Κοινωνία

23/12/2021 - 13:26

Οι Ειρηνοποιοί της Λέσβου

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η έκθεση  ‘Οι Ειρηνοποιοί της Λέσβου’ η οποία σηματοδότησε την ολοκλήρωση του ομώνυμου προγράμματος (Peacebuilders of Lesvos). Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν την Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2021 στο Τapuat (Κέντρο στήριξης παιδιών και οικογενειών προσφύγων - Λάρσος) και παρέστησαν πάνω απο 100 παιδιά και έφηβοι, συμπολίτες μας, καθώς και πληθώρα εκπροσώπων απο την κοινωνία των πολιτών. Στην έκθεση παρουσιάζονται πάνω από 100 έργα προσφύγων και ντόπιων παιδιών και εφήβων τα οποία συνεργάστηκαν σε μια σειρά εργαστηρίων και δράσεων κατα την διάρκεια του 2021 για να δημιουργήσουν ένα κοινό όραμα ειρήνης για την κοινωνία της Λέσβου. 

‘Οι Ειρηνοποιοί της Λέσβου’ είναι ένα εκ των 18 προγραμμάτων τα οποία βραβεύτηκαν ανάμεσα σε παραπάνω από 800 προτάσεις που παραδόθηκαν από οργανώσεις προερχόμενες από 11 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον διαγωνισμό Idea Challenge 2020 τον οποιο διοργάνωσε το Civic Europe. Πρόκειται για ένα πρακτικό πρόγραμμα οικοδόμησης της ειρήνης στην κοινωνια της Λέσβου, όπου πρόσφυγες και ντοπιοι νέοι, συνδημιούργησαν μια δημόσια εκστρατεία η οποια στοχέυει στην ανασυγκροτήση ενος κοινού δημοκρατικόυ χώρου και διαλόγου, ικανό να περιορίσει την εξτρεμιστική ιδεολογία και να υπερασπιστεί τις βασικές αξίες της Ευρωπαϊκής μας κοινότητας. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε από κοινού απο τις τοπικές οργανώσεις Ηλιακτίδα ΑΜΚΕ και LATRA Innovation Lab. 

Στα πλαίσια του προγράμματος διοργανώθηκαν μια σειρά πολυμορφικών εργαστηρίων (εργαστήρια πολιτικής, γκρούπ εργασίας, πρόγραμμα μεντόρων, κτλ) τα οποια στόχευαν στην συμμετοχή πολυπολιτισμικών εφήβων, νέων και παιδιών αλλά και μια σειρά απο δημόσια δρώμενα (έκθεση εικαστικών, συνέδρια, εργαστήρια, αστικά παιχνίδια, κτλ) τα οποία ήταν ανοικτά σε όλους τους πολίτες της Λέσβου. Καθολικά το πρόγραμμα είχε μια ευρεία απήχηση καθώς στις δράσεις συμμετείχαν πάνω από 100 νέοι, τα δημόσια δρώμενα προσέλκυσαν πάνω από 500 συμπολίτες μας, ενω η διαδυκτιακή καμπάνια έφθασε πάνω από 100.000 πολίτες σε όλη την Ευρώπη.   

Μοιράσου το άρθρο!