Εργασία

30/10/2019 - 10:41

700 προσλήψεις συνοριακών φρουρών από την FRONTEX

Το πρώτο της ένστολο τμήμα ετοιμάζεται να αποκτήσει η ΕΕ, μετά την προκήρυξη 700 θέσεων συνοριακών φρουρών από την FRONTEX.

Αυτό θα είναι και το πρώτο προσωπικό που θα προσληφθεί απευθείας στην FRONTEX καθώς μέχρι σήμερα οι δυνάμεις της αποτελούνταν αποκλειστικά από αποσπασμένους των λιμενικών και αστυνομικών υπηρεσιών από τα κράτη μέλη.

Στόχος του νέου αυτού σώματος που δημιουργείται, των συνοριακών φρουρών, θα είναι η υποστήριξη ανά πάσα στιγμή των κρατών μελών που αντιμετωπίζουν προκλήσεις στα εξωτερικά τους σύνορα.

«Σήμερα είναι μια ιδιαίτερη μέρα για την FRONTEX, που οδηγεί σε μια αληθινή μεταμόρφωση της υπηρεσίας μας«, δήλωσε ο Εκτελεστικός Διευθυντής της, Fabrice Leggeri. «Για πρώτη φορά, θα έχουμε τη δική μας ένστολη υπηρεσία, που θα εργάζεται κάτω από τη σημαία της ΕΕ»

Οι φρουροί θα λάβουν εξάμηνη εκπαίδευση και θα είναι εξοπλισμένοι με τελευταίας τεχνολογίας μέσα. Στόχος της FRONTEX είναι το νέο σώμα να είναι επιχειρησιακά έτοιμο τον Ιανουάριο του 2019. Θα φορούν στολές, θα μεταφέρουν υπηρεσιακό οπλισμό και θα έχουν εκτελεστικές αρμοδιότητες -θα μπορούν δηλαδή να ελέγχουν στοιχεία, να περιπολούν μεταξύ συνοριακών περασμάτων και να αρνούνται την είσοδο στην ΕΕ σε όσους δεν έχουν το σχετικό δικαίωμα.

Οι αποστολές τους θα αφορούν:

Συνοριακό έλεγχο, επιτήρηση συνόρων, συλλογή πλήροφοριών για την κατάσταση των Ευρωπαϊκών συνόροων και πέρα από αυτά, αποστολές έρευνας και διάσωσης, επιστροφές ατόμων που δε δικαιούνται διαμονή στην ΕΕ, καταπολέμηση του διασυνοριακού εγκλήματος, της παράνομης εισόδου μεταναστών, της παραποίησης εγγράφων και της τρομοκρατίας.

Οι φρουροί θα εργάζονται στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Μπορεί να εργαστούν και σε μη κράτη μέλη, εφόσον υπάρχει σχετική συμφωνία με την ΕΕ.

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για όσους ενδιαφέρονται είναι 16 Δεκεμβρίου 2019 στη σχετική σελίδα της FRONTEX. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν σχετική προϋπηρεσία ανάλογα με τη βαθμίδα που θα υποβάλλουν την αίτησή τους.

 

euractiv.gr

Μοιράσου το άρθρο!