Κοινωνία

15/09/2012 - 17:57

Τρύπα στα θαλάσσια σύνορα

Τρύπα στα θαλάσσια σύνορα

yle="text-align: justify; ">Σοβαρότατο πρόβλημα ασφαλείας διαπιστώνουν ανώτεροι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και στελέχη της Frontex στα θαλάσσια ελληνοτουρκικά σύνορα. Κάνουν λόγο μάλιστα για επικίνδυνη χαλάρωση των ελέγχων στην περιοχή από τη Λέσβο μέχρι τη Ρόδο, κάτι που έχει μετατρέψει σε ξέφραγο αμπέλι τα σύνορα. Ενδεικτικό της κατάστασης που χαρακτηρίζεται ανεξέλεγκτη είναι πως μόνο το διάστημα από τις 3 έως τις 10 Σεπτεμβρίου στα Δωδεκάνησα συνελήφθησαν 100 παράνομοι μετανάστες που πέρασαν με βάρκες από τα τουρκικά παράλια, όταν το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι δεν είχε συλληφθεί κανείς!

Παρόμοια ανησυχητικά συμπεράσματα προκύπτουν και από τον αριθμό των συλλήψεων παράνομων μεταναστών στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου, όπου την ίδια εβδομάδα εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν 25 λαθρομετανάστες, όταν το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι ήταν μηδενικός ο αριθμός των συλλήψεων.
«Σε μια στιγμή κατά την οποία έχουμε καταφέρει να θωρακίσουμε τα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα, διαπιστώνεται μια τεράστια τρύπα ασφαλείας στα θαλάσσια σύνορα. Από τις αρχές Αυγούστου όταν και άρχισε η εφαρμογή του σχεδίου "Ξένιος Ζευς" σε ορισμένες περιοχές, καταγράφτηκε αύξηση στην είσοδο παράνομων μεταναστών σε ποσοστό 1.000%», αναφέρει στα «ΝΕΑ» ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Οπως επισημαίνει, σχεδόν καθημερινά επιτελείς της Frontex εκφράζουν τις ανησυχίες τους για το θέμα και ζητούν τη λήψη μέτρων για καλύτερη προστασία.
Σε πρόσφατη σύσκεψη των εμπλεκόμενων φορέων, το Λιμενικό Σώμα που συγκεντρώνει τα περισσότερα πυρά για το κενό ασφάλειας που καταγράφεται δεσμεύτηκε για αύξηση των περιπολιών του στην περιοχή ανάμεσα στη Σύμη και το Φαρμακονήσι, στη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο. Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξαν στελέχη του, σε κοινή σύσκεψη Αστυνομίας, Λιμενικού και του Στρατού, «υπήρχε πρόβλημα συντήρησης πλωτών του Λιμενικού που είχε ως αποτέλεσμα να μην υπάρχουν διαθέσιμα σκάφη για τη φύλαξη ορισμένων περιοχών». Κάτι που, όπως αποδείχθηκε, έγινε γρήγορα γνωστό στους διακινητές των παράνομων μεταναστών που χρησιμοποίησαν συγκεκριμένα αφύλακτα περάσματα.
 
ΝΕΑ ΚΕΝΤΡΑ. Σε επιτάχυνση των διαδικασιών για την ίδρυση νέων κέντρων κράτησης παράνομων μεταναστών προχωρά το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, επιδιώκοντας επιπλέον να πείσει την Ευρωπαϊκή Ενωση να διαθέσει χρήματα από το ευρωπαϊκό ταμείο ασφάλειας συνόρων προκειμένου να καλυφθεί το σχετικό κόστος.
Ηδη προωθείται η μετατροπή του πρώην κέντρου εκπαιδεύσεως στην Καλαμάτα και ενός στρατοπέδου κοντά στην πόλη της Πάτρας σε κέντρα κράτησης, στο πρότυπο της μετατροπής του κέντρου εκπαιδεύσεως στην Κόρινθο.
Ηδη στην Κόρινθο έχουν μεταφερθεί 450 παράνομοι μετανάστες, ενώ έχουν αρχίσει οι διαδικασίες απέλασής τους. Αλλοι 1.800 παράνομοι μετανάστες κρατούνται στις εγκαταστάσεις των Σχολών της Αστυνομίας σε Ξάνθη και Κομοτηνή, αλλά και στα δύο κέντρα κράτησης που λειτουργούν σε Εβρο και Ροδόπη. Παράλληλα βρίσκονται στην τελική φάση ολοκλήρωσης τα έργα στην Αμυγδαλέζα, όπου στο κέντρο κράτησης θα κρατούνται 1.000 - 1.200 άτομα. Επίσης σύντομα αναμένεται να αρχίσουν τα έργα για τη δημιουργία χώρων κράτησης στην Κόνιτσα Ιωαννίνων και στη Δεσκάτη Γρεβενών για την κράτηση 800 - 1.000 ατόμων.
Προτεραιότητα έχει δοθεί στην επιτάχυνση των διαδικασιών απέλασης των κρατουμένων με τη συνεργασία των πρεσβευτικών Αρχών τους. Από τις αρχές Αυγούστου, περισσότεροι από 300 παράνομοι μετανάστες απελάθηκαν στις πατρίδες τους, ενώ συνελήφθησαν 2.446 αλλοδαποί γιατί δεν πληρούσαν τις νόμιμες προϋποθέσεις παραμονής στη χώρα, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ξένιος Ζευς».
 
ΣΤΟΙΒΑΓΜΕΝΟΙ. Δεκατρείς παράνομοι μετανάστες μεταφέρθηκαν για να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες ύστερα από τη φωτιά που προκλήθηκε σε χώρο κράτησής τους στο Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας. Οπως επισημαίνουν αξιωματικοί του Λιμενικού, σε ένα χώρο όπου με δυσκολία χωρούν 20 άτομα, τις τελευταίες ημέρες έχουν στοιβαχτεί περισσότεροι από 70 κρατούμενοι, οι οποίοι συνελήφθησαν σε επιχειρήσεις-σκούπα στην περιοχή του λιμανιού της πόλης.
 
 
Ρεπορτάζ: Στέλιος Βραδέλης/Τα ΝΕΑ

Μοιράσου το άρθρο!