Είναι επίσημο. Οι ελληνικές προτάσεις για το Νόμπελ Ειρήνης είναι δύο κάτοικοι της Λέσβου, η 85χρονη Αιμιλία Καμβύση και ο 40χρονος ψαράς Στρατής Βαλαμιός, καθώς και η Αμερικανίδα ηθοποιός Σούζαν Σάραντον. Η επίσημες υποψηφιότητες ανακοινώθηκαν από την Ακαδημία Αθηνών, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και τη Σύνοδο των Πρυτάνεων των ελληνικών πανεπιστημίων και παρουσιάστηκε σήμερα, Δευτέρα, σε συνέντευξη Τύπου.
Την ανακοίνωση έκανε ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Θανάσης Βαλτινός, ο οποίος τόνισε ότι «οι προτεινόμενοι αντιπροσωπεύουν το σύνολο των ανθρώπων των νησιών και των αλληλέγγυων που στέκονται δίπλα στους πρόσφυγες, υπερασπιζόμενοι τις αξίες της ειρήνης, της ελευθερίας και της αλληλεγγύης».
Με επιστολή τους που θα αποσταλεί στην Επιτροπή του βραβείου Νόμπελ προτείνονται οι τρεις παραπάνω ενώ στο σκεπτικό τους αναφέρεται πως οι δυο Έλληνες εθελοντές, με τις πράξεις τους που έγιναν γνωστές σημάδεψαν την παγκόσμια κοινότητα για το δράμα της συνεχιζόμενης ανθρωπιστικής κρίσης και στο πρόσωπο τους ζητείται να τιμηθούν όλοι ο Έλληνες εθελοντές κάτοικοι του Αιγαίου. Όσον αφορά στη Σούζαν Σάραντον που ταξίδεψε και έδρασε στη Λέσβο, στο πρόσωπο της τιμώνται όλοι οι ξένοι εθελοντές που έπραξαν ανάλογα σε όλη τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς.
Όπως έγινε γνωστό, το χρηματικό ποσό που συνοδεύει το μεγάλο βραβείο, αν κερδηθεί, θα δοθεί για την ενίσχυση δομών υγείας στα νησιά του Αιγαίου ενώ το σύνολο των αναμνηστικών διπλωμάτων που θα το συνοδεύουν θα εκτίθενται στο Μουσείο της Ακρόπολης.
Ο Στρατής Βαλαμιός
Ο Στρατής Βαλαμιός είναι 40 χρονών, ψαράς στη Σκάλα Συκαμνιάς. Όταν δεν χρησιμοποιεί τη βάρκα του για να κερδίσει τα προς το ζην, σώζει κόσμο που κινδυνεύει. Δεν μιλάει πολύ για αυτό που κάνει. Το βλέπει σαν καθήκον. Αλλά μίλησε στη HuffPost Greece για αυτή την μεγάλη τιμή.
Στο χωριό λένε πως ο Στρατής Βαλαμιός μαζί με όλους τους άλλους ψαράδες της Σκάλας Συκαμνιάς έχουν σώσει πολλές χιλιάδες ανθρώπους «έτσι γιατί έπρεπε». Το ίδιο λέει και σε εμάς. «Δεν μπορείς να βλέπεις κόσμο δίπλα σου να πνίγεται και να μην κάνεις κάτι» μας λέει. «Όλος ο κόσμος βοηθάει», σπεύδει να μας διευκρινίσει. Όσον αφορά για την πρόταση, είναι μετριόφρων: «Για εμάς είναι μεγάλη τιμή. Δεν είναι κάτι προσωπικό, μόνο για εμένα, είναι για όλο το νησί. Μια αναγνώριση για αυτό που κάνουμε χρόνια τώρα».
Όπως μας λέει αυτό είναι κάτι που ζουν οι κάτοικοι 10 χρόνια τώρα, όχι μόνο φέτος. Φέτος απλά οι ροές ήταν πάρα πολύ μεγάλες και το έμαθε περισσότερος κόσμος. Έχει δει ανθρώπους να πνίγονται στα νερά του Αιγαίου, πτώματα νεκρών παιδιών. «Πρέπει να σταματήσει να πνίγεται ο κόσμος μέσα στη θάλασσα. Φεύγουν από τη χώρα του για να ζήσουν, όχι για να πνίγονται», μας λέει.