Κοινωνία

03/07/2020 - 22:24

Η Εισαγγελέας Αριστοτέλεια Δόγκα για το παράνομο έθιμο της περιφοράς και σφαγής ταύρου στην Αγία Παρασκευή Λέσβου

Το απαράδεκτο έθιμο Ταυροθυσίας στη Λέσβο έχει απαγορευτεί από το 2015!

Μετά από αντιδράσεις των φιλοζωικών οργανώσεων,  η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, με εντολή της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Μυτιλήνης, απαγορεύει την διεξαγωγή του εθίμου στο πανηγύρι «για να τηρηθούν οι υγειονομικοί κανονισμοί που αφορούν τη σφαγή ζώων αποκλειστικά σε σφαγεία, αλλά και του νόμου περί προστασίας των ζώων, που απαγορεύει τη διατήρηση ζώων για πολιτιστικούς και άλλους παρεμφερείς σκοπούς».

Κάθε χρόνο, μια ομάδα διοργανωτών παραβαίνει τη νομοθεσία και τελεί το έθιμο κατά το οποίο ο ταύρος στολίζεται και περιφέρεται λίγο πριν σφαγιαστεί. Στη χώρα μας που αποτελεί προμετωπίδα του πολιτισμού της ανθρωπότητας, κάποιοι εξακολουθούν στις μέρες μας να υποστηρίζουν έθιμα βαρβαρότητας.

 

Γι άλλη μια φορά, στις 3 Ιουλίου 2020, το πρωί, το έθιμο τελέστηκε κανονικά, όπως καταγγέλλουν στα προφίλ του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παρουσία της αστυνομίας.

Αυτόπτες μάρτυρες που προσπάθησαν να αντιδράσουν, ανέβασαν φωτογραφίες και βίντεο από την περιφορά, ενώ θα καταθέσουν μηνύσεις κατά του Σωματείου αλλά και των αστυνομικών που δεν εμπόδισαν το παράνομο έθιμο. Στο πλευρό αυτού του κύματος συμπαράστασης και η Εισαγγελέας της δίκης Τοπαλούδη που συγκλόνισε το πανελλήνιο με την αγόρευσή της. Η Αριστοτέλεια Δόγκα κοινοποίησε τις φωτογραφίες και επικοινώνησε με αρμόδιους για να μάθει τι συνέβη με την υπόθεση, ενώ ενθαρρύνει τους απηυδησμένους πολίτες να προχωρήσουν σε γραπτές καταγγελίες.

 

Η φιλόζωη Εισαγγελέας κοινοποίησε και το βίντεο του Τόλη Μάτα ο οποίος δέχτηκε επίθεση επειδή διαμαρτυρήθηκε κι έδωσε δύναμη και θάρρος να διεκδικήσουν να επιβληθεί η δικαιοσύνη: 

 H ανάρτηση και το βίντεο του Τόλη Μάτα: 

«Τελικά πραγματοποιήθηκε στην Αγία Παρασκευή , το σκοταδιστικό έθιμο της περιφοράς και σφαγής του ταύρου , σήμερα 3/7/2020 στην Λέσβο.

Ένας λευκός ταύρος , δεμένος με σχοινιά , με την συνοδεία μουσικής και κόσμου γύρισε τα δρομάκια του χωριού , το τελετουργικό που θα τον οδηγήσει στον θάνατο για να χαρούν οι κάτοικοι του χωριού, ευτυχισμένοι που σκότωσαν ένα αθώο πλάσμα στον βωμό του φρικτού τους εθίμου.

Από εχτές είχαμε ενημερώσει την αστυνομία , οτι είναι παράνομο , σύμφωνα με τον νόμο , η δημόσια διαπόμπευση του ζώου και προσωπικά μίλησα με τον διοικητή του αστυνομικού τμήματος αλλά και με την αξιωματικό υπηρεσίας , αυτοπροσώπως , να μην επιτραπεί η σημερινή περιφορά. Σύμφωνα με τον νόμο 4039/2012 στο άρθρο 12 απαγορεύεται η χρησιμοποίηση κάθε είδους ζώου σε θεάματα , πανηγύρια , εκδηλώσεις μπροστά σε κοινό και άλλες συναφείς δραστηριότητες . Δυστυχώς η αστυνομία, σήμερα, επέτρεψε να γίνει η περιφορά ή τουλάχιστον δεν την απαγόρευσε.

Επιπλέον κάτοικοι του χωριού με στοχοποίησαν , με απροσχημάτιστα μαφιόζικο τρόπο, έβαλαν τα σωματά τους μπροστά, τα χέρια τους μπροστά στην κάμερα, κλείνοντας με στην είσοδο ενός καφενείου , και με τραμπούκισαν με το εξής μήνυμα: πρόσεχε τι λες, διότι…μην γράψεις με την κάμερα….γιατί…..τι είσαι ? Δημοσιογράφος ? Φιλόζωος? φύγε από το χωριό …..σε ξέρουμε είσαι από το κόμμα για τα ζώα, είσαι ο Τόλης Μάτας που χτες έκανες καταγγελίες και ήρθες σήμερα να μας χαλάσεις τα έθιμα μας ….. ? Φύγε από εδώ….
Λειτούργησαν ως Αυταρχικοί τραμπούκοι, ως αυτόκλητοι δικαστές και εκδικητές , προπηλακίζοντας με .Με φωνές και βία προσπάθησαν να μην με αφήσουν να τραβήξω πλάνα , να μην υπερασπιστώ το άμοιρο ζώο, να μην δώσω φωνή στην φωνή του. Λίγα Δευτερόλεπτα πρόλαβα να τραβήξω , λίγα πλάνα ,πριν μου την ρίξουν.

Κινήθηκαν στο περιθώριο, σέρνοντας μέσα στις λάσπες την παραβατική και αντικοινωνική τους συμπεριφορά. Το πραγματικό ερώτημα,είναι πως συνδυάζουν τα έθιμα τους με την εκκλησία , την βία με την παράδοση , την σφαγή με την χαρά και την ευχαρίστηση. ? θέλγονται από πράξεις εμφανώς αντιδημοκρατικές, κάνοντας επιθέσεις σε απλούς ανθρώπους, όπως εμένα που αγαπούν τα ζώα ; Γιατί κρυφοκοιτάνε λάγνα τον αυταρχισμό και κλείνουν το μάτι στη βία; Γιατί αγαπούν να βασανίζουν και να σφάζουν ζώα και να τα θεωρούν ένα ωραίο έθιμο του τόπου ? Η αστυνομία τι ακριβώς τελικά έκανε ? Είχε ενημερωθεί , είχαν γίνει επώνυμες καταγγελίες από χτες να μην γίνει η περιφορά και παρόλο που περιφορά του ταύρου ξεκίνησε λίγα μέτρα μακριά από το αστυνομικό τμήμα δεν ενήργησε. Άφησε πλήθος κόσμου χωρίς μάσκες να ακολουθήσει την περιφορά , ενώ την προηγούμενη μέρα έκανε ελέγχους στα μαγαζιά λόγω του κορωνοιού , μαζί με κλιμάκιο της περιφέρειας , όμως σήμερα ήταν …..Παρασκευή …..

Λυπάμαι πραγματικά για τις αρχές του τόπου μας.
Λυπάμαι ειλικρινά για τους συμπατριώτες μου που αγαπούν τις σφαγές και τις θυσίες.
Λυπάμαι για τον πολιτισμό μας και για την πατρίδα μου την Λέσβο που ήταν κάποτε το νησί του πολιτισμού …..λυπάμαι ειλικρινά!!!.» έγραψε στην ανάρτηση του ο Τόλης Μάτας οποίος ανάρτησε και το βίντεο. 

πηγη: https://www.newsbreak.gr/

Μοιράσου το άρθρο!