Skip to main content
|

Η Ύπατη Αρμοστεία εκφράζει τη θλίψη της για τον αυξανόμενο αριθμό των νεκρών στο Αιγαίο

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εκφράζει τη βαθιά της θλίψη για τους πρόσφατους τραγικούς θανάτους στο Αιγαίο. Την τελευταία εβδομάδα, τουλάχιστον 12 άνθρωποι- γυναίκες και παιδιά – έχασαν τη ζωή τους σε δύο ξεχωριστά περιστατικά έξω από τη Σάμο.

Στις 25 Νοεμβρίου, 39 άνθρωποι διασώθηκαν και άλλοι οκτώ – έξι παιδιά και δύο γυναίκες, όλοι τους από το Αφγανιστάν – έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα βορειοανατολικά της Σάμου κάτω από πολύ αντίξοες καιρικές συνθήκες. Ανάμεσα στα θύματα ήταν και μωρά, με το πιο μικρό να είναι μόλις τεσσάρων μηνών. Μια μητέρα έχασε τρία από τα παιδιά της ενώ ένας άνδρας έχασε και τη γυναίκα και την κόρη του.

Στις 28 Νοεμβρίου το πρωί, σε ένα νέο περιστατικό τέσσερα άτομα, δύο γυναίκες και δύο παιδιά, έχασαν τη ζωή τους. Συνολικά 28 άνθρωποι εντοπίστηκαν. Οι συνθήκες γύρω από το περιστατικό αυτό δεν έχουν ακόμα εξακριβωθεί.

Οι ομάδες της Ύπατης Αρμοστείας βρίσκονται στο πεδίο και παρέχουν στήριξη στους επιζώντες και τις επιζώσες των δύο ναυαγίων και βοηθούν τις αρχές να ανταποκριθούν στον θλιβερό απόηχο αυτών των περιστατικών. Για όσες και όσους έχουν επιζήσει και τις οικογένειές τους, ακολουθεί μια μακρά και επώδυνη διαδικασία για την εξακρίβωση των οικογενειακών δεσμών, την ταυτοποίηση των νεκρών, τη διευθέτηση της ταφής τους, τη διαχείριση του τραύματος και της απέραντης θλίψης τους, ενώ παράλληλα θα πρέπει να περάσουν μέσα από τις διαδικασίες υποδοχής και ασύλου.

«Η σκέψη μας είναι με τους ανθρώπους που επέζησαν και βιώνουν έναν αβάσταχτο πόνο. Παραμένουμε σε ετοιμότητα ώστε να παρέχουμε κάθε πρόσθετη στήριξη που μπορεί να χρειαστούν», ανέφερε η Αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Maria Clara Martin.

«Αυτές οι επαναλαμβανόμενες τραγωδίες υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη για μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις και για πιο ασφαλείς και αξιόπιστες εναλλακτικές λύσεις για όσους διαφεύγουν από συρράξεις, διωγμούς, βία ή κατάφωρες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Απαιτούνται σοβαρές προσπάθειες για την οικοδόμηση της ειρήνης, την επίλυση των συγκρούσεων και την αντιμετώπιση των βασικών αιτιών που εξαναγκάζουν τους ανθρώπους σε φυγή. Χρειάζεται να δοθεί περισσότερη βοήθεια στις χώρες που βρίσκονται κατά μήκος των διαδρομών εκτοπισμού και, φυσικά, να υπάρχει συνεργασία μεταξύ των κρατών για την επίτευξη όλων των παραπάνω. Το να μετράμε ζωές που χάνονται στη θάλασσα δεν θα πρέπει να γίνει κανονικότητα – δεν πρέπει να μας γίνει συνήθεια», πρόσθεσε.

Τα πρόσφατα ναυάγια έρχονται να προστεθούν σε άλλα τέσσερα θανατηφόρα περιστατικά που συνέβησαν στο Αιγαίο: στις 6 Νοεμβρίου, τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους νότια της Ρόδου, στις 10 Νοεμβρίου υπήρξε αναφορά για ένα παιδί αγνοούμενο έξω από τη Σάμο, στις 23 Νοεμβρίου για μια γυναίκα αγνοούμενη κοντά στο Φαρμακονήσι, ενώ στις 25 Νοεμβρίου βρέθηκε η σορός ενός άνδρα σε μια δυσπρόσιτη ακτή στη Λέσβο.

Συνολικά, μέσα στον Νοέμβριο, τουλάχιστον 17 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ελλάδα και 45 άνθρωποι συνολικά από την αρχή του έτους.

Η Ύπατη Αρμοστεία ανησυχεί για την αύξηση των θανάτων που παρατηρείται στο Αιγαίο. Για πολλούς ανθρώπους, το να επιβιβαστούν σε μη αξιόπλοες βάρκες φαίνεται να είναι η μόνη επιλογή για να ξεφύγουν από συγκρούσεις ή διωγμούς. Τα ταξίδια αυτά ενέχουν τεράστιους κινδύνους: τραυματισμούς, εκμετάλλευση από διακινητές ή ακόμα και θάνατο. Επιπλέον, μας ανησυχεί ιδιαίτερα ότι ορισμένες ενέργειες αποτροπής μπορεί να περιλαμβάνουν επικίνδυνες πρακτικές και καταδιώξεις που μπορεί να θέσουν ανθρώπινες ζωές περαιτέρω σε κίνδυνο.

Οι τραγικοί θάνατοι στο Αιγαίο θα πρέπει να λειτουργήσουν ως έκκληση για δράση ώστε να αποτραπούν νέες τραγωδίες και να τηρήσουμε την κοινή μας δέσμευση για την προστασία όσων ανθρώπων διαφεύγουν από συγκρούσεις, διωγμούς, βία και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία