Κοινωνία

29/05/2020 - 12:14

1.626 πρόσφυγες από την 1η Ιουνίου κινδυνεύουν να βρεθούν στους δρόμους της Λέσβου

Αναγνωρισμένοι πρόσφυγες σε αδιέξοδο - Σύσκεψη στο Υπουργείο

Πόσες οικογένειες αναγνωρισμένων προσφύγων θα είναι άστεγες σε μία εβδομάδα; Πού θα πάνε αυτοί οι άνθρωποι σε μια εποχή που δειλά ξεμυτίζουμε από τα σπίτια μας με μάσκες και αντισηπτικά, φοβούμενοι το ενδεχόμενο ενός νέου ξεσπάσματος της πανδημίας του SARS-CoV-2; Πώς θα βρουν ή θα νοικιάσουν ένα σπίτι όταν είναι ζήτημα τύχης και υπαλλήλου ή υποκαταστήματος εάν θα μπορέσει ο αναγνωρισμένος πρόσφυγας να εκδώσει ΑΦΜ; Τι γίνεται όταν το μοναδικό πρόγραμμα ένταξης αναγνωρισμένων προσφύγων είναι φτιαγμένο με ορίζοντα που πια δεν συμβαδίζει με τις νέες προθεσμίες της σχετικής Υπουργικής Απόφασης ή δεν μπορεί να βοηθήσει τον πρόσφυγα να υπερβεί τα γραφειοκρατικά εμπόδια της δημόσιας διοίκησης που εφαρμόζει α λα καρτ εγκυκλίους ή νόμους; Πότε θα δοθεί πρόσβαση σε επιδόματα πρόνοιας που δικαιούνται ευάλωτοι πρόσφυγες στο πλαίσιο της ένταξής τους στην ελληνική πραγματικότητα; Τι θα γίνει με πρόσφυγες που υποφέρουν από ανίατες ασθένειες ή αναπηρίες;

Μια σειρά ερωτήματα  που θέτει η εφημερίδα ΑΥΓΗ και που πρέπει να απαντηθούν σε μόλις μία εβδομάδα, καθώς τότε ξεκινούν οι «έξοδοι» των αναγνωρισμένων προσφύγων, στην πλειονότητά τους οικογένειες, από τις δομές φιλοξενίας αλλά και από τα διαμερίσματα του προγράμματος «Εστία» σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε μετά την τροπολογία του περασμένου Φεβρουαρίου, που ορίζει ότι οι παροχές του εν λόγω προγράμματος διακόπτονται μετά από έναν μήνα έπειτα από την επίδοση σ’ αυτούς της απόφασης αναγνώρισης του αιτήματος άσυλου.

Η πανδημία ανέβαλε κατά δύο μήνες την έξοδο των αναγνωρισμένων προσφύγων, ωστόσο στο μεταξύ δεν υπήρξε κάποια πρόοδος στα ζητήματα ένταξης που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και τους εμποδίζουν να μπορούν να ζήσουν αυτόνομα, χωρίς τη βοήθεια προγραμμάτων.

Ο σχεδιασμός του υπουργείου για 10.000 εξώσεις

Η διακοπή στέγασης, αλλά και του χρηματικού βοηθήματος του προγράμματος «Εστία» αφορούν γύρω στις 10.000 πρόσφυγες σύμφωνα με ομιλία του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη στη Βουλή τον περασμένο Μάρτιο.

Ο σχεδιασμός του υπουργείου είναι ότι η έξοδος των αναγνωρισμένων προσφύγων κάθε μήνα θα δημιουργήσει κενές θέσεις φιλοξενίας στις οποίες θα μπορέσουν να έλθουν αιτούντες άσυλο από τα νησιά ώστε να γίνει και η αποσυμφόρηση των νησιών.

To θέμα αφορά και το νησί μας 

Στη Λέσβο σε αυτή την κατηγορία ανήκουν 210 πρόσφυγες που διαμένουν στον Καρά τεπέ , 116 που μένουν σε διαμερίσματα και σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες το Υπουργείο αφορά και 1300 άτομα στο ΚΥΤ της Μόριας. Συνολικά δηλαδή 1626 άτομα με βάση τα στοιχεία που αναφέρει η ΈΡΑ Αιγαιου. 

 

Αποσυμφόρηση αιτούντων και αστεγία προσφύγων;

Τι θα γίνει, όμως, αν από τη μία αποσυμφορείς τα ΚΥΤ των νησιών, αλλά την ίδια ώρα γεμίζεις την ενδοχώρα με χιλιάδες άστεγους αναγνωρισμένους πρόσφυγες; Αυτό αναρωτιούνται οργανώσεις, πρόσφυγες και δήμοι που συμμετέχουν στο πρόγραμμα στέγασης, δεδομένων των ελλιπέστατων πολιτικών ένταξης. Ερώτημα που τέθηκε κατά την ηλεκτρονική συνδιάσκεψη της περασμένης Παρασκευής που είχαν με τον Ν. Μηταράκη, χωρίς κάποια απάντηση σύμφωνα με πηγές. Μάλιστα, δήμοι και οργανώσεις ζητούν να υπάρχει κάποιο μεταβατικό στάδιο για να μην βρεθούν χιλιάδες πρόσφυγες άστεγοι.

Το δε υπουργείο δεν έχει καν δημοσίως αναφερθεί σε πολιτικές ένταξης, δεν έχει ποτέ ανακοινώσει κάποιο τέτοιο πρόγραμμα, ενώ η μόνη αναφορά στο πρόγραμμα «Helios» που προϋπήρχε έγινε από κύκλους του στην προσπάθεια υπεράσπισης του σχεδιασμού των εξόδων.

Όπως εξηγεί στην «Αυγη» η Νικολέττα Κυράνα, συντονίστρια του προγράμματος «Εστία» της ΜΚΟ Άρσις στα νησιά, το πρόγραμμα ένταξης «Helios» δεν έχει καταφέρει να λύσει προβλήματα ένταξης, καθώς, για παράδειγμα, υπάρχουν εφορίες που δεν εκδίδουν ΑΦΜ σε αναγνωρισμένους πρόσφυγες και κατά συνέπεια ο πρόσφυγας δεν μπορεί να νοικιάσει σπίτι ή να εργαστεί νόμιμα.

Αναπόφευκτα δε προκύπτει και το ερώτημα εάν με τις ανοιχτές δομές και τα διαμερίσματα η ένταξη των προσφύγων ακόμα αργεί, τι θα γίνει αν μεταφερθεί το μοντέλο των κλειστών κέντρων στην ενδοχώρα, όπως δηλώνει ο Ν. Μηταράκης.

Τι θα γίνει με ευάλωτες ομάδες;

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.), που μαζί με κάποιες ΜΚΟ υλοποιεί το πρόγραμμα «Εστία», εκτιμά ότι σε πρώτη φάση -αυτόν τον μήνα δηλαδή- αναμένεται να επηρεάσει πάνω 7.500 αναγνωρισμένους πρόσφυγες, ενώ διευκρινίζει ότι δεν έχει ακόμα καταστεί σαφές ποιες ευάλωτες περιπτώσεις θα εξαιρεθούν, θέμα για το οποίο ακόμα γίνονται συζητήσεις μεταξύ του υπουργείου και των οργανώσεων. Μάλιστα, σύμφωνα με πηγές, αναμένεται συνάντηση της Υ.Α. με το υπουργείο Εργασίας για να λυθούν γραφειοκρατικά ζητήματα που μέχρι σήμερα δεν επιτρέπουν την πρόσβαση σε επιδόματα σε αναγνωρισμένους πρόσφυγες, παρότι προβλέπεται από τον νόμο και ίσως δώσει και λύση σε πρόσφυγες με σοβαρές αναπηρίες που δεν μπορούν να ζήσουν αλλιώς.

Η Υπουργική Απόφαση προβλέπει μόνο παράταση δύο μηνών για τις γυναίκες σε προχωρημένη ή επαπειλούμενη εγκυμοσύνη και σε κατάσταση λοχείας ή «σε οικογένειες μέλος των οποίων αντιμετωπίζει πολύ σοβαρούς λόγους υγείας, οι οποίοι καθιστούν απολύτως αναγκαία τη μη αλλαγή περιβάλλοντος λόγω κινδύνου ζωής».

Δεν υπάρχει πια πρόβλεψη παράτασης για οικογένειες με παιδιά που παρακολουθούν το σχολείο μέχρι τέλος της σχολικής χρονιάς και, όπως τονίζει η Ν. Κυράνα, το 45% αυτών που διαμένουν σε διαμερίσματα που διαχειρίζεται η Άρσις είναι παιδιά που πάνε σχολείο και μια πιθανή έξοδος από το σπίτι θέτει εν αμφιβόλω την ολοκλήρωση της φοίτησής τους.  Εκατοντάδες πρόσφυγες χωρίς σπίτι στην Αθήνα ( διαβάστε εδώ)

 

 

Σύσκεψη στο Υπουργείο

σδδσ

 

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης  συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη, κατά την οποία συζητήθηκαν λεπτομέρειες για την έναρξη των αποχωρήσεων αναγνωρισμένων προσφύγων και μη δικαιούχων ασύλου, από το ελληνικό σύστημα υποδοχής.

Ειδικότερα, ο κ Νότης Μηταράκης τόνισε ότι το σύνολο των αναγνωρισμένων προσφύγων που αποχωρούν από το πρόγραμμα στέγασης, έχουν λάβει έγκαιρα γνώση της εν λόγω απόφασης. Στη συνέχεια, ανέφερε ότι “βάσει του Ν. 4636/19, ο οποίος ψηφίστηκε τον Νοέμβριο, ως αφετηρία για την αποχώρηση αναγνωρισμένων προσφύγων είχε οριστεί ο Απρίλιος. Ωστόσο, δόθηκε παράταση μέχρι τα τέλη Μάϊου, λόγω της πανδημίας του Covid-19, κάνοντας πράξη τα αιτήματα των φορέων. Πλέον, δεν υπάρχει χρόνος για επιπλέον καθυστερήσεις. Οι υπηρεσίες του Υπουργείου μας ήταν και είναι στη διάθεση όλων των εμπλεκόμενων φορέων, για να επιλυθούν όποια διαδικαστικά προβλήματα ανακύψουν”.

ασ

Στην εποικοδομητική συζήτηση που ακολούθησε, τονίστηκε η ανάγκη εφαρμογής της νομοθεσίας, και αναζητήθηκαν τρόποι ώστε η μετάβαση να γίνει ομαλά. Γι’ αυτό, αποφασίστηκαν κοινά σημεία δράσης, όπως η αναθεώρηση του προγράμματος ΗΛΙΟΣ και η καλύτερη διασύνδεση των προσφύγων με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΠΕΚΑ και του ΟΑΕΔ.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Γενικοί και Ειδικοί Γραμματείς του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στην Ελλάδα IOM Greece και Περιφερειακός Συντονιστής Έκτακτης Βοήθειας Gianluca Rocco, ο Αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Philippe Leclerc εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Υπουργείου Εσωτερικών και του Δήμου Αθηναίων, οι Διοικητές του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού ΟΑΕΔ και του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ).

Επισημαίνεται ότι την 1η Ιουνίου 2020 θα ξεκινήσει η σταδιακή αποχώρηση 11.237 ατόμων από τα διαμερίσματα του προγράμματος «ESTIA», τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, τις δομές φιλοξενίας της ενδοχώρας και τις θέσεις υποδοχής σε ξενοδοχεία του προγράμματος «Filoxenia».

 

----

αρχική φωτο αρχειου

Μοιράσου το άρθρο!