Κοινωνία

28/06/2011 - 10:24

"Μπλόκο" στο Εφετείο Μυτιλήνης από τους Δικηγόρους της Σύρου

Τη δημιουργία δικαστηρίων στο Βόρειο Αιγαίο με έδρα τη Μυτιλήνη και στη Δυτική Στερεά με έδρα το Αγρίνιο επιχειρούν να αποτρέψουν δικηγόροι μέσω του ΣτΕ

Μπλόκο" στην ίδρυση νέων Εφετείων στο Βόρειο Αιγαίο με έδρα τη Μυτιλήνη (και μεταβατική έδρα στη Χίο), καθώς και στη Δυτική Στερεά Ελλάδα με έδρα το Αγρίνιο επιχειρούν να βάλουν με προσφυγές τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Σύρου και Πατρών αντίστοιχα...

Ο νέος κύκλος προσφυγών έρχεται να προστεθεί στις ανάλογες αιτήσεις ακύρωσης που έχουν ήδη καταθέσει οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Μεσολογγίου και Χανίων κατά των νέων Εφετείων (και στο Ηράκλειο Κρήτης), ζήτημα που έχει προκαλέσει έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ των τοπικών κοινωνιών, επαγγελματικών οργανώσεων, αλλά και των εκπροσώπων τους στη Βουλή, με την Εκκλησία και την τοπική αυτοδιοίκηση να συμμετέχουν ενεργά στη συνεχιζόμενη διένεξη.

Σε κάποιες από τις περιοχές αυτές έχουν μάλιστα υποβληθεί παραιτήσεις από τη διοίκηση των δικηγορικών συλλόγων (π.χ. στα Χανιά) και έχουν απειληθεί παραιτήσεις βουλευτών και τοπικών αιρετών αρχόντων, ενώ στις προσφυγές ασκείται κριτική για την προσπάθεια ίδρυσης νέων Εφετείων εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Στις νέες προσφυγές υποστηρίζεται ότι η ίδρυση νέων Εφετείων παραβιάζει τη συνταγματική αρχή της ορθολογικής οργάνωσης της δικαιοσύνης, καθώς δεν έχουν ακολουθηθεί τα νόμιμα κριτήρια που θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν νέα δικαστήρια, δεν εξετάστηκαν άλλες εναλλακτικές λύσεις, με άμεσο κίνδυνο να επιδεινωθούν οι συνθήκες λειτουργίας της δικαιοσύνης αλλά και άσκησης του δικηγορικού λειτουργήματος.

Κριτήρια Ακόμα τονίζεται ότι δεν ελήφθησαν υπόψη συνολικά τα κριτήρια που έθεσε το Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ γίνεται λόγος και για αντιφατικές γνωμοδοτήσεις της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, που συμφώνησε -κατά πλειοψηφία- για τα νέα Εφετεία, ενώ λίγο παλαιότερα είχε αντίθετη γνώμη υπονοώντας ότι τα ήδη λειτουργούντα Εφετεία ίσως είναι πολλά αναλογικά με τον πληθυσμό της χώρας, σε σύγκριση με τον αριθμό εφετείων σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Σύρου υποστηρίζει ότι είναι μικρή η κίνηση των εφέσεων για αποφάσεις της τελευταίας 3ετίας (μικρότερη από την ετήσια κίνηση ενός μικρού Εφετείου), με συνέπεια να μη χρειάζεται άλλο δικαστήριο, που στην πράξη θα μετατρέψει τη δευτεροβάθμια δικαιοσύνη σε μέσο διεκπεραίωσης μικροϋποθέσεων.

Τονίζει ότι έτσι θα διασπαστεί ανεπίτρεπτα το Εφετείο Αιγαίου, θα μειωθεί ο αριθμός των υπηρετούντων δικαστών και υπαλλήλων, με συνέπεια τη συρρίκνωση της εφετειακής περιφέρειας, πλήττοντας ηθικά και επαγγελματικά συμφέροντα των δικηγόρων.

ΔΣ Πατρών Πρόβλημα με τη στελέχωση

Ο Δ.Σ. Πατρών επισημαίνει ότι ο ΑΠ είχε κρίνει ότι χωρίς αύξηση του αριθμού των δικαστών και υπαλλήλων (που δεν πρόκειται να γίνει) είναι ανέφικτη η λειτουργία νέου Εφετείου, προσθέτοντας την κατ' επανάληψη αρνητική γνώμη του προέδρου Εφετών και Εισαγγελέα Εφετών Πατρών, λόγω των προβλημάτων στελέχωσης, που θα επιδεινώσουν την υπάρχουσα κατάσταση. Στους λόγους ακύρωσης γίνεται αναφορά σε έλλειψη ευρύτερου εθνικού σχεδιασμού.

--------------------------------

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ/εφημερίδα "ΕΘΝΟΣ"

Μοιράσου το άρθρο!