Εργασία

26/07/2012 - 13:17

ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου για προσλήψεις στην "ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ" : πελατειακές σχέσεις,εργαζόμενοι χωρίς δικαιώματα

yle="text-align:justify;">

Το «ιερό» δικαίωμα στην Εργασία : Δύο μέτρα και δύο σταθμά για τη κυβέρνηση και τους υπηρέτες της

Tην  ίδια στιγμή που η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ στέλνει τα ΜΑΤ στους απεργούς χαλυβουργούς λέγοντας πως προστατεύει το «ιερό» δικαίωμα της εργασίας, στην τοπική αυτοδιοίκηση εξελίσσεται μια ευρείας έκτασης επιχείρηση «σύγχρονου σκλαβοπάζαρου» με την υλοποίηση των προγραμμάτων «κοινωνικής εργασίας», όπου αυτό το «ιερό» δικαίωμα της εργασίας καταπατείται με τον χειρότερο τρόπο, καταρρακώνοντας την αξιοπρέπεια χιλιάδων νέων ανθρώπων, που θέλουν το αυτονόητο. Να μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια από την εργασία τους.

Και δυστυχώς σ’ αυτό το θέατρο της εκμετάλλευσης πρωτοστατεί η μεγάλη πλειοψηφία των  δήμων της χώρας και μεταξύ αυτών και ο Δήμος Λέσβου. Βαφτίζοντας λοιπόν ως «ειδικές ανάγκες» καθημερινές λειτουργίες της αυτοδιοίκησης, όπως η αποκομιδή των απορριμμάτων, η περιποίηση των πάρκων και η γραμματειακή στήριξη των υπηρεσιών, απασχολούνται στο Δήμο Λέσβου 500 «νοικιασμένοι» εργαζόμενοι από την ΜΚΟ «ΗΛΙAXΤΙΔΑ», με 5μηνες συμβάσεις και με αμοιβή πολύ κάτω απ’ τη Συλλογική Σύμβαση της ΠΟΕ – ΟΤΑ.

Οι εργαζόμενοι αυτοί δεν ανήκουν ουσιαστικά στην υπηρεσιακή ιεραρχία του Δήμου Λέσβου και συνεπώς γίνονται κάθε φορά «μπαλάκι» αλλά και "εργαλείο" πελατειακών σχέσεων από κάθε αιρετό, που αυθαίρετα εκφράζει, τις «συμπάθειες» και τις «αντιπάθειες» του. Χωρίς κανένα δικαίωμα, χωρίς ουσιαστικά σχέση εξαρτημένης εργασίας με το Δήμο Λέσβου,  δεν είναι ούτε  εργαζόμενοι, αλλά ούτε καταρτιζόμενοι. Απ’ την μια χάνουν την κάρτα ανεργίας τους  κι απ’ την άλλη δεν έχουν κανένα εργασιακό δικαίωμα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου – ΕΚΜ είναι ριζικά αντίθετος σ’ αυτό το πρόγραμμα, που με «πρόσχημα» την απορρόφηση πόρων του ΕΣΠΑ, κουρελιάζει ό,τι έχει απομείνει από τις εργασιακές σχέσεις στους Δήμους και ειδικά στο Δήμο Λέσβου.

Καλούμε τους ανέργους, αλλά και τους απασχολούμενους στα προγράμματα αυτά, να πάρουν την τύχη στα χέρια τους. Να παλέψουν για σταθερή δουλειά, για αξιοπρεπείς αμοιβές, για μια άλλη πορεία στη χώρα μας χωρίς μνημόνια και λιτότητα. Γι’ αυτή θα παλέψει ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τους άνεργους και τους επισφαλώς εργαζομένους νέους της Λέσβου κι ολόκληρης της χώρας.

 

      Μυτιλήνη 26/7/2012

      Το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου

Μοιράσου το άρθρο!