Skip to main content
|

Τελετή τιμής στον ήρωα Γ. Ζερβομανώλη και αποκαλυπτήρια της προτομής του στα Παράκοιλα - Παρασκευή 16 Αυγούστου

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'
Ημερομηνία Εκδήλωσης :

Ο Δήμος Δυτικής Λέσβου τιμά την ερχόμενη Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024, στις 7 το απόγευμα,  στα Παράκοιλα, τον Παρακοιλιώτη ήρωα της Κυπριακής τραγωδίας Γιώργο Ζερβομανώλη.

Η τελετή τιμής στον ήρωα, ανήμερα της επετείου του θανάτου του μετά από 50 χρόνια, κατά τη διαδικασία απαγκίστρωσης των υπερασπιστών του στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ στα περίχωρα της Λευκωσίας, περιλαμβάνει τα αποκαλυπτήρια της προτομής του στο χώρο μπροστά στα γραφεία της Δημοτικής Κοινότητας Παρακοίλων. Ας σημειωθεί ότι η προτομή του ήρωα τοποθετήθηκε στο χώρο αυτόν πολύ κοντά στο πατρογονικό σπίτι της οικογένειας Ζερβομανώλη και αναπλάστηκε συνολικά ο χώρος της μικρής πλατείας καθώς και το κτήριο των γραφείων της Κοινότητας και πολιτιστικού κέντρου του χωριού.

Κατά την τελετή των αποκαλυπτηρίων της προτομής την Κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο Υφυπουργός Πολιτισμού Ασημάκης Φωτήλας. Ενώ θα παραστούν εκπρόσωποι του προσφυγικού Δήμου Λευκονοίκου της Κύπρου με επικεφαλής τον Αντιδήμαρχο Θεόδωρο Χοίρα.

d

Ο Γιάννης Καλάργαλης που φιλοτέχνησε την προτομή

Η προτομή του ήρωα της Κυπριακής τραγωδίας φιλοτεχνήθηκε με πρωτοβουλία του Δήμου Δυτικής Λέσβου και θα τοποθετηθεί μπροστά στα ανακαινισμένα γραφεία της Δημοτικής Κοινότητας Παρακοίλων. Είναι έργου του νέου Λέσβιου Γιάννη Καλάργαλη. Κατασκευάστηκε από μπρούτζο και εδράζεται σε βάση από ντόπιο ηφαιστιογενές πέτρωμα (ιγνιμβρίτη).

Στην επιγραφή της προτομής στο μπροστινό τμήμα της βάσης του αναφέρονται τα εξής:

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΕΡΒΟΜΑΝΩΛΗΣ

ΕΤΩΝ 21

ΕΠΕΣΕ ΣΤΙΣ 16.8.1974 ΑΜΥΝΟΜΕΝΟΣ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΤΗΣ ΕΛΔΥΚ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ

«…. ΤΟΙΣ ΚΕΙΝΩΝ ΡΗΜΑΣΙ ΠΕΙΘΟΜΕΝΟΣ» 

 

Ο Γιώργος Ζερβομανώλης

Ο Γιώργος Ζερβομανώλης είναι ένα από τα τρία νέα παιδιά της Λέσβου, οι δυο από αυτούς από τη δυτική Λέσβο, που χάθηκαν πριν 50 χρόνια στη διάρκεια της εισβολής του Αττίλα στην Κύπρο, υπηρετώντας τη στρατιωτική τους θητεία στη Μεγαλόνησο. Και οι τρεις κηρύχθηκαν αγνοούμενοι αφού «εξαφανίστηκαν» μετά τις μάχες για την απόκρουση του πρώτου και του δεύτερου Αττίλα. Των δυο από αυτούς τα οστά βρέθηκαν χρόνια μετά σε ομαδικούς τάφους και μετά την ταυτοποίηση του επιστράφηκαν με στρατιωτικές τιμές στην πατρίδα τους. Ο τρίτος παραμένει μέχρι σήμερα αγνοούμενος.

Ο Στρατιώτης Γιώργος Ζερβομανώλης 21 ετών το 1974, παιδί οικογένειας ψαράδων, προσφύγων της Μικρασίας στα Παράκοιλα κοντά στην Καλλονή της δυτικής Λέσβου, μετατέθηκε στην Κύπρο στις αρχές του Ιουλίου του 1974 προκειμένου να υπηρετήσει το δεύτερο χρόνο της θητείας του στην ΕΛΔΥΚ. Όπως έχει αποδειχτεί, σκοτώθηκε αμυνόμενος, κατά τη διαδικασία απαγκίστρωσης των υπερασπιστών του στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ από το ύψωμα Α στα περίχωρα της Λευκωσίας, στις 16 Αυγούστου 1974.

Στο τελευταίο γράμμα προς τους γονείς και τα αδέλφια του, γραμμένο στις 9 Αυγούστου 1974, στο «διάλειμμα» των εχθροπραξιών μεταξύ «Αττίλα 1» και «Αττίλα 2» και το οποίο ελήφθη μετά την εξαφάνιση του, ο Γιώργος Ζερβομανώλης έγραφε:

«Πολυαγαπημένοι μου και αξέχαστοι γονείς, πολυαγαπημένη μου αδελφούλα. Ο πόλεμος έχει τελειώσει πια εδώ και έχουν ησυχάσει τα πράγματα και για αυτό δεν θέλω να στεναχωριέστε καθόλου για μένα, αλλά να κοιτάτε τον εαυτό σας και να περνάτε καλά. Το ξέρω πόση λαχτάρα πήρατε με τα επεισόδια που έγιναν, αλλά τι να κάνουμε ήταν γραφτό μας και αυτό. Το ευχάριστο είναι ότι ζω και αυτό φτάνει. Τα άλλα θα περάσουν και θα τα ξεχάσουμε, αν και είναι δύσκολο για μένα να ξεχάσω αυτές τις δραματικές ημέρες μέσα στο καυτό βόλι που έπεφτε και τους συναδέλφους μου που σκοτώθηκαν. Κάθομαι και σκέφτομαι τη μητέρα τους, την πίκρα που θα πήραν όταν έμαθαν για τον σκοτωμό των παιδιών τους. Τι κάνει ο πατέρας μου, πηγαίνει στη θάλασσα, βγάζει καμιά σαρδέλα; Δώστε χαιρετισμούς σε όλη τη γειτονιά».

Εκτός από το γράμμα, επικοινώνησε μόνο μία φορά με την οικογένειά του για να τους ενημερώσει ότι είναι καλά, στέλνοντας ένα τηλεγράφημα στα γραφεία της κοινότητας του χωριού του, τις παραμονές του Δεκαπενταύγουστου του 1974.

Θάφτηκε από τους Τούρκους σε ομαδικό τάφο, που βρέθηκε 1.200 μέτρα βόρεια του στρατοπέδου, δίπλα από ένα ρυάκι μαζί με άλλα 11 άτομα. Αυτός ο τάφος ανασκάφτηκε το 2017, ενώ 10 από τους 12 θαμμένους εκεί ταυτοποιήθηκαν τα οστά με τη μέθοδο του DNA.

Τα οστά του μεταφέρθηκαν και θάφτηκαν στα Παράκοιλα. Στις 20 Ιουλίου 2019 το όνομά του δόθηκε στην πλατεία μπροστά στην Κοινότητα του χωριού του όπου και στήθηκε φέτος η προτομή του. Έως το 2017, επί 43 δηλαδή χρόνια, χαρακτηρίζονταν αγνοούμενος.

Ο ανθυπασπιστής πλέον Γιώργος Ζερβομανώλης, βαθμός στον οποίο προήχθη το 2008 με απόφαση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας παρασημοφορήθηκε και από την Κυπριακή Δημοκρατία με το μετάλλιο της προάσπισης της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας.

Αγνοούμενος παραμένει μέχρι σήμερα, ο Λοχίας Κωνσταντίνος Πατσανάς  22 χρονών από οικογένεια ψαράδων στο Γαβαθά της Άντισσας στη δυτική Λέσβο. Θα απολυόταν στις 20 Ιουλίου του 1974 από την ΕΛΔΥΚ στην οποία είχε υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία. Μέχρι σήμερα θεωρείται αγνοούμενος.

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία