gr/ Νικόλας Εμμανουήλ

Μοιράσου το άρθρο!