Εργασία

08/07/2011 - 11:56

Αδήλωτοι εργαζόμενοι και ανείσπρακτες οφειλές

Οι μηχανισμοί αποσύνθεσης της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας ζουν και βασιλεύουν, παρά τα όσα λέγονται περί του αντιθέτου και παρά το γεγονός ότι η χώρα έχει φτάσει στο κατώφλι της χρεοκοπίας. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν τα δεδομένα που δημοσιεύτηκαν αυτές τις ημέρες α) σε σχέση με τους αδήλωτους εργαζόμενους και β) σε σχέση με τα έσοδα που δεν εισπράττονται από τις Εφορίες.

Ο αριθμός των ανασφάλιστων εργαζόμενων στην Ελλάδα και στη Λέσβο όχι μόνο δεν μειώνεται, αλλά αυξάνεται καθώς οι θέσεις εργασίας έχουν λιγοστέψει και οι εργαζόμενοι είναι περισσότερο ευάλωτοι παρά ποτέ στις πιέσεις των εργοδοτών. Το αποτέλεσμα είναι από τη μια οι εργαζόμενοι να βρίσκονται χωρίς την δυνατότητα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και σύνταξης και από την άλλη τα Ασφαλιστικά Ταμεία να πλήττονται με έναν ακόμη τρόπο.

Ταυτόχρονα, η φετινή έκθεση του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Ρακιτζή αποδεικνύει την πλήρη αποτυχία του κράτους στην είσπραξη εσόδων. Η ΔΟΥ Μυτιλήνης είναι μεταξύ των πρωταθλητών σε ανείσπρακτες οφειλές (67,66%), 5η στη σειρά μεταξύ όλων των ΔΟΥ της χώρας!

Στην πιο δύσκολη οικονομική περίοδο της χώρας τα ποσά που χάνει το κράτος είναι ανυπολόγιστα, όπως ανυπολόγιστο είναι και το κοινωνικό κόστος. Η λήψη άμεσων μέτρων είναι άκρως επιβεβλημένη ενέργεια. Καλούμε τον Γενικό Διοικητή Αιγαίου να ενεργοποιήσει τα κλιμάκια ελέγχου και τη ΔΟΥ να δώσει εξηγήσεις για τις ανείσπρακτες οφειλές και να οργανώσει την επιτάχυνση των διαδικασιών είσπραξης. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους, που βρίσκονται σε ύπνωση, πρέπει να ενεργοποιηθούν.

Μοιράσου το άρθρο!