Κοινωνία

28/10/2015 - 20:36

Φτάνει πια , καθάρματα! ( Μόλυβος, ναυάγιο - φωτογραφίες, βίντεο)

yle="text-align: justify;">Νέο ναυάγιο με δουλεμπορικό πλοίο που μετέφερε μετανάστες και πρόσφυγες από την Τουρκία προς την Ελλάδα συνέβη το απόγευμα της Τετάρτης. Το πλοίο βυθίστηκε στα ανοιχτά της Λέσβου κοντά στο Μόλυβο και εκφράζονται φόβοι για μεγάλο αριθμό θυμάτων, καθώς στα παγωμένα νερά βρίσκονται περίπου 200 άνθρωποι, ανάμεσά τους βρέφη και γυναίκες.

 Στο σημείο έχουν σπεύσει δυνάμεις του Λιμενικού για να περισυλλέξουν τους ναυαγούς. 
 
Άνθρωποι βγαίνουν στη στεριά, πολλοί με υποθερμία, ενώ εκτυλίσσονται δραματικές σκηνές μέσα στο σκοτάδι. Μεγάλη επιχείρηση διάσωσης είναι σε εξέλιξη, ωστόσο οι καιρικές συνθήκες είναι δυσοίωνες, καθώς στην περιοχή πνέουν άνεμοι άνω των 7 μποφόρ. 
 
Συνεχίζονται οι έρευνες ανοιχτά του Μολύβου για τον εντοπισμό τυχόν επιζόντων από τα τουλάχιστον 38 άτομα που αγνοούνται από το χθεσινό ναυάγιο.
 

up date 1 Διασταυρωμένες τώρα μαρτυρίες ναυαγών αναφέρουν ότι το ξύλινο σκάφος ξεκίνησε από την περιοχή της αρχαίας Άσσου περίπου στις 3 το μεσημέρι. Οι επιβαίνοντες είχαν μεταφερθεί εκεί με λεωφορεία από την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη έμειναν δε ένα βράδυ στο δάσος κοντά σε χωριό με το όνομα Μπαντεμλί. Για τη μεταφορά είχαν πληρώσει έως και 1.500 ευρώ ο καθένας. Στην ακτή όμως διαπίστωσαν ότι η μεταφορά δε θα γινόταν κατά ομάδες 50 ατόμων όπως είχε συμφωνηθεί αλλά με ένα ξύλινο μεγάλο σκάφος με δυο μάλιστα καταστρώματα. Στις διαμαρτυρίες που υπήρξαν οι παρόντες στην επιβίβαση Τούρκοι δουλέμποροι απάντησαν με πυροβολισμούς στον αέρα και απειλές οπότε και πραγματοποιήθηκε η επιβίβαση και ο απόπλους. Μέχρι και τα όρια των Ελληνικών και Τουρκικών χωρικών υδάτων στο σκάφος επέβαιναν τούρκοι οι οποίοι και το εγκατέλειψαν επιβιβαζόμενοι σε άλλο σκάφος μικρότερο το οποίο και ακολουθούσε αναθέτοντας τον έλεγχο του σε κάποιους μετανάστες που προφανώς δεν ήξερα να το οδηγήσουν στην Ελλάδα. Σύμφωνα με μαρτυρίες πάντα διασωθέντων το σκάφος «διαλύθηκε» κάποια στιγμή στη διάρκεια του ταξιδιού χτυπημένο από δυνατά κύματα στην περιοχή. ¨Όπως έλεγε χθες στέλεχος του Λιμενικού Σώματος στη Μυτιλήνη το συγκεκριμένο ξύλινο σκάφος προφανώς προέρχεται από πλοίο που είχε πάει στην Τουρκία προκειμένου να διαλυθεί. Μάλλον στην περιοχή του Αλή Αγά απέναντι από τη Μυτιλήνη όπου λειτουργούν διαλυτήρια πλοίων.

 

 
 
up date 2 Στον εντοπισμό και τη διάσωση διακοσίων σαράντα δύο (242) αλλοδαπών προσφύγων, προέβησαν, χθες, στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, στη θαλάσσια περιοχή βόρεια ν. Λέσβου.
Ειδικότερα, ενημερώθηκε μεσημβρινές ώρες χθες η Λιμενική Αρχή Μυτιλήνης, από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης για περιστατικό ανατροπής ξύλινου σκάφους, με ικανό αριθμό επιβαινόντων στην παραπάνω θαλάσσια περιοχή.
Άμεσα υπό το συντονισμό του Ε.Κ.Σ.Ε.Δ πραγματοποιήθηκε ευρείας κλίμακας επιχείρηση έρευνας και διάσωσης η οποία και πραγματοποιήθηκε κάτω από εξαιρετικά αντίξοες καιρικές συνθήκες, αφού στην περιοχή έπνεαν βόρειοι άνεμοι εντάσεως 7-8BF και κατά την οποία διασώθηκαν διακόσια σαράντα δύο άτομα (242) άτομα, ενώ εντοπίστηκαν και περισυνελέγησαν επτά (07) σοροί που ανήκουν σε τέσσερα (04) ανήλικα παιδιά και τρεις (03) ενήλικες.
Στην ανωτέρω επιχείρηση, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη συμμετέχουν, πλωτά περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας, ελικόπτερο δύναμης FRONTEX, πλωτό σκάφος του FRONTEX καθώς και ιδιωτικά πλωτά μέσα.
Σύμφωνα με δήλωση των διασωθέντων, αγνοούνται τριάντα τέσσερα (34) ακόμη άτομα, οι έρευνες για τον εντοπισμό των οποίων συνεχίζονται με αρνητικά μέχρι στιγμής αποτελέσματα.
 

 

up date 3 *   29/10/2015 ώρα 19:00  Στους 10 ανεβαίνουν οι νεκροί του χθεσινού μεγάλου ναυαγίου με μετανάστες και πρόσφυγες, ανοικτά της Εφταλούς, στη βόρεια Λέσβο. Πριν λίγη ώρα, σε ακτή νότια της Μήθυμνας από κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας περισυνελέγη η σορός ενός ακόμα μετανάστη, ενώ στη θάλασσα ανοικτά της περιοχής όπου έγινε το ναυάγιο από σκάφος του Λιμενικού Σώματος περισυλλέγη η σορός μιας γυναίκας. Να θυμίσουμε ότι σήμερα το μεσημέρι περισυλλέγησαν οι σοροί δυο παιδιών ηλικίας περίπου τριών ετών, ένα αγοράκι και ένα κοριτσάκι ,και δυο ενηλίκων, ενός άνδρα και μιας γυναίκας. Χθες από τη θάλασσα ανασύρθηκαν τρείς σοροί, δυο αγόρια ηλικίας περίπου έξι και ενός έτους και ένας ενήλικας άνδρας. Κατά τη διάρκεια της νύκτας, επίσης, κατέληξε στο Νοσοκομείο όπου είχε μεταφερθεί και νοσηλευόταν άλλο ένα μικρό κορίτσι.  (Στρατής Μπαλάσκας / ΑΠΕ-ΜΠΕ)

 
 
 
H κραυγή ενός εθελοντή στο Μόλυβο  ( by Achilles M. Peklaris)
 
 Το Αιγαίο έγινε, για μια ακόμα φορά, ο υγρός τάφος πολλών αθώων. Δεν θα 'θελα να κάνω εκτίμηση για τον αριθμό, μου φαίνεται μακάβριο.
Όμως, δεν μπορώ και να μην πω ΓΙΑΤΙ αυτοί οι άνθρωποι χάθηκαν απόψε.
Χάθηκαν επειδή οι ηγέτες της Ε.Ε. συνεχίζουν να παρακολουθούν σαν απαθείς χάνοι ένα ολοκαύτωμα σε εξελιξη, κάνοντας σχέδια επί χάρτου πάνω σε νεκρά κορμιά ξεβρασμένα στις ακτές του Αιγαίου.
Χάθηκαν γιατί κάποιοι ντόπιοι μοιραίοι ηλίθιοι έχτισαν τον φράκτη - δολοφόνο στον Έβρο και το μόνο που κατάφεραν (εφόσον το προσφυγικό κύμα δεν αναχαιτίστηκε ούτε στο ελάχιστο) είναι να στείλουν στον άλλο κόσμο 3.000 ψυχές που αναγκάστηκαν να περάσουν από τη θάλασσα.
Χάθηκαν γιατί έμποροι όπλων βγάζουν μεροκάματο και μισότρελοι αιμοσταγείς φανατικοί συνεχίζουν να σφάζονται σε διάφορα σημεία του πλανήτη, στέλνοντας τους αθωους της γης στην προσφυγιά και στον θάνατο.
ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ, ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ!
Να 'στε σίγουροι ότι κάποτε, κάπως, κάπου θα το πληρώσετε ακριβά αυτό το έγκλημά σας.
 
 
 
φωτογραφίες : REUTERS/Giorgos Moutafis και Achilles M. Peklaris
 
Διαβάστε επίσης για ότι έγινε τις πρωινές ώρες:  28η Οκτωβρίου στη Μυτιλήνη με νεκρά παιδιά... (φωτογραφίες , βίντεο)

Δείτε και βίντεο για όσα έγιναν το βράδυ της 28ης Οκτωβρίου στο Μόλυβο

 

Μοιράσου το άρθρο!