Κοινωνία

29/09/2012 - 11:45

Δράμα! ‎ Sos! 32 πρόσφυγες κοιμήθηκαν έξω από την εκκλησιά χθες βράδυ στο Σκαλοχώρι Λέσβου

Δράμα! ‎ Sos! 32 πρόσφυγες κοιμήθηκαν έξω από την εκκλησιά χθες βράδυ στο Σκαλοχώρι.

Δράμα! ‎ Sos! 32 πρόσφυγες κοιμήθηκαν έξω από την εκκλησιά χθες βράδυ στο Σκαλοχώρι.

 

Έγγραφη αναφορά προς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη κατέθεσαν οι Οικολόγοι Πράσινοι καθώς από τα ξημερώματα της Παρασκευής 28/9 έχουν παρουσιαστεί στο Σκαλοχώρι της Λέσβου 32 Σύριοι πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων 6 γυναίκες (η μία έγκυος) και 4 παιδιά. Παρόλες τις επανειλημμένες εκκλήσεις των κατοίκων του Σκαλοχωρίου προς την τοπικές αστυνομικές δυνάμεις να τους παραλάβουν 24 ώρες μετά οι πρόσφυγες είναι ακόμα στο δρόμο, το βράδυ κοιμήθηκαν έξω από την εκκλησία του χωρίου και η κατάσταση περισώζεται από τις φιλότιμες προσπάθειες των φιλόξενων κατοίκων του Σκαλοχωρίου και της εθελοντικής οργάνωσης «Αγκαλιά».   
 
Όπως καταλαβαίνετε καθώς δεν μπορεί να περάσουν οι άνθρωποι αυτοί άλλη μια βραδιά στο δρόμο ζητήσαμε την άμεση επέμβαση της Αστυνομίας για την προστασία των προσφύγων. Οι Οικολόγοι Πράσινοι έθεσαν και τις προηγούμενες ημέρες το θέμα και το επαναθέτουμε καθώς το πρόβλημα δεν μπορούμε να το κρύψουμε με ευχολόγια και "μαγκιές" σε συναντήσεις και τηλεοπτικά μέσα.
   
Η ίδρυση των Υπηρεσιών Ασύλου και Πρώτης Υποδοχής καθώς και της Αρχής προσφυγών που προβλέπονται στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη Διαχείριση των Μεταναστευτικών Ροών και την Αναμόρφωση του Συστήματος Ασύλου, αποτελεί θετικό βήμα παρ' όλη τη μεγάλη καθυστέρηση στην εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας (νόμος 3907/2011). Η δημιουργία των Κέντρων Πρώτης Υποδοχής και των Κέντρων Φιλοξενίας και στα νησιά μας είναι επείγουσα και κάθε μέρα που περνά δυσχεραίνει το πρόβλημα καθώς τα κρατητήρια έχουν γεμίσει και η πίεση προς την Αστυνομία και το Λιμενικό είναι πολύ μεγάλη.
 
Επιτέλους οι αρμόδιες αρχές να προχωρήσουν στην άμεση έναρξης λειτουργίας των  κέντρων πρώτης υποδοχής για να μην έχουμε νέες έκτακτες λύσεις τύπου Παγανής.
 

Μιχάλης Μπάκας

Συντονιστής ΠΚ Λέσβου των Οικολόγων Πράσινων

 

 


up date  ώρα 13:00

 

Για τους Σύριους Πρόσφυγες στο Σκαλοχώρι Λέσβου

Σε Δέκα λεπτά ξεκινάμε με ανθρωπιστική βοήθεια σε είδη πρώτης ανάγκης αλλά και τρόφιμα, συνοδεία με δημοσιογράφο εντεταλμένο από τα Ηνωμένα Εθνη, τον παπα Στρατή και κατοίκους τους Σκαλοχωρίου, να δούμε τι μπορεί να γίνει.

Εχουμε 32 πρόσφυγες μεταξύ των οποίων 4 παιδιά και 2 εγκύους. Οι κάτοικοι του Σκαλοχωρίου ΞΕΝΙΟΙ όπως αρμόζει με τον αρχαιοελληνικό όρο από εχτές προσφέρουν τρόφιμα και ρουχισμό, με ανθρωπιά και ζεστασιά που μας συγκινεί και που τους τιμάει! Μάθαμε, μετά από πιέσεις, πως έχει ξεκινήσει λεωφορείο από Μυτιλήνη για να παραλάβει τους πρόσφυγες. Που θα πάνε μετά; Ερχονται κι άλλοι, η κρίση μας έχει χτυπήσει την πόρτα ΞΑΝΑ και ΞΑΝΑ δεν υπάρχει καμιά υποδομή. Ειμαστε και σε συνεργασία με τις τοπικές αστυνομικές αρχές, και ευχαριστούμε για την μέχρι τώρα άψογη σύμπνοια, τους καταλαβαίνουμε, τα έχουνε και αυτοί χαμένα... Τα δύσκολα μόλις ξεκινουν.

Μια σημαντική σημείωση: Το κύμα των προσφύγων από την εμπόλεμη Συρία εχει αρχίσει ήδη να καταφθάνει. Οι τοπικές αρχές πρέπει να θέσουν το θέμα ως πρώτη προτεραιτότητα. Η δική μας διαπίστωση ειναι πως παρόλες τις παχυλές δηλώσεις δεν υπάρχει μεχρι στιγμής κανένας που να αναλαμβάνει την ευθύνη αυτών των ανθρώπων. Με τις ΜΚΟ δεν μπορούν να επιλυθούν όλα τα προβλήματα. Οι εκκλησεις προς τα εμάς μέχρι τώρα ειναι πολλές και περιλαμβάνουν ακόμα και ερωτήση από αρμόδιους που θα έπρεπε να είχαν ήδη την απάντηση, αν έχουμε πουθενά να φιλοξενήσουμε τον κόσμο (!). Η απαντηση ειναι αρνητική, η απαντηση ειναι πως δεν έχουμε ούτε το δικαίωμα ούτε την δυνατότητα να αντικαταστήσουμε τους μηχανισμους του κράτους. Είμαστε εδώ για να συνεργαστούμε και οχι να αναλάβουμε την πλήρη ευθύνη η οποία πολιτικά, βαραίνει του εκλεγέντες άρχοντες. Επισημαίνουμε πως είναι θέμα χρόνου πριν το θέμα φτάσει στο κρίσιμο εκείνο κατώφλι πέρα από το οποίο μπορούμε να περιμένουμε τα πάντα, από βιαιότητες έως και θανάτους : δεν υπάρχει κανείς να διασφαλίσει πως οι άνθρωποι αυτοί χρήζουν άμεσης ιατρικής περίθαλψης ούτε και κανείς υπάρχει για να τους προστατέψει από διάφορα στοιχεία της κοινωνίας μας τα οποία κοντόφθαλμα πιστεύουν πως το πρόβλημα της χώρας οφείλεται στους ''ξένους''. Και βέβαια κανείς δεν μπορεί να διασφαλίσει ότι οι πρόσφυγες δεν θα καταφύγουν σε παραβατικές ενέργειες προκειμένου να επιβιώσουν.

Καλούμε όλους τους αρμόδιους σε άμεση, επιτακτική και δίχως καθυστέρηση δράση για να γλιτώσουμε από χειρότερες καταστάσεις. Μια δράση που ευχόμαστε, δεν θα καταλήξει, το ξαναλέμε, σε μια ακόμη Παγανή. Μια δράση όπου χρειάζεται, πρακτικά, κάποιος να συγκεντρώσει όλες τις δυνάμεις του νησιού γύρω από ένα τραπέζι και να δει όχι τι ΔΕΝ γίνεται (μέχρι στιγμής αυτό μονο συζητάμε) αλλά τι μπορούμε όλοι μαζί σαν συλλογικότητα να καταφέρουμε. Τα ΜΜΕ ας προβάλλουν το θέμα με την αρμόζουσα βαρύτητα.

Για την ΜΚΟ Αγκαλια,

ο αντιπρόεδρος Τυρίκος Εργάς Γιώργος.

 

 

Μοιράσου το άρθρο!