Skip to main content
|

Κάτοικοι Μυτιλήνης: «Την επαναπροώθηση ανέλαβαν ασφαλίτες - Φοβόμαστε να δώσουμε κουβέρτες στους πρόσφυγες»

φωτο αρχειου / Σκάλα Συκαμνιάς πρόσφυγες / Credit: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
5'

Γράφει η Φωτεινή Λαμπρίδη / https://tvxs.gr/

Η Μυτιλήνη έχει γίνει η απόλυτη κόλαση για τους πρόσφυγες που συνεχίζουν να επαναπροωθούνται παράνομα, παρά την διεθνή κατακραυγή, όχι από λιμενικούς πλέον, αλλά από άνδρες υπηρεσιών της Αθήνας ντυμένους με πολιτικά, όπως μαρτυρούν κάτοικοι του νησιού στο tvxs.gr.

Μαύρες σελίδες και για την αλληλεγγύη των κατοίκων την οποία κάποτε υμνούσε ο διεθνής τύπος αλλά σήμερα διώκεται: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη μας κυνηγάει ανελέητα. Ούτε κουβέρτα δεν τολμάμε να δώσουμε, μας πάνε για κατασκοπεία. Ούτε επί Σαμαρά δεν τα ζήσαμε αυτά» λένε κάτοικοι στο tvxs οι οποίοι δηλώνουν πως φοβούνται να αποκαλύψουν τα ονόματα τους, αφού ζουν καθημερινά απόλυτο κλίμα τρομοκράτησης. Μάλιστα για να ορίσουμε το ραντεβού γι'αυτή τη συνέντευξη, επέμεναν να επικοινωνούμε μέσω signal. Θα καταλάβετε γιατί, διαβάζοντας το ρεπορτάζ που ακολουθεί.

 

Η κυβέρνηση «άλλαξε τα ρούχα των αστυνομικών»

Πρώτα ήρθαν ρεπορτάζ του ξένου κυρίως τύπου, τα οποία αποδείκνυαν πως η Ελλάδα πραγματοποιεί συστηματικά παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων (pushbacks). Η διεθνής κατακραυγή είχε σαν αποτέλεσμα την παρέμβαση ακόμα και της Κομισιόν, η οποία σύμφωνα με ρεπορτάς του tvxs, έθεσε σαν όρο, την σύσταση ανεξάρτητης επιτροπής που θα ελέγχει αν παρανομεί το ελληνικό λιμενικό, προκειμένου να απελευθερωθεί το επόμενο πακέτο χρηματοδότησης προς τη χώρα.

Πως αντέδρασε η Ελληνική κυβέρνηση; Σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων του νησιού, «άλλαξε τα ρούχα στους άνδρες της πολιτικής προστασίας». Στην αρχή έστειλε ειδικές δυνάμεις, μετά άντρες ντυμένους με πολιτικά.

«Από τον περασμένο Ιούλιο, βλέπουμε άνδρες με πολιτικά ρούχα, σε μηχανάκια χωρίς πινακίδες και καλυμένα συχνά τα χαρακτηριστικά. Κάθονται στην περιοχή της Συκαμιάς στους χωματόδρομους, ώστε αν βγει βάρκα να τους μαζεψουν πριν βγουν και βγάλουν φωτογραφίες. Τα μηχανάκια έχουν μέχρι και σακούλες με πατάτες ή άλλα προϊόντα για ξεκάρφωμα. Άλλοι λένε ότι τη νύχτα τους έχουν δει και με full face. Είναι από υπηρεσία της Αθήνας, όπως μαθαίνουμε» λέει κάτοικος Μυτιλήνης στο tvxs.

«Οι βάρκες βγαίνουν από Μόλυβο μέχρι την Σκάλα Συκαμιάς. Οι πρόσφυγες, βγαίνουν τρέχοντας και κρύβονται στα ελαιοχώραφα. Αυτοί ψάχνουν στα χωράφια.

Όταν εντοπίσουν τους πρόσφυγες, τους ακινητοποιούν, και τους δένουν τα χέρια με τάιραπ (δεματικά καλωδίων) που τα έχουν σε ένα σακίδιο που έχουν στην πλάτη.

Τους παίρνουν τα κινητά και πορτοφόλια. Δεν ξέρουμε που τους πάνε, είναι ένα μυστήριο που τους κρατάνε κρυμένους. Έχουμε δει όμως ρεπορτάζ για το ξύλο που έχουν φάει. Μετά όμως, νύχτα πάλι τους έχουμε δει τους ίδιους να μεταφέρουν πρόσφυγες με αυτοκίνητο. Τους πάνε σε ένα σημείο στο Πλωμάρι, που διευκολύνει την επαναπροώθηση γιατί είναι ο καιρός προς Τουρκία. Τους βάζουν στις βάρκες, αυτές τις ακυβέρνητες και τους στέλνουν πίσω. Έχουν δει κάτοικοι έως και μωρά μέσα σε αυτές τις βάρκες. Τα πρόσωπα αλλάζουν. Δεν είναι συνέχεια οι ίδιοι. Ήρθαν κι από τη Χίο κάποιοι. Είναι κάτι θηρία με ξυρισμένα κεφάλια».

Οι άνδρες των ειδικών υπηρεσιών -όπως λένε σε κατοίκους- λαμβάνουν σήματα είτε από τα ελικόπτερα που πετούν συνεχώς πάνω από την περιοχή, είτε από τις αρχές που έχουν αγκυροβολημένα βανάκια με σπότινγκ. «Συχνά, ενημερώνονται και από κατοίκους. Τους παίρνουν και τους λένε, είδαμε πρόσφυγες στην τάδε παραλία» λέει κάτοικος του νησιού.

«Μες το καλοκαίρι έγινε ναυάγιο. Ήταν μια μέρα μπονάτσα. Αποκλείεται να βούλιαξε η βάρκα μόνη.Όταν έγινε το ναυάγιο, έστειλε μια ΜΚΟ ψαράδες με ένα διασωστικό φουσκωτό που ήταν αποσυρμένο -γιατί δεν αφήνουν πια να πλέουν διασωστικά- και μόλις το είδαν οι λιμενικοί δεν το άφησαν να κάνει διάσωση, το έστειλαν έξω. Αυτά πριν τον νόμο Μηταράκη τον Σεπτέμβριο. Το καλοκαίρι, πήραν κόσμο ακόμα και μέσα από τα καμπ και τους επαναπροώθησαν.

 

Έχουν δει πολλά τα μάτια μας. Κορίτσια από τον Άγιο Δομίνικο να φτάνουν στο νησί και να εξαφανίζονται. Μάλλον θύματα τράφικινγκ ήταν. Τον Δεκέμβριο του πρώτου lockdown, βγήκαν οι πρόσφυγες στην ακτή και τσίριζαν από τον πόνο. Όπως είπαν σε εθελοντές, τους είχαν μαυρίσει στο ξύλο. Μετά τους τρομοκράτησαν και τα αρνήθηκαν όλα. Βρήκαμε Σύριο ο οποίος απελάθηκε από τη Θεσσαλονίκη ενώ είχε νόμιμα χαρτιά και μετά ξαναήρθε από Τουρκία Μυτιλήνη. Δεν μπόρεσαν να του κάνουν τίποτα, έφυγε για Αθήνα. Αλλά από την Θεσσαλονίκη τον απέλασαν. Λένε οι πρόσφυγες ότι τους χτυπάνε σε σημεία, ώστε να μην φαίνεται η κακοποίηση. Έναν τον είδαμε να αιμορραγεί το αυτί του. Τον έπεισαν οι δικηγόροι να καταγγείλει και μετά εξαφανίστηκε. Τον εξαφάνισαν!».

Έχουμε σώσει πολλούς πρόσφυγες. Σήμερα δεν τολμάμε ούτε κουβέρτα να δώσουμε, θα μας πάνε για διακίνηση και κατασκοπεία

Κάτοικος του νησιού λέει στο tvxs ότι η πιο σκοτεινή περίοδος για το νησί, ξεκίνησε μετά τα επεισόδια στον Έβρο και κορυφώθηκε με τον νόμο Μηταράκη που ποινικοποίησε απόλυτα την διάσωση και την αλληλεγγύη.

«Αυτά που ζούμε σήμερα, δεν τα ζήσαμε ποτέ, ούτε επί Σαμαρά. Εμείς βοηθάμε κόσμο 30 χρόνια τώρα. Παλιά ερχόντουσαν λίγοι Ιρακινοί. Μετά, με τα μεγάλα προσφυγικά κύματα, δώσαμε όλες μας τις δυνάμεις, μικροί μεγάλοι, να μην πνίγονται άνθρωποι, μωρά, να έχουν ένα πιάτο φαγητό και μια κουβέρτα. Αν με ρωτάτε σήμερα τι κάνω;

Ούτε κουβέρτα δεν τολμάω να δώσω, θα με πάνε για διακίνηση. Λένε ότι είναι θέμα εθνικής ασφάλειας και όποιος ασχοληθεί θα πάει μέσα για κατασκοπεία. Όποιος εμφανίζεται να βοηθάει, εθελοντής ή δημοσιογράφος του παίρνουν το διαβατήριο και του λένε έλα να το πάρεις από τη χώρα. Ένας δημοσιογράφος Καναδός πήγε να δώσει νερό σε πρόσφυγες και τον μαζέψανε. Έτσι έδιωξαν όλους τους εθελοντές. Κι όποιοι επέμειναν, έφυγαν για τα καλά μετά τον νόμο Μηταράκη που ποινικοποίησε την αλληλεγγύη.

Πια δεν βοηθάει ούτε η Ύπατη Αρμοστεία γιατί έχει τοποθετήσει στον Βορρά έναν ντόπιο που τα έχει καλά με τις αρχές, ενώ άλλοι εθελοντές της, ήταν πραγματικά ανθρωπιστές. Αυτός συνεργαζόταν με το λιμενικό.

Είχαμε πάει σε μια άφιξη και αυτός χαστούκισε ένα παιδί. Πήγαμε να το κάνουμε θέμα, έφτασε στην Ύπατη και η διευθύντρια τον δικαιολόγησε λέγοντας ότι έχει κι ο ίδιος παιδιά και δεν τα χτυπάει. Για να τα έχουν καλά με τις αρχές δεν στέλνουν εθελοντές στις αφίξεις. Γιατί αν καταγραφούν δεν μπορούν να τους επαναπροωθήσουν. Τους βοηθάει και ο παλιός νόμος που με τη ΝΔ έχει ενεργοποιηθεί αλλά και ο νέος νόμος Μηταράκη. Πρέπει να πάνε λέει πρώτα οι αρχές. Οπότε εμείς μαθαίνουμε, ό,τι πουν οι αρχές. Δεν έχουμε καμία πρόσβαση για το αν ζουν, αν πνίγηκαν, αν χτυπήθηκαν».

Ο κάτοικος Μυτιλήνης προσθέτει, ότι παράλληλα με όσα συμβαίνουν διαδίδονται επιπλέον πληροφορίες που τρομοκρατούν περισσότερο τους ντόπιους αλληλέγγυους. «Μας είπαν ότι θα δώσει 4 εκ ευρώ η ΕΥΠ για να πάρει ένα μηχάνημα που ελέγχει viber, what's up, signal. Αυτά ακούμε και φοβόμαστε να δώσουμε ένα ποτήρι νερό. Φοβόμαστε να επικοινωνήσουμε με φίλους ώστε να δώσουμε ένα χέρι βοηθείας. Έχουν γυρίσει το κλίμα υπέρ των ακροδεξιών του νησιού.

Ο δημοσιογράφος, ο Καναδός που τον συνέλαβαν, καθόταν σε σπίτι φιλοξενούμενος. Ο ιδιοκτήτης του σπιτιού είναι Γερμανός που ενδιαφέρεται για το προσφυγικό δράμα. Όταν έφυγε έδωσε τα κλειδιά σε μια εθελόντρια κι αυτή τα έδωσε στον δημοσιογράφο για να κάνει ρεπορτάζ. Το καλοκαίρι, πήγε η ασφάλεια στο σπίτι αυτό να ψάξει μήπως κρύβει πρόσφυγες. Πήγε λοιπόν ο Γερμανός σπίτι του και τους βρήκε τους ασφαλίτες στο κτήμα με τα όπλα να τον περιμένουν. Μου είπε ότι τρόμαξε πολύ δεν το περίμενε. Πριν μια βδομάδα προσήγαγαν Ολλανδή δημοσιογράφο και της έκαναν έλεγχο στα γεννητικά όργανα. Ποιος άνθρωπος θα βοηθήσει αυτούς τους κατατρεγμένους, όταν ξέρει ότι θα βρεθεί μπλεγμένος άγρια; Είναι αδιανόητο αυτό που ζούμε».

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία