Εργασία

24/09/2012 - 15:31

«Ποτέ την Κυριακή» λένε οι Ιδιωτικοί Υπάλληλοι Λέσβου

«Ποτέ την Κυριακή» λένε οι Ιδιωτικοί Υπάλληλοι Λέσβου

yle="text-align: justify; "> Σε δημοσιεύματα της εφημερίδας «Τα ΝΕΑ της Λέσβου», γίνεται αναφορά για άνοιγμα της αγοράς μερικές Κυριακές το καλοκαίρι και μάλιστα θα συζητηθεί το ενδεχόμενο αυτό, στη Γενική συνέλευση του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης στις 26 Σεπτέμβρη 2012.

Δηλώνουμε για μια ακόμη φορά ότι τέτοιες μεθοδεύσεις δεν θα περάσουν. Από παλιά, με πρόσχημα την ανάγκη εξυπηρέτησης των τουριστών από τα κρουαζιερόπλοια και την οικονομική κρίση, στοχεύουν στο άνοιγμα της αγοράς την Κυριακή, στην κατάργηση δηλαδή της Κυριακής αργίας και μάλιστα για όλα τα εμπορικά καταστήματα ανοίγει τον ασκό του Αιόλου, γιατί αυτή η πρόταση είναι πάγια θέση των μεγαλοεπιχειρηματιών του κλάδου και βρίσκεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα των μικρών και μεσαίων επιχειρηματιών, καθώς και των αυτοαπασχολούμενων. Οι μόνοι κερδισμένοι θα είναι οι λίγοι μεγαλοεπιχειρηματίες που εξασφαλίζουν απάνθρωπα ωράρια και άθλιες εργασιακές σχέσεις με πάμφθηνο εργατικό κόστος, προκειμένου να έχουν μεγαλύτερα κέρδη. 
Οι επιπτώσεις δε για τους εργαζόμενους στο εμπόριο θα είναι ιδιαίτερα οδυνηρές, καθώς σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και με αλλεπάλληλα αντεργατικά μέτρα στις εργασιακές σχέσεις, θα έχουν ν' αντιμετωπίσουν ακόμα μεγαλύτερη εκμετάλλευση, με εντατικοποίηση της δουλειάς, με συνεχή επταήμερη εργασία σε πολλές των περιπτώσεων, με αύξηση των απλήρωτων υπερωριών, διεύρυνση της μερικής απασχόλησης και των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε βάρος της πλήρους απασχόλησης, μισθούς και μεροκάματα πείνας, παραπέρα υποβάθμιση της κοινωνικής ζωής.
Η αγορά όπως επικαλούνται πολλοί, δε στενάζει από το ωράριο και την κυριακάτικη αργία. Στενάζει από τη φτώχεια και τη χρεοκοπία του λαού. Η μεθόδευση που ακολουθείται δεν έχει στόχο το ζωντάνεμα της αγοράς, αλλά τον ενταφιασμό των εργαζόμενων και των μικρομάγαζων υπέρ των μεγαλεμπόρων και των πολυεθνικών εμπορικών επιχειρήσεων (πολυκαταστήματα, σούπερ-μάρκετ). Και η μεθόδευση αυτή είναι σίγουρο ότι δε θα ισχύσει μόνο για μερικές Κυριακές, αλλά προοπτικά, για όλο το χρόνο. Η απελευθέρωση του ωραρίου είναι κεντρικός στόχος της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης από πολύ παλιά, πριν την κρίση.
Ακόμα είναι ξεκάθαρο ότι η οικονομική κρίση δε θα αντιμετωπιστεί με την κατάργηση της Κυριακής αργίας, ούτε με την διεύρυνση του ωραρίου, αλλά ακόμα χειρότερα, η κρίση θα φουντώνει όσο η αγορά μονοπωλείται από μια χούφτα μεγάλες πολυεθνικές που ενδιαφέρονται να πάρουν ακόμη μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας και να αυξήσουν τα κέρδη τους, τσακίζοντας τα δικαιώματα, επιβάλλοντας τους εργαζόμενους με την απειλή της απόλυσης να δουλεύουν περισσότερο, με ακόμα πιο ελαστικές σχέσεις εργασίας, διήμερα, τριήμερα και τετραήμερα, ανασφάλιστοι εργαζόμενοι, για ένα κομμάτι ψωμί.
 
   Είναι λοιπόν ξεκάθαρο ότι οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικροί επαγγελματίες έμποροι δεν ευθύνονται για την καπιταλιστική κρίση.
Το παρόν και το μέλλον τους μονάχα σε κοινή πορεία με τους εργαζόμενους θα μπορέσει να δικαιωθεί.
  Αυτό που πρέπει να κάνουμε και δεν υπάρχει κάτι διαφορετικό στην πράξη, είναι να διεκδικήσουμε αυτά που μας ανήκουν, είναι ο μαζικός, οργανωμένος, λαϊκός αγώνας.
    Η Κυριακή Αργία είναι κατάκτηση εδώ και ένα αιώνα. Καλούμε τους αυτοαπασχολούμενους σε κοινό μέτωπο, να αντιπαλέψουμε κάθε προσπάθεια κατάργησης της και να επαγρυπνούμε σε κάθε επιχειρούμενη προσπάθεια καταπάτησης των δικαιωμάτων μας.

ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν. ΛΕΣΒΟΥ

Μοιράσου το άρθρο!