Εργασία

02/09/2013 - 18:50

Υπόμνημα ΑΔΕΔΥ Λέσβου στου Μ. Βαρβιτσιώτη

Κε Υπουργέ κα Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου
 
Θα ήταν εκ του περισσού να σας πούμε ότι ήμαστε κάθετα αντίθετοι στην πολιτική που υπηρετείτε και εφαρμόζετε. Μια πολιτική που προφανώς και δεν μας οδηγεί πουθενά, μια πολιτική που έχει συνθλίψει ολόκληρη την ελληνική κοινωνία με μυριάδες θύματα να θυσιάζονται στο βωμό μιας ανάπτυξης που δεν έρχεται και δεν φαίνεται στον ορίζοντα ότι θα έρθει. Αποκρουστική όσο και απάνθρωπη πολιτική που οδηγεί δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας στον καιάδα. Είμαστε βέβαιοι ότι αυτή η πολιτική δεν είναι απόρροια των εντολών μόνο μιας κακής τρόικα αλλά και δικών σας επιλογών. 
 
Ωστόσο κε Υπουργέ εσείς οι ίδιοι που όλα αυτά τα χρόνια, νομοθετούσατε και χτυπούσατε στην πλάτη τους νησιώτες, αναγνωρίζοντας το αυτονόητο της ιδιαιτερότητας του να ζει κανείς σε νησί (και όχι το να κάνει τις ολιγοήμερες  θερινές διακοπές του) είστε αυτοί που σήμερα λησμονείται τα αυτονόητα. Αλλά εμείς οφείλουμε να σας υπενθυμίσουμε τα αυτονόητα όπως το ότι:
1. στο άρθρο 101 παρ. 4 του συντάγματός μας αναφέρει:
«Ο κοινός νομοθέτης και η Διοίκηση, όταν δρουν κανονιστικά, υποχρεούνται να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες των νησιωτικών και ορεινών περιοχών, μεριμνώντας για την ανάπτυξή τους». 
 
2. στη δήλωση για τις νησιωτικές περιοχές που υιοθετήθηκε με τη δήλωση υπ΄ αριθμ. 30 στη συνθήκη του Άμστερνταμ ρητά αναφέρει:
«Η διάσκεψη αναγνωρίζει ότι οι νησιωτικές περιοχές αντιμετωπίζουν διαρθρωτικά προβλήματα οφειλόμενα στο νησιωτικό τους χαρακτήρα, τα οποία, επειδή είναι μόνιμα, εμποδίζουν την οικονομική και κοινωνική τους ανάπτυξη. Η διάσκεψη αναγνωρίζει αντιστοίχως ότι η κοινοτική νομοθεσία πρέπει να λάβει υπόψη τα προβλήματα αυτά και ότι, εφόσον υπάρχει ανάγκη, μπορούν να λαμβάνονται ειδικά μέτρα υπέρ των περιοχών αυτών για την καλύτερη ένταξή τους στην εσωτερική αγορά με δίκαιους όρους.». 
 
3. το Υπουργείο Εσωτερικών προέβη στην επεξεργασία της υποπαρ. ΣΤ1 περ. 3 εδ. γ΄ του ν. 4093/2012, με την οποία διασφαλίζεται ότι
 «οι προσλήψεις και διορισμοί τακτικού προσωπικού σε νησιωτικούς δήμους δεν εμπίπτουν στον περιορισμό των προσλήψεων του άρθρου 11 του ν. 3833/2010». 
 
4. στο πρώτο κύμα διαθεσιμότητας και κατόπιν πιέσεων των φορέων του βορείου και νοτίου αιγαίου, των πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών σχηματισμών  και τη συμβολή τοπικών πολιτικών εκπροσώπων λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαιτερότητα της νησιωτικότητας υπήρξε τροπολογία «Τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα, του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και ρύθμιση θεμάτων υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου και της Περιφέρειας Αιγαίου», στην οποία και αναφέρεται ότι συμπληρωματικά προστίθεται στις εξαιρέσεις απ’ τη διαθεσιμότητα (Ν. 4093/2012 όπως τροποποιήθηκε με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου στις 19/11/2012). 
 
Είναι προφανές ότι η ιδιαιτερότητα και η δυσκολίες της νησιωτικότητας δεν ήταν κάποιο από τα γνωστά «χατίρια» που έκανε η πολιτική εξουσία προς τους πολίτες αλλά η κατά γενική ομολογία - παραδοχή των αντικειμενικών δυσκολιών που υπάρχουν στη νησιωτική χώρα και η κατ΄ ελάχιστον αναγνώριση –αντιστάθμιση αυτών, από την πολιτική εξουσία και που θα πρέπει να αφορά το σύνολο των δημοσίων πολιτικών και ένστολων υπαλλήλων, του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα, υπαλλήλων των ΟΤΑ, ανεξαρτήτως σχέσεως εργασίας (μόνιμους και ΙΔΑΧ). 
 
Είναι προφανές ότι η ισοπεδωτική αντιμετώπιση από την πλευρά της νομοθετικής εξουσίας το μόνο αποτέλεσμα που φέρνει είναι το να πληρώνουμε οι κάτοικοι των νησιωτικών περιοχών ανισομερώς το τίμημα των έτσι κι αλλιώς άδικων επιλογών σας. 
 
Συνεπώς  κε Υπουργέ, κα Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου δεν ζητούμε τίποτε παραπάνω πέραν από το αυτονόητο. Αυτονόητη θα έπρεπε να είναι, κατά την άποψή μας, η σύμφωνα με το σύνταγμα το κοινοτικό δίκαιο και την ελληνική νομοθεσία, και βέβαια σύμφωνα  με τις εκ του νόμου απορρέουσες αρμοδιότητές σας, η ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας,  προκειμένου να ληφθεί υπόψη η ιδιαιτερότητα της νησιωτικότητας, στο απαράδεκτο και αναποτελεσματικό και άδικο μέτρο της διαθεσιμότητας-κινητικότητας που για μια ακόμη φορά δεν έλαβε υπόψη του  ο νομοθέτης ως όφειλε. 
 
Ως ΝΤ Λέσβου της ΑΔΕΔΥ είμαστε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε βοήθεια και διευκρίνιση στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μας.

Μοιράσου το άρθρο!