Κοινωνία

04/05/2020 - 15:14

Μυτιλήνη: «Αντέξαμε, θα συνεχίσουμε και θα τα καταφέρουμε»

Τήρηση των μέτρων, επιφυλακτικότητα και αγωνία συνθέτουν την εικόνα της πρώτης ημέρας μετά την χαλάρωση των μέτρων σε πολλές πόλεις της Ελλάδας. Ο κόσμος δεν μένει πλέον σπίτι, αλλά προσπαθεί να μείνει ασφαλής, επιστρέφοντας σταδιακά σε μια πρωτόγνωρη «κανονικότητα». Οι πρώτες επιχειρήσεις άνοιξαν, ωστόσο η τήρηση των μέτρων φαίνεται να καθορίζει τον νέο τρόπο κοινωνικής συμπεριφοράς της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών στην Περιφέρεια.

 Μυτιλήνη:

«Αντέξαμε, θα συνεχίσουμε και θα τα καταφέρουμε»

   Άνοιξαν τις πόρτες τους ενάμιση μήνα μετά την τελευταία μέρα λειτουργίας τους. Ψάχνουν να βρουν το βηματισμό τους σε νέες συνθήκες, στην οδό Ερμού της Μυτιλήνης, τον κεντρικό εμπορικό δρόμο της πόλης εδώ και τρεις τουλάχιστον αιώνες. «Θα τα καταφέρουμε όμως…» λένε «αφού τα κατάφεραν κι οι παππούδες μας».

   Η Κλειώ Χατζηδανιήλ, στη σκιά του Αγίου Θεράποντα του ναού σήμα κατατεθέν της πόλης, πέμπτη γενιά βιβλιοπώλης της Μυτιλήνης. Από το 19ο αιώνα η φαμίλια της πολλά βιβλία και χαρτικά. «Σε άσχημες συνθήκες, πολύ πιο άσχημες για το βιβλίο και ό,τι αυτό εκφράζει και τα κατάφερε ο πατέρας μου, ο παππούς μου, οι προπαππούδες μου» λέει η κ. Χατζηδανιήλ. «Θα τα καταφέρω κι εγώ» λέει με γάντια, μάσκα και προσωπίδα. «Δεν είναι και ό,τι καλύτερο, το καλύτερο όμως όλων είναι να διασφαλίσουμε την υγεία των πελατών μας και τη δική μας αλλά και το δικαίωμα στη γνώση» συμπληρώνει τακτοποιώντας τα ράφια της

   «Ανθοπωλείο Γαλάνη», από το 1960. «Σε ένα ανθοπωλείο αυτό που μετρά πολύ είναι και οι μυρωδιές» λέει ο Σταύρος Γαλάνης. «Ε… με τη μάσκα δε πολυμυρίζουμε κι εμείς και οι πελάτες μας, αλλά θα τα καταφέρουμε. Είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε πάνω από όλα την υγεία όλων μας. Το νησί μας περίκλειστο από τη θάλασσα άντεξε στον κορονοϊό. Θα συνεχίσουμε να τα καταφέρνουμε και φυσικά να επιβιώσουμε και επαγγελματικά» λέει ο κ. Γαλάνης.

   Το πρώτο στην ιστορία της πόλης κομμωτήριο ανδρών ο Γιώργος Μουστάκας. Από τα μέσα της δεκαετίας του 1970 έχει αναπτύξει υπηρεσίες σε 10 θέσεις εργασίας. «Σήμερα οι θέσεις έχουν λιγοστέψει. Μισές πια οι καρέκλες και φυσικά μάσκες σε όλους με απόλυτο σεβασμό στον πελάτη» λέει ο κ. Μουστάκας. Η προσέλευση φυσικά από το πρωί πολύ μεγάλη. «Έχουμε κλείσει με ραντεβού τηλεφωνικά δουλειά για πολλές μέρες και για πολλές ώρες καθημερινά» συνεχίζει ενώ, μας δείχνει το ότι τα εργαλεία αποστειρώνονται τόσο στη διάρκεια της δουλειάς όσο και μετά την ολοκλήρωση της εργασίας σε κάθε έναν πελάτη. «Είναι μια προσπάθεια στην οποία πρέπει να συμβάλουμε όλοι. Ο καθένας από το μετερίζι του και όλοι μαζί διασφαλίζοντας την υγεία της κοινωνίας. Εμείς ξανακάνοντας και τους πολίτες ομορφότερους» καταλήγει χαμογελώντας πίσω πάντα από τη μάσκα του.

 

ΑΠΕ - ΜΠΕ / Στρατής Μπαλάσκας

Μοιράσου το άρθρο!