Κοινωνία

17/01/2017 - 05:55

Aλληλεγγύη στον Mohamed A. - Απεργία πείνας στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

O

Mohamed A. έχει ξεκινήσει απεργία πείνας από 13/12/2016 με αίτημα την ακύρωση της απόφασης απέλασής του και τη χορήγηση πολιτικού ασύλου, καθώς διώκεται από το στρατιωτικό καθεστώς της Αιγύπτου με κίνδυνο να εκτελεστεί για δημοσιοποίηση βίντεο με δολοφονίες αντιπάλων του. Κατά την 32η ημέρα απεργίας κρίθηκε αναγκαία η νοσηλεία του στο Βοστάνειο Νοσοκομείο Μυτιλήνης λόγω της επιδείνωσης της υγείας του. Οι γιατροί δέχονται πιέσεις από τους να του δώσουν εξιτήριο, για να συνεχιστεί η διαδικασία για την απέλαση του. Σήμερα είναι η  36η ημέρα απεργία πείνας και η ζωή του βρίσκεται σε κίνδυνο.

 

Πορεία Παρασκευή 20/1 στις 18:00 στα κεντρικά λύκεια (Μυτιλήνη).

Στα πλαίσια του πανελλαδικού καλέσματος

Ψήφισμα αλληλεγγύης στον Αιγύπτιο απεργό πείνας - ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ ΕΣΥ ΛΕΣΒΟΥ

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον Αιγύπτιο απεργό πείνας Μohamad Αbdelgawad. O Μ.Α. εγκατέλειψε τη χώρα του, γιατί δεχόταν απειλές για την ζωή του από το δικτατορικό καθεστώς Σίσι, λόγω δημοσίευσης υλικού, όπου καταγράφονταν δολοφονίες Αιγύπτιων αγωνιστών. Από τον περασμένο Απρίλιο βρίσκεται στο κέντρο κράτησης στη Μόρια. Από τις 12/12/2016 κρατείται στην Αστυνομική διεύθυνση Λέσβου, λόγω της απόρριψης των αιτήσεων του για άσυλο. Εκεί άρχισε ο αποφασιστικός του αγώνας, με το έσχατο μέσο πάλης, την απεργία πείνας, διεκδικώντας το δικαίωμα στο άσυλο και την ακύρωση της απέλασής του. Την Πέμπτη 12/01/2017 μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης, ενώ την Παρασκευή 13/01/2016 ήταν προγραμματισμένη η απέλασή του, η οποία εντέλει δεν πραγματοποιήθηκε.

Η υγεία του βρίσκεται σε διαρκή κίνδυνο, όπως και η ζωή του, αν απελαθεί στην Τουρκία και από εκεί εκδοθεί στην Αίγυπτο. Σε μια περίοδο που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε συνεργασία με την ΕΕ και το ΔΝΤ διεξάγει την πιο σκληρή επίθεση σε εργαζόμενους και νεολαία, γίνεται προσπάθεια να μετατρέψουν τους μετανάστες σε εξιλαστήρια θύματα της κρίσης.

Απαιτούμε:

Να σταματήσει κάθε διαδικασία απέλασης του Mohamad Abdelgawad.

Να του χορηγηθεί πολιτικό άσυλο.

Να παραμείνει στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, καθ’ όλη τη διάρκεια της απεργίας πείνας.

Οι γιατροί του να αφεθούν απερίσπαστοι να ασκήσουν το έργο τους.

Μυτιλήνη, 15 Ιανουαρίου 2016

Ο Πρόεδρος                                                   ο Γραμματέας

Παυλής Στρατής                                          Χρυσαφίδης Νίκος


ΚΕΕΡΦΑ ΛΕΣΒΟΥ
Ο Αιγύπτιος  Mohamad Abdelgawad, που βρίσκεται κρατούμενος στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης , μετά την επιδείνωση της υγείας του λόγω απεργίας πείνας, κινδυνεύει να απελαθεί στην Αίγυπτο. Εκεί κινδυνεύει η ζωή του από το δικτατορικό καθεστώς, επειδή τράβηξε και δημοσίευσε σκηνές δολοφονίας αγωνιστών από το δικτατορικό καθεστώς Σίσι.
Στον Mohamad Abdelgawad οι ελληνικές αρχές έχουν απορρίψει το αίτημα ασύλου που κατέθεσε, σε πρώτο και δεύτερο βαθμό και τώρα φαίνονται έτοιμες να τον απελάσουν. Η κυβέρνηση αφού έχει διασύρει όλες τις αξίες της αριστεράς, τώρα φτύνει και στα μούτρα των αγωνιστών του αντιδικτατορικού αγώνα που έβρισκαν καταφύγιο και πολιτικό άσυλο στις χώρες του εξωτερικού.
Ζητούμε από όλα τα σωματεία  και τα κόμματα της αριστεράς να συμπαρασταθούν στον αγωνιστή και να στηρίξουν το αίτημά του.
Απαιτούμε:
-         Να σταματήσει κάθε διαδικασία απέλασης του Mohamad Abdelgawad.
-         Να του χορηγηθεί πολιτικό άσυλο.
 
-         Να παραμείνει στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης καθ’ όλη τη διάρκεια της απεργίας πείνας.
 
 
16-3-2017                                                                                           ΚΕΕΡΦΑ ΛΕΣΒΟΥ


Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας



ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΤΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ


ΑΠΟΦΑΣΗ Ε.Γ ΟΕΝΓΕ ΓΙΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η ΟΕΝΓΕ καταγγέλλει την απάνθρωπη και ρατσιστική συμπεριφορά της αστυνομίας, η οποία ενεργώντας αυθαίρετα και με απαράδεκτο τρόπο, ζήτησε εξηγήσεις από γιατρούς του νοσοκομείου της Μυτιλήνης για τη νοσηλεία μετανάστη, απεργού πείνας.  
Είναι το δεύτερο σοβαρό περιστατικό, ένα μήνα μετά τη νοσηλεία ασθενή - μετανάστη στην Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου, ο οποίος παρέμεινε φρουρούμενος στο θάλαμο, φορώντας διαρκώς χειροπέδες στα δύο του χέρια και μόνο μετά την παρέμβαση των θεράποντων γιατρών, του αφαιρέθηκαν προσωρινά το μεσημέρι της επομένης μέρας της εισαγωγής του, για να μπορέσει να φάει.
Η συμπεριφορά της αστυνομίας στρέφεται ενάντια σε ανθρώπους που έφυγαν από τη χώρα τους προκειμένου να γλιτώσουν από τον πόλεμο και την έσχατη φτώχεια. Στρέφεται εναντίον ανθρώπων που παγιδεύτηκαν στην απάνθρωπη πολιτική που τους εγκλωβίζει στη χώρα μας και τις προηγούμενες ημέρες έδωσαν αγώνα επιβίωσης μέσα στο χιονιά, με πολικές θερμοκρασίες και κάτω από άθλιες συνθήκες.
Οι νοσοκομειακοί γιατροί με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο δηλώνουμε ότι δεν πρόκειται να δεχτούμε καμία παρέμβαση στην εκτέλεση των ιατρικών μας καθηκόντων. Δεν έχουμε καμία δέσμευση από το βάρβαρο καθεστώς που έχουν επιβάλει για τους μετανάστες διαχρονικά οι κυβερνήσεις στο πλαίσιο της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αρνούμαστε να απαρνηθούμε το ρόλο μας να υπηρετούμε τους ασθενείς, αρνούμαστε να στεκόμαστε εχθρικά απέναντί τους. Μοναδικό κριτήριο της εργασίας μας είναι η προστασία και η προαγωγή της υγείας του λαού, οι ανάγκες των ασθενών μας, στη διάθεσή τους θέτουμε την επιστημονική μας γνώση.  

Προειδοποιούμε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ότι η ανοχή μας σε τέτοια απαράδεκτα περιστατικά είναι μηδενική. Καλούμαι την ηγεσία του να σταματήσει  κάθε παρέμβαση στο έργο μας, επίσης τη διοίκηση του νοσοκομείου να διασφαλίσει τα δικαιώματα των ασθενών, όπως είναι υποχρεωμένη.
 


       Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση γιατρών

Πληθαίνουν τα περιστατικά παρέμβασης –πίεσης και προσπάθειας επιρροής στο Ιατρικό Εργο από την αστυνομία. Μετά απο το περιστατικό του δεμένου με χειροπέδες μετανάστη σήμερα αρχικά ΠΡΟΦΟΡΙΚΑ ζητήθηκαν από την Αστυνομία ΓΡΑΠΤΕΣ εξηγήσεις για τη νοσηλεία μετανάστη στο Νοσοκομείο, αίτημα που έγινε και γραπτό μετά από αντιδράσεις συναδέλφων. Καταγγέλλουμε το γεγονός. Ο Γιατρός που θα έπρεπε να εξασκεί με ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ και ηρεμία το λειτούργημά του βρίσκεται κάτω από ψυχολογική πίεση. Πράγμα που μπορεί αφενός μεν να οδηγήσει σε ιατρικά λάθη αφετέρου δε εγείρει ζητήματα ηθικής και δεοντολογίας. Απαιτούμε οι παρεμβάσεις να σταματήσουν ΤΩΡΑ. Ο καθένας στο προσφυγικό- μεταναστευτικό προσφέρει απ’ το δικό του πόστο. Και η λειτουργία και επιδιώξεις της Αστυνομίας μπορεί να μη συμπίπτουν πάντα με τη σωστή και δεοντολογική άσκηση της Ιατρικής την οποία εμείς ως διάκονοι της θα υπερασπιστούμε με νύχια και με δόντια. Οι γιατροί οι νοσηλευτές και όσοι προσφέρουν υπηρεσίες Υγείας θα πρέπει να λειτουργούν ΕΛΕΥΘΕΡΑ με βάση την επιστήμη και τη συνείδηση τους. ΚΑΛΟΥΜΕ τους φορείς του τόπου σε επαγρύπνηση ενάντια σε κάθε μορφή αυθαιρεσίας. ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ οποιαδήποτε παρέμβαση του κράτους στην άσκηση της Ιατρικής.

Μοιράσου το άρθρο!