Skip to main content
|

Κρούσματα ψώρας σε μετανάστες - Σε επιφυλακή το Κέντρο Υποδοχής στη Μόρια Λέσβου

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
4'
  • Σε επιφυλακή οι γιατροί του Κέντρου υποδοχής στη Μόρια, μετά τη διάγνωση ψώρας σε ομάδα μεταναστών που μεταφέρθηκαν από λιμενικούς
  • Απολύμανση των χώρων φιλοξενίας των αλλοδαπών, αλλά και ανησυχία λιμενικών και αστυνομικών που εμπλέκονται με τις συλλήψεις των μεταναστών

 

Γράφει ο Στρατής Σαμιώτης - εφημερίδα Τα ΝΕΑ της Λέσβου

Σε συναγερμό τέθηκαν από τις προηγούμενες μέρες γιατροί, λιμενικοί και Αστυνομία στο Κέντρο υποδοχής μεταναστών που λειτουργεί στη Μόρια, λόγω των κρουσμάτων ψώρας που καταγράφηκαν σε μετανάστες που μεταφέρθηκαν από λιμενικούς στην περιοχή, μετά την σύλληψή τους στις ανατολικές ακτές του νησιού μας. Σύμφωνα με πληροφορίες η νόσος διαγνώστηκε σε 7 μετανάστες αμέσως μετά τη μεταφορά τους στο Κέντρο υποδοχής και τις εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκαν από τους "Γιατρούς χωρίς σύνορα", που έχουν την ευθύνη για την ιατρική παρακολούθηση των αλλοδαπών για όσο διάστημα παραμένουν στο κέντρο φιλοξενίας.

Λόγω της μεταδοτικότητας του συγκεκριμένου νοσήματος, οι μετανάστες απομονώθηκαν και τους χορηγήθηκε αγωγή, ενώ ακολούθησε απολύμανση στις εγκαταστάσεις του Κέντρου υποδοχής προκειμένου να αποφευχθεί τυχόν εξάπλωση & σε άλλους αλλοδαπούς. Στους πάσχοντες χορηγήθηκε ειδική λοσιόν για την αντιμετώπιση του σοβαρού δερματικού προβλήματος που αντιμετώπιζαν, χωρίς ωστόσο να ακολουθηθεί η αντίστοιχη διαδικασία και στους λιμενικούς που τους μετέφεραν στο Κέντρο (αν και κανένας από αυτούς - σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες - δεν εμφάνισε τα συμπτώματα της νόσου).

Τουλάχιστον δύο περιστατικά είχαν απασχολήσει τις υγειονομικές αρχές της Λέσβου πριν από χρόνια στην περιοχή μας, επρόκειτο όμως για περιστατικά μεμονωμένων μεταναστών και όχι για τόσα άτομα, όπως αυτή την περίοδο. Κάτω από αυτήν την εξέλιξη, οι γιατροί του Κέντρου έχουν ενημερώσει ήδη τις αρχές που εμπλέκονται στην σύλληψη και μεταφορά των μεταναστών προς αυτό, ενώ ταυτόχρονα δημιουργείται θάλαμος απολύμανσης στις εγκαταστάσεις της Μόριας, ώστε να υπάρχει ετοιμότητα οργανωμένης αντιμετώπισης τυχόν άλλων κρουσμάτων που θα καταγραφούν σε μετανάστες που φτάνουν στην περιοχή μας.

Μέχρι την Παρασκευή, πάντως, τα "Νέα της Λέσβου" δεν κατέστη δυνατό να πληροφορηθούν αν οι γιατροί του Κέντρου υποδοχής της Μόριας ενημέρωσαν επίσημα και το Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) στην Αθήνα, καθώς πρόκειται για τον πλέον αρμόδιο φορέα που διαχειρίζεται τέτοιες καταστάσεις.

Ενδεχομένως μέχρι και σήμερα Δευτέρα, οι προσβεβλημένοι από ψώρα μετανάστες να έχουν αφεθεί ελεύθεροι, αν οι γιατροί κρίνουν πως έχουν ξεπεράσει το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζουν και δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της ψώρας σε άλλους.

Η περιοχή του δέρματος που προσβάλλεται δημιουργεί κνησμό στον άρρωστο με αποτέλεσμα να δημιουργούνται γδαρσίματα. Το δέρμα σταδιακά γίνεται σκληρό και δίνει την εντύπωση του εκζέματος. Το άκαρι της ψώρας μεταδίδεται από άτομο σε άτομο με στενή επαφή του δέρματος. Σπανιότερα μπορεί να μεταδοθεί με τη χρήση κοινών κλινοσκεπασμάτων και πετσετών, γι’ αυτό και μπορεί να προσβάλλει μέλη της ίδιας οικογένειας. Το άκαρι της ψώρας δεν μπορεί να ζήσει πάνω από 4-5 μέρες μακριά από το ανθρώπινο σώμα. Γι’ αυτό είναι δυνατόν η ασθένεια να μεταδοθεί με παρατεταμένη επαφή με μολυσμένα αντικείμενα, όπως σεντόνια, έπιπλα, ενδύματα.

Κάποιος που θα μολυνθεί από το άκαρι της ψώρας δεν εμφανίζει αμέσως συμπτώματα. Αν μολύνεται για πρώτη φορά τα συμπτώματα θα εμφανισθούν 4-6 εβδομάδες αργότερα. Αν όμως μολύνεται για δεύτερη ή περισσότερες φορές τα συμπτώματα θα εμφανισθούν σε 1-4 ημέρες από την ημέρα της μόλυνσης.

Ο "Γολγοθάς" μέχρι την Ελλάδα

Τα τελευταία κρούσματα ψώρας έρχονται σε συνέχεια των τόσων δεινών που υφίστανται οι αλλοδαποί εγκαταλείποντας τις πατρίδες τους για να σώσουν τις ζωές τους, αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο και το ανατολικό σύνορο της Ευρώπης που είναι τα νησιά μας. Η ψώρα είναι μια πολύ κολλητική νόσος κνησμού (φαγούρας) του δέρματος σε σημείο ώστε να γίνεται βασανιστική γι’ αυτόν που έχει προσβληθεί. Προκαλείται από ένα μικροσκοπικό αραχνοειδές παράσιτο που ζει και αναπαράγεται στο δέρμα του ανθρώπου, το άκαρι της ψώρας και ζει μόνο σε ανθρώπους.

Τα θηλυκά ακάρεα φωλιάζουν στο δέρμα και αναπτύσσονται κυρίως στα χέρια, τα πόδια, τα δάκτυλα, τους αγκώνες, την περιοχή γύρω από τις μασχάλες και πάνω από τα γεννητικά όργανα. Τα συμπτώματα είναι έντονος κνησμός και στη συνέχεια εξάνθημα.

Με αυτό το πρόβλημα υγείας οι μετανάστες διανύουν βασανιστικά εκατοντάδες χιλιόμετρα μέχρι να φτάσουν σε άθλιες συνθήκες στην απέναντι Τουρκία και από εκεί να προωθηθούν προς τα νησιά μας, ώστε να υποβληθούν σε υγειονομικό έλεγχο και να θεραπευτούν. Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφέρουμε προς αποφυγή τυχόν παρεξηγήσεων ότι η ψώρα δεν έχει καμία σχέση με την ψωρίαση, καθώς η τελευταία αποτελεί αυτοάνοσο και μη μεταδοτικό νόσημα του δέρματος, με εξανθήματα που έχει ως κύριο παράγοντα εκδήλωσης το άγχος.

Ανησυχία

Τα κρούσματα ψώρας που καταγράφηκαν στο Κέντρο υποδοχής μεταναστών της Μόριας έχουν τροφοδοτήσει, όπως είναι φυσικό, την ανησυχία του Λιμενικού και της Αστυνομίας, καθώς οι άνδρες αυτών των υπηρεσιών εμπλέκονται στις συλλήψεις και στη μεταφορά των μεταναστών, αντιμετωπίζοντας τον κίνδυνο μετάδοσης του νοσήματος στους ίδιους μέχρι να γίνει η διάγνωση από τους γιατρούς στους μετανάστες. Πρόβλημα επίσης για μετάδοση της νόσου μπορεί να ανακύψει σε περίπτωση που κάποιος μετανάστης, φτάνοντας στη Λέσβο, δεν συλληφθεί αμέσως για να οδηγηθεί για περίθαλψη στο Κέντρο της Μόριας.

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία