Skip to main content
|

Λέσβος: Κάποτε υποψήφια για Νόμπελ Ειρήνης, τώρα εχθρική απέναντι στους πρόσφυγες

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'

Τις εικόνες που επικρατούν τις τελευταίες ημέρες στη Λέσβο και τις αντιδράσεις των κατοίκων του νησιού μπροστά στη διαφαινόμενη νέα προσφυγική κρίση καταγράφουν οι ανταποκριτές του Reuters, επισημαίνοντας την αλλαγή στάσης των ντόπιων σε σύγκριση με την αντίστοιχη κατάσταση που είχαν βιώσει το 2016.

«Φύγετε» φώναζε στα αγγλικά την περασμένη Κυριακή μια κομψά ντυμένη γυναίκα με γυαλιά ηλίου και μαύρο δερμάτινο μπουφάν φώναζαν προς τους περίπου 40 μετανάστες στο σκάφος που πλησίασε το μικρό λιμάνι της Σκάλας Συκαμιάς. Μια γυναίκα με μαντίλα στο σκάφος κούνησε το δάκτυλό της σαν να της απαντούσε «όχι» ενώ ένα μωρό έκλαιγε γοέρα.

Σε ένα άσχημομ περιστατικό που συνεχίστηκε για περίπου μία ώρα, περίπου 20 ντόπιοι αποδοκίμαζαν τους μετανάστες και συνέχιζαν να σπρώχνουν το σκάφος τους μακριά από την αποβάθρα.

 

Αυτή η εχθρική υποδοχή, αν και όχι απαραίτητα αντιπροσωπευτική, δεν είχε καμία σχέση με τις σκηνές του 2015 και του 2016, όταν οι Ελληνες άνοιξαν τα σπίτια τους σε πρόσφυγες του πόλεμου της Συρίας και άλλους, τότε που οι κάτοικοι της Λέσβου ήταν υποψήφιοι για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

Πέντε χρόνια αργότερα, έχει προκύψει μια δεύτερη μεταναστευτική κρίση, αφού η Τουρκία ανακοίνωσε πως δεν θα κρατήσει άλλο στην επικράτειά της εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες, καταργώντας τη συμφωνία του 2016 που είχε συνάψει με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

 

Για τη Λέσβο, το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας που βρίσκεται μόλις τέσσερα μίλια από τις τουρκικές ακτές, είναι μια μεγάλη δοκιμασία.

Το νησί φιλοξενεί ήδη περισσότερους από 20.000 αιτούντες άσυλο, πολλοί από τους οποίους ζουν σε άθλιες συνθήκες στον καταυλισμό της Μόριας που είναι ασφυκτικά γεμάτος - υπενθυμίζεται ότι αρχικά προοριζόταν να φιλοξενήσει λιγότερα από 3.000 άτομα.

Οι νησιώτες λένε ότι αναγκάζονται να επωμιστούν ένα δυσανάλογο μερίδιο του μεταναστευτικού βάρους. Τον περασμένο μήνα αντέδρασαν έντονα στα κυβερνητικά σχέδια δημιουργίας νέων προσφυγικών δομών στη Λέσβο.

«Αυτοί (οι μετανάστες) ήταν πρόσφυγες του πολέμου τότε (το 2015-16). Τώρα είναι οικονομικοί μετανάστες», δήλωσε ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης.

«Οι ντόπιοι είναι εξαντλημένοι»

Οι οργανώσεις που βοηθούν πρόσφυγες έχουν αρχίασει να αποσπούν τους εθελοντές τους από το νησί μετά από τις παρενοχλήσεις που δέχονται. Στον δρόμο προς την Μόρια, έχουν στηθεί οδοφράγματα από ντόπιους, που ρωτούν τους περαστικούς για τις προθέσεις τους.

 

«Οι περισσότεροι από τους εθελοντές εγκαταλείπουν το μέρος», δήλωσε ένα από τα μέλη των ομάδων αυτών στο Reuters, υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Ενας αμερικανός εθελοντής, ο Τσάρλι Μάγιερς, δήλωσε ότι πιθανότατα θα αποχωρήσει από τη Λέσβο άμεσα. «Η διάθεση είναι εντελώς διαφορετική. Ηταν το νησί της αλληλεγγύης, αλλά φαίνεται ότι οι ντόπιοι εξαντλούνται» ανέφερε.

Ο Κ.Μουτζούρης είπε ότι τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν αλλάξει τους ανθρώπους του νησιού.

«Δεν μπορούν να επιστρέψουν στη ρουτίνα τους, δεν μπορούν να πάνε στο νοσοκομείο γιατί είναι γεμάτο μετανάστες, δεν μπορούν να φτάσουν σε ΑΤΜ  εξαιτίας των ουρών από μετανάστες, δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν το λεωφορείο», τόνισε.

Το πλοιάριο που προκάλεσε την οργή την περασμένη Κυριακή τελικά εξασφάλισε άδεια από τις αρχές να προσεγγίσει το λιμάνι και οι πρόσφυγες και μετανάστες αποβιβάστηκαν στην ακτή.

«Γιατί είναι εδώ; Είναι τα παιδιά τους, όχι τα δικά μας», φώναξε η όμορφα ντυμένη γυναίκα. «Κουνέλια» φώναξε κάποιος άλλος στη θέα μιας εγκύου γυναίκας. 

Ο ανώνυμος εθελοντής, ο οποίος βρίσκεται στη Λέσβο τα τελευταία τέσσερα χρόνια, δήλωσε ότι τέτοιες σκηνές δεν ήταν συνηθισμένες.

«Πολλοί ντόπιοι είναι πολύ καλοί και μας υποστηρίζουν. Είναι μια μικρή ομάδα ντόπιων που είναι πολύ επιθετικοί και επικίνδυνοι» κατέληξε.

(Huffpost.gr με πληροφορίες από Reuters)

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία