Κοινωνία

10/03/2020 - 14:49

Η άγνωστη κόλαση στο λιμάνι της Μυτιλήνης ... εντός του αρματαγωγού «Ρόδος»

Άνθρωποι χωρίς δικαιώματα, χωρίς επικοινωνία... Στο αρματαγωγό «Ρόδος» διαμένουν 413 μετανάστες. Λόγω έλλειψης χώρου οι υπόλοιποι 67 διαμένουν σε αστικά λεωφορεία που βρίσκονται σε περιφραγμένο χώρο δίπλα στο αρματαγωγό. Η οργάνωση Human Rights Watch περιγράφει τις συνθήκες "φιλοξενίας" των ανθρώπων που έφθασαν στο νησί μας μετά την 1η Μαρτίου και την αναστολή της διαδικασίας ασύλου.

"Η απόφαση της Ελλάδας να κρατήσει περισσότερα από 450 άτομα στο αρματαγωγό «Ρόδος» και να αρνηθεί να τους επιτρέψει να υποβάλουν αιτήσεις ασύλου παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο" δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της οργάνωσης  Human Rights Watch.

Η ενέργεια μπορεί να ισοδυναμεί με αυθαίρετη στέρηση της ελευθερίας.

Μάλιστα η οργάνωση φιλοξενεί και εικόνες μέσα από το αρματαγωγό. Σε δημοσίευμα της η οργάνωση αναφέρει: 

Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που έφθασαν μετά την 1η Μαρτίου 2020 κρατούνται. Οι τοπικές αρχές αρνήθηκαν στην οργάνωση Human Rights Watch να εισέλθουν στην αποβάθρα όπου κρατούνται γυναίκες, άνδρες και παιδιά κατά τη διάρκεια της ημέρας ή επιβιβάζονται στο αρματαγωγό όπου μένουν τη νύχτα. Το Human Rights Watch μίλησε τηλεφωνικά με έναν από τους κρατούμενους, έναν  Σύρο πρόσφυγα που αρνήθηκε να δώσει το πραγματικό του όνομα ή την ηλικία του για φόβο αποζημίωσης.

Ο άνδρας δήλωσε ότι 451 άνθρωποι είναι κρατούμενοι στο αρματαγωγό, ανάμεσά τους πολλές γυναίκες και παιδιά.  Είπε ότι αυτός και οι άλλοι ζήτησαν από τις ελληνικές αρχές να τους επιτρέψουν να υποβάλουν αιτήσεις ασύλου, αλλά τους είπαν ότι δεν θα τους επιτραπεί.


Βίντεο  και φωτογραφίες που έστειλε ο Σύρος άνδρας στο Human Rights Watch δείχνουν γυναίκες, άνδρες και παιδιά στο πάτωμα με κουβέρτες και ψάθες, στο κάτω μέρος του αρματαγωγού. 

Είπε ότι οι πρώτοι άνθρωποι κρατήθηκαν στο σκάφος την 1η Μαρτίου οι αρχές δεν τους επέτρεψαν να επαναφορτίσουν τα κινητά τους τηλέφωνα μέχρι τις 7 Μαρτίου, έτσι πολλοί δεν μπόρεσαν να επικοινωνήσουν με συγγενείς ή φίλους.

Ο Σύρος  είπε ότι οι περισσότεροι κρατούμενοι είναι Αφγανοί, αλλά ότι 118 είναι Άραβες, συμπεριλαμβανομένων των Συρίων, των Ιρακινών και των Παλαιστινίων. Είπε ότι  περιλαμβάνονται  Σομαλοί και άλλα άτομα από την Αφρική. 

"Πήγαμε πρώτα σε ένα αστυνομικό τμήμα και μας πήραν αποτύπωμα", είπε. «Μας έδωσαν ένα έγγραφο στην ελληνική γλώσσα που δεν μπορούμε να καταλάβουμε». Σε επαφή  που κατάφερε να έχει με έναν δικηγόρο τηλεφωνικά, ενημερώθηκε ότι ήταν εντολή απέλασης, η οποία τον απαίτησε να εγκαταλείψει την Ελλάδα εντός 48 ωρών... αν και ήδη έχει περάσεις τις 48 ώρες παραμονής!

"Ζητήσαμε πολλές φορές άσυλο, αλλά μας είπαν ότι το υπουργείο Εξωτερικών έχει κλείσει το άσυλο σε εμάς", αναφέρει ο Σύρος πρόσφυγας. 

Είπε επίσης ότι πολλές από τις έγκυες γυναίκες και τα παιδιά είναι μεταξύ των κρατουμένων, όλα φυλάσσονται στην ίδια περιοχή και ότι "τα παιδιά δεν λαμβάνουν επαρκή τροφή και ρούχα". Είπε επίσης ότι κάποιοι άνθρωποι ήταν πάρα πολύ άρρωστοι για να φάνε το φαγητό: " Είχαμε μόνο 3 τουαλέτες για 451 άτομα μέχρι σήμερα και μετά μας έφεραν 5 χημικές τουαλέτες. Δεν υπάρχει ντους, δεν υπάρχει σαπούνι. "

Δεν είναι σαφές εάν οι έγκυες γυναίκες ή οι νέες μητέρες θα μπορούν να παίρνουν προγεννητική ή μεταγεννητική ή έκτακτη ιατρική περίθαλψη.

Ο Σύρος είπε ότι οι κρατούμενοι μετακινούνται από το πλοίο στην αποβάθρα κατά τη διάρκεια της ημέρας και επιστρέφουν στο πλοίο το βράδυ.

Επίσης η οργάνωση αναφέρει τις άκαρπες προσπάθειες που έκανε για να έρθουν σε επικοινωνία άτομα που βρίσκονται στο αρματαγωγό "Ρόδος" και έχουν συγγενικά πρόσωπα στο ΚΥΤ Μόριας.

Και η αναφορά της οργάνωσης κλείνει ως εξής: 

"Η άρνηση να δοθεί η δυνατότητα στο Human Rights Watch να συναντηθεί με αυτούς τους κρατούμενους φαίνεται να είναι μια προσπάθεια των ελληνικών αρχών να καλύψουν την αμέλειά τους και την άρνηση των βασικών δικαιωμάτων", δήλωσε ο Frelick εκ μέρους της οργάνωσης.  "Αν κάποιος από αυτούς τους ανθρώπους επιστρέψει συνοπτικά και βίαια χωρίς να σεβαστεί το δικαίωμά τους να ζητήσουν άσυλο, η Ελλάδα θα διαπράξει σοβαρή παραβίαση του θεμελιώδους δικαιώματος τους να μην απελάσσονται άτομα που κινδυνεύουν με βασανιστήρια ή θάνατο".

 

Μοιράσου το άρθρο!