Κοινωνία

07/02/2020 - 06:37

Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων: Εξόχως ανησυχητική η κατάσταση στη Λέσβο

Ανακοίνωση  για τη Λέσβο και προσφυγικό εξέδωσε το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων:

 

Η κατάσταση στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου κι ειδικότερα στη Λέσβο, είναι εξόχως ανησυχητική και τα περιστατικά των τελευταίων ημερών επιτείνουν ακόμη περισσότερο την αγωνία μας.

Ο υπερπληθυσμός στη δομή της Μόριας κι όχι μόνο, σε συνδυασμό με τις αφόρητες καθημερινές συνθήκες ζωής για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, έχουν προκαλέσει ένα μεγάλο κλίμα πόλωσης κι έντασης το οποίο πυροδοτείται, ακόμη, παραπάνω από την ακραία ρητορική που πηγάζει κι αναπαράγεται, πλέον, από πολλές πλευρές.

Η ελληνική Πολιτεία πρέπει να εργαστεί δίνοντας άμεσα λύσεις συνολικού χαρακτήρα, χωρίς, όμως, επ’ ουδενί να προβαίνει σε οποιαδήποτε έκπτωση απέναντι στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι εντάσεις κι η ακραία πόλωση απειλούν να διαιρέσουν μία κοινωνία που τα τελευταία τέσσερα και πλέον χρόνια στέκεται με αξιοπρέπεια στο ύψος των περιστάσεων. Καλούμε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να ρίξουν τους τόνους και να έρθουν σε διάλογο, καθώς η κατάσταση είναι έκρυθμη.

H πολυπλοκότητα, μάλιστα, των ζητημάτων απαιτεί μία διευρυμένη κι ολιστική αντιμετώπιση κι όχι μονομερείς ενέργειες. Σε αυτήν την προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς. Όλοι όσοι διατηρούν συναίσθηση της ευθύνης και των δυσκολιών της συγκυρίας, οφείλουν να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να συζητήσουν τα προβλήματα στην πραγματική τους βάση.

Έτσι, λοιπόν, καλούμε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να συμβάλλουν με τη γνώση και την εμπειρία τους και να δημιουργήσουν από κοινού ένα ευρύ πεδίο συνεργασίας για να δοθούν, επιτέλους, λύσεις τόσο σε βραχυπρόθεσμο, όσο και σε μακροπρόθεσμο διάστημα. Καλούμε την ελληνική Πολιτεία στη δημιουργία κοινών πλαισίων συνεργασίας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων, ούτως ώστε να γεφυρωθούν κι όχι να μεγιστοποιηθούν τα προβλήματα.

Το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων πιστεύει ακράδαντα ότι τα ζητήματα που προκύπτουν δεν είναι μόνο εθνικού, αλλά πολύ περισσότερο ευρωπαϊκού, ακόμη και διεθνούς ενδιαφέροντος. Για το λόγο αυτό δεν πρέπει να σταματήσουμε να επιδιώκουμε τη συνεργασία και το διάλογο τόσο στο εθνικό, όσο και στο ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Tα ζητήματα αυτά μας αφορούν όλους. Πρέπει να δράσουμε άμεσα. Καθώς οι συνέπειες είναι από καιρό ορατές.

Μοιράσου το άρθρο!