Εργασία

01/03/2024 - 12:10

450 πρόσφυγες στην εκδήλωση εύρεσης εργασίας στη Μυτιλήνη

Προωθώντας την ένταξη από νωρίς: Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η μεγαλύτερη εκδήλωση εύρεσης εργασίας για πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο στη Λέσβο

Περισσότεροι από 450 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, μαζί με σχεδόν 30 εργοδότες απ’ όλη την Ελλάδα, συμμετείχαν στην εκδήλωση εύρεσης εργασίας – Job Fair που διοργανώθηκε στην Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή (ΚΕΔ) Λέσβου στις 27 και 28 Φεβρουαρίου. Οι εργοδότες, που συμμετείχαν είτε με φυσική παρουσία είτε διαδικτυακά, έδειξαν έντονο ενδιαφέρον για τη διεξαγωγή συνεντεύξεων με υποψήφιους εργαζομένους, συζητώντας μαζί τους για τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας σε διάφορους τομείς, από τον τουρισμό, την εστίαση και τον κατασκευαστικό κλάδο ως τη γεωργία, την ανακύκλωση και την τεχνολογία.

Η διήμερη εκδήλωση διοργανώθηκε από την Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης του Yπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, μέσω του προγράμματος HELIOS που χρηματοδοτείται από το Yπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Την εκδήλωση υποστήριξαν ακόμα 16 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις*, μεταξύ των οποίων και η ΜΕΤΑδραση, η οποία διευκόλυνε τη συμμετοχή πολλών εργοδοτών.

Σε δηλώσεις της κατά τη συνέντευξη Τύπου στην έναρξη της εκδήλωσης, η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κα Σοφία  Βούλτεψη, αναφέρθηκε στην πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα στους αιτούντες άσυλο να εργαστούν νόμιμα, δύο μήνες μετά την υποβολή της αίτησής τους. «Αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για αντίστοιχες πρωτοβουλίες, να δημιουργήσουμε ημέρες καριέρας για τους πρόσφυγες, σε όλη την Ελλάδα. Όλοι γνωρίζουμε πως οι άνθρωποι που φτάνουν εδώ θέλουν να εργαστούν και να έχουν ανεξάρτητη διαβίωση. Γνωρίζουμε επίσης πως οι εργοδότες αναζητούν εργατικό δυναμικό. Το δύσκολο ήταν πάντα πως θα συναντηθούν οι εργοδότες με τους εν δυνάμει εργαζόμενούς τους. Αυτό ακριβώς είναι ο στόχος που έχουμε αναλάβει να επιτύχουμε», σημείωσε η κα Βούλτεψη κατά την ομιλία της.

Από την πλευρά της η Αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας στην Ελλάδα, κα Maria Clara Martin, υπογράμμισε πως τέτοιες πρωτοβουλίες ευθυγραμμίζονται με τους στόχους της Εθνικής Στρατηγικής για την Ένταξη. «Σήμερα υπάρχουν στην Ελλάδα περίπου 75.000 πρόσφυγες με δεξιότητες που η χώρα χρειάζεται και αυτό μπορεί να είναι εξίσου επωφελές για τους εργοδότες, τους πρόσφυγες και το κράτος. Αυτός είναι επίσης ένας τρόπος να επιτύχουμε ειρηνική συνύπαρξη», σημείωσε.

Επιπλέον, η κα Martin αναφέρθηκε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που λειτουργεί η Ύπατη Αρμοστεία μαζί με τους εταίρους της, και η οποία συνδέει πρόσφυγες που αναζητούν εργασία με υποψήφιους εργοδότες σε όλη τη χώρα.

Πρόκειται για την τέταρτη εκδήλωση εύρεσης εργασίας που διοργανώνεται στη Λέσβο, με αυξανόμενη συμμετοχή κάθε φορά. Οι συμμετέχοντες εξέφρασαν στο σύνολό τους την ικανοποίησή τους για την εποικοδομητική και χρήσιμη εκδήλωση, η οποία διεξήχθη σε θετικό κλίμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή ήταν η πρώτη φορά που νέες και νέοι, πρώην ασυνόδευτοι ανήλικοι, είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε job fair. Μεταξύ αυτών και η Samrwite, μια νέα γυναίκα από την Ερυθραία, η οποία τόνισε τη σημασία τού να είναι κανείς αυτάρκης μέσω της αμειβόμενης απασχόλησης. «Το να σταθώ στα πόδια μου όχι μόνο θα μειώσει το άγχος της οικονομικής πίεσης, αλλά θα μου δώσει τη δυνατότητα να ακολουθήσω το πάθος μου να σπουδάσω ψυχολογία», σημείωσε.

Τα αισθήματά της συμμερίζεται η φίλη της Maria Louisa, η οποία είναι από την Ανγκόλα και μιλά τέσσερις γλώσσες. «Καθώς βρίσκομαι μόνη μου εδώ, αναγνωρίζω πόσο αναγκαία είναι η αυτονόμηση. Κατανοώ πως το να φροντίζω τον εαυτό μου εξαρτάται από εμένα – δεν βασίζομαι στους άλλους γι’ αυτό. Γι’ αυτό είναι κρίσιμο για εμένα να βρω εργασία. Εμπιστεύομαι τις ικανότητές μου και είμαι αισιόδοξη για το μέλλον», τόνισε.

Μοιράσου το άρθρο!