Κοινωνία

29/08/2019 - 20:08

Ημέρες 2015.... Πάνω από 500 αφίξεις με 13 βάρκες στη Σκάλα Συκαμιάς

Σκηνές του 2015 ζει η Λέσβος. Σήμερα το απόγευμα στη Σκάλα Συκαμιάς είχαμε αφίξεις που θυμίζουν 2015. 13 βάρκες έχουν φθάσει με το μέχρι τώρα διαθέσιμα στοιχεία με πάνω από 500 πρόσφυγες - μετανάστες.

Υπενθυμίζουμε ότι η δομή της Μόριας έχει ξεπεράσει τον αριθμό 10.000 !!!

Είναι ο μεγαλύτερος αριθμός μεταναστών που έρχεται μαζικά στη Λέσβο από τις ακτές της Τουρκίας, μετά τις μεταναστευτικές ροές που είχαν ξεσπάσει κατά τα έτη 2015 – 2016.

Μια εξήγηση για την αύξηση των προσφυγικών ροών δημοσιεύθηκε σε Γερμανική εφημερίδα και παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον:

 Η εφημερίδα Rheinische Post δίνει συγκεκριμένους αριθμούς που επιβεβαιώνουν την ανοδική τάση. Για παράδειγμα, μόνο την περασμένη Πέμπτη 297 άνθρωποι έφτασαν με φουσκωτό στα παράλια της Λέσβου και της Χίου, την Παρασκευή έφτασαν με 7 φουσκωτά άλλοι 325 στη Λέσβο. «Οι περισσότεροι άνθρωποι έρχονται από το Αφγανιστάν, ακολουθούμενοι από τη Συρία και τη Δημοκρατία του Κονγκό» σημειώνει ο αρθρογράφος. «Ποσοστό του 1/3 εξ αυτών αποτελείται από παιδιά, κάθε δεύτερο είναι δε ασυνόδευτο». Και ο αρθρογράφος συνεχίζει: «Η νέα ελληνική κυβέρνηση υποσχέθηκε να βελτιώσει τις συνθήκες παραμονής των προσφύγων στους καταυλισμούς, αλλά ο αριθμός τους μεγαλώνει. Ο αρμόδιος υφυπουργός για το προσφυγικό Γιώργος Κουμουτσάκος αποδίδει τον αυξανόμενο αριθμό όχι μόνο στις ευνοϊκές μετεωρολογικές συνθήκες στο ανατολικό Αιγαίο. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC παρέπεμψε και στις αυξανόμενες εντάσεις στις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Πιθανώς οι τουρκικές αρχές αφήνουν στους διακινητές ελευθερία κινήσεων για να ασκήσουν οι ίδιες πολιτικές πιέσεις. Θα μπορούσε να υπάρχει όμως μια ακόμη εξήγηση. Οι τουρκικές αρχές ξεκίνησαν να στέλνουν πρόσφυγες από την Κωνσταντινούπολη στις ανατολικές επαρχίες της χώρας για εγκατάσταση. Κυκλοφορούν μάλιστα φήμες για αναγκαστικούς μαζικούς εκτοπισμούς προς τη Συρία. Γι αυτό πολλοί πρόσφυγες επιχειρούν να περάσουν στην Ελλάδα».

 

Μοιράσου το άρθρο!