Εργασία

16/10/2012 - 13:23

Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων: Οι γιορτές της αγόρας αφορμή για απελευθέρωση ωραρίου

Οι γιορτές της αγόρας αφορμή για απελευθέρωση ωραρίου

yle="text-align: justify;"> 

ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ  ΛΕΣΒΟΥ

     

Το Επιμελητήριο Λέσβου  σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο, διοργανώνει «γιορτές αγοράς», για τους τούρκους τουρίστες!! Μάλιστα έχει συσταθεί και ομάδα εργασίας γι’ αυτό το σκοπό. Οι γιορτές αυτές όπως εξαγγέλθηκε είναι ενταγμένες σε χρηματοδοτούμενο ευρωπαϊκό πρόγραμμα και θα γίνουν σε τρεις φάσεις. Η πρώτη «γιορτή»  θα ξεκινήσει την Τετάρτη 24 Οκτωβρίου μέχρι την Τρίτη 30 Οκτωβρίου και ο κύκλος αυτών των εκδηλώσεων θα ολοκληρωθεί μέχρι την άνοιξη.

Για τις ανάγκες μάλιστα του προγράμματος, οι έμποροι θα λειτουργούν τα μαγαζιά τους όλη μέρα!!! Από Δευτέρα έως και Σάββατο βράδυ!!

 Είναι φανερό ότι  μεθοδεύεται η  πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου εργασίας, πάγια θέση των μεγαλοεπιχειρηματιών του κλάδου και στοχεύει στο να αποδεχθούμε σιγά-σιγά την λειτουργία εμπορίου και υπηρεσιών σε 24ωρη βάση. Στο νέο πακέτο μέτρων που αποφασίζει η τρικομματική κυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, η Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΔΝΤ, ανάμεσα στα μέτρα, είναι η πλήρη ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις, που σημαίνει μέχρι 7 μέρες δουλειά, μέχρι 13 ώρες τη μέρα χωρίς πληρωμή και κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας.

   Ήδη στο χώρο του εμπορίου με τις χαμηλές έως ανύπαρκτες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, τα εξαντλητικά ωράρια και την τρομοκρατία με το φόβο της απόλυσης, προετοιμάζουν το έδαφος χρόνια. Τώρα ακόμα περισσότερο αξιοποιούν την οικονομική κρίση.

   Αλήθεια, είναι δυνατόν τι στιγμή που οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι της χώρας μας, όλος ο λαός δέχεται τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης στις πλάτες του, την πιο βάρβαρη και συντονισμένη επίθεση στα εισοδήματά του, στις εργασιακές και ασφαλιστικές κατακτήσεις του. Τη στιγμή που με τα Μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις  πληρώνει ο λαός και οδηγείται στη χρεοκοπία, στην ανεργία και στη φτώχεια, ο Εμπορικός Σύλλογος να επιμηκύνει τα ωράρια;

  Άλλωστε οι ίδιοι οι έμποροι δήλωσαν στην Γενική Συνέλευση της Τετάρτης  και μάλιστα, το εξέφραζαν ΟΛΟΙ τους στις περιοδείες, που έκανε το τελευταίο διάστημα η διοίκηση του Σωματείου στην αγορά για το θέμα  ανοίγματος καταστημάτων τις Κυριακές, ότι οι τούρκοι τουρίστες δεν ενδιαφέρονται για τα προϊόντα που διατίθενται στην αγορά της Μυτιλήνης, αν εξαιρέσουμε τα είδη λαϊκής τέχνης και τοπικά προϊόντα, που παίρνουν μαζί τους φεύγοντας. Τα οποία τους παρέχεται  η δυνατότητα να αγοράσουν  από τα καταστήματα τουριστικού ενδιαφέροντος, που λειτουργούν προαιρετικά όλες τις ημέρες τις εβδομάδας και χωρίς περιορισμό ωραρίου.

      Η Ένωσή μας δηλώνει, στους μικρούς και αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ ό,τι οι μόνοι κερδισμένοι από τυχόν «καταργήσεις» αργιών, «διευρύνσεις» ωραρίων θα είναι οι πολυεθνικές, τα πολυκαταστήματα, τα οποία εδώ και χρόνια οι κυβερνήσεις που εναλλάσσονταν, με τις πολιτικές που εφάρμοσαν και εφαρμόζουν, ουσιαστικά μόνο αυτά στηρίζουν, μέσα από φοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις θέσεων εργασίας, δάνεια κ.ά.  οδηγώντας τους μικρούς επαγγελματίες σε αφανισμό.

     Τέλος απευθυνόμενη στο Επιμελητήριο και στη Διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης,  εκφράζει την κάθετη αντίθεσή της στην απόφαση να διευρύνουν το ωράριο και να ανοίξουν τα μαγαζιά για τις γιορτές αγοράς, όπως τις ονομάζουν.       

  Είναι ξεκάθαρο και ας το αντιληφθούν όλοι,  ότι αυτοί που ψωνίζουν από την αγορά είναι οι εργαζόμενοι, οι οποίοι έχουν χρόνο για να ψωνίσουν, χρήματα δεν έχουν και αυτό είναι αποτέλεσμα της αντεργατικής, αντιλαϊκής επίθεση με τα νέα βάρβαρα μέτρα που πήραν και παίρνουν. Μιας επίθεσης που θα κλιμακωθεί στο επόμενο διάστημα και δεν θα έχει τέλος. Ένα είναι σίγουρο, χαμένοι θα είναι οι εργαζόμενοι, οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες, οι αγρότες, οι νέοι, ο λαός και κερδισμένοι μια χούφτα εμπορικές επιχειρήσεις ντόπιες και ξένες, το μεγάλο κεφάλαιο.

   Η ΄Ενωση μας έχει ταχθεί υπέρ της υπεράσπισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Δεν πρόκειται να αποδεχθεί τέτοιες μεθοδεύσεις. Θα αντιπαλέψουμε κάθε προσπάθεια διεύρυνσης του ωραρίου μας.

  Παλεύουμε για:

  • Ανάπτυξη με κριτήριο τις ανάγκες μας, μισθούς που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες.
  • Κατάργηση ωρομίσθιου και μερικής απασχόλησης και μετατροπή όλων αυτών των συμβάσεων σε συμβάσεις αορίστου χρόνου, με δουλειά μόνιμη και σταθερή για όλους.
  • Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής Αργίας.
  • Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων από τις επιχειρήσεις που έχουν απλήρωτους τους εργαζόμενους, καταδικάζοντας τους στην εξαθλίωση.
  • Άμεσα μέτρα για την προστασία των ανέργων.
  • Δωρεάν μόρφωση για τα παιδιά μας και εξασφαλισμένη δωρεάν υγεία για τις οικογένειές μας.

 

Μοιράσου το άρθρο!