Κοινωνία

15/02/2012 - 11:54

Μάθημα αξιοπρέπειας και τιμιότητας από χαμηλοσυνταξιούχο της Μυτιλήνης

yle="text-align:justify;">Γράφει ο Στρατής Σκουντιανέλλης/ εφημερίδα  "Τα Νέα της Λέσβου"

ΒΡΗΚΕ 200 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΕΔΩΣΕ ΣΤΟ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ!

Μάθημα αξιοπρέπειας από χαμηλοσυνταξιούχο!

 

Μάθημα αξιοπρέπειας παρέδωσε χθες ένας χαμηλοσυνταξιούχος του ΙΚΑ, που βρήκε στην Προκυμαία χρηματικό ποσό 200 ευρώ και χωρίς να περάσει καμιά άλλη σκέψη από το μυαλό του, το παρέδωσε στο Λιμεναρχείο Μυτιλήνης και δήλωσε την ανεύρεση, προκειμένου οι αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος να παραδώσουν τα χρήματα στον ιδιοκτήτη, αν εκείνος εμφανιστεί και τα αναζητήσει.

Ο 62χρονος είναι συνταξιούχος οικοδόμος, μένει μόνιμα στα Λουτρά και χθες από το πρωί είχε έλθει στη Μυτιλήνη για να συναντήσει γνωστούς του και να κάνει κάποιες δουλειές. Περίπου στις 11.00 το πρωί περπατούσε κατά μήκος της Προκυμαίας και σταμάτησε σε ένα κεντρικό κατάστημα ψιλικών, προκειμένου να "χαζέψει" για λίγο τους πρωτοσέλιδους τίτλους των εφημερίδων που ήταν κρεμασμένες έξω από το μαγαζί. Καθώς έστρεψε κάποια στιγμή αφηρημένα το βλέμμα του προς το οδόστρωμα, εντόπισε ξαφνικά μερικά χαρτονομίσματα των 50 ευρώ διπλωμένα. Τα περισυνέλεξε από το δρόμο και μετρώντας τα είδε ότι ανέρχονταν σε 200 ευρώ. Χωρίς να σκεφτεί τίποτα άλλο, έβαλε αμέσως "πλώρη" για το Κεντρικό Λιμεναρχείο.

«Δεν θα μπορούσα να κάνω κάτι άλλο»

Εκεί παρέδωσε τα χρήματα λέγοντας ότι θέλει να δηλώσει την ανεύρεσή τους. Οι λιμενικοί εντυπωσιάστηκαν για την πράξη του όταν έμαθαν ότι οι αποδοχές του 62χρονου περιορίζονται σε μια σύνταξη του ΙΚΑ, η οποία στην καλύτερη περίπτωση με τις συνεχείς περικοπές σήμερα ανέρχεται σε μόλις 600 ευρώ, καθώς επίσης και ότι τα δύο από τα τρία παιδιά του είναι άνεργα. Πρακτικά, δηλαδή, ο άνθρωπος αυτός βρήκε στο δρόμο ποσό ίσο με το 1/3 της σύνταξής του και το παρέδωσε στις αρχές! Ο Λιμενάρχης Μανώλης Βόμβας συνεχάρη θερμά τον συμπολίτη μας για την πράξη του και του επισήμανε ότι αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση.

«Δεν σκέφτηκα ούτε στιγμή να πράξω διαφορετικά και δεν πιστεύω ότι έκανα κάτι σπουδαίο. Έκανα μόνο αυτό που αισθανόμουν. Τα χρήματα αυτά όπως λείπουν από εμένα, από ‘σας και από τον καθένα, έτσι έλειπαν και από εκείνον που τα έχασε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο συνταξιούχος σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν τα "ΝΕΑ της ΛΕΣΒΟΥ" μαζί του.

«Η ενέργεια του συμπολίτη μας να παραδώσει στο Λιμεναρχείο το υψηλό ποσό των 200 ευρώ που βρήκε πεταμένο στο δρόμο, ήταν μια αξιοθαύμαστη κίνηση αξιοπρέπειας που πραγματικά μας εξέπληξε. Τέτοιες κινήσεις πρέπει να γίνουν πρότυπο συμπεριφοράς για όλους μας», υπογράμμισε από την πλευρά του ο κ M. Βόμβας.

Μοιράσου το άρθρο!