Κόσμος

04/07/2013 - 05:39

Αίγυπτος: Ο στρατός καθαίρεσε τον Μόρσι

yle="text-align: justify;">Αλλαγή πολιτικού σκηνικού για την Αίγυπτο, καθώς το βράδυ της Τετάρτης ο επικεφαλής των ένοπλων δυνάμεων στρατηγός Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, σε ένα ενωτικό μήνυμα, περιστοιχιζόμενος από τους θρησκευτικούς ηγέτες, ανακοίνωσε ότι ο ισλαμιστής πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι αποτελεί παρελθόν και περιέγραψε τη μεταβατική περίοδο μέχρι να γίνουν βουλευτικές και προεδρικές εκλογές.

Τόνισε ότι η ισχύς του Συντάγματος αναστέλλεται και ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου θα είναι ο νέος συνταγματικός πρόεδρος έως ότου εκλεγεί νέος πρόεδρος. O Άντλι Μανσούρ πρόκειται να ορκιστεί μεταβατικός αρχηγός του κράτους την Πέμπτη.

Παράλληλα προβλέπεται η άσκηση της εξουσίας από μια προσωρινή κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Εξήγγειλε ότι θα σχηματιστεί μια επιτροπή η οποία θα επανεξετάσει και θα τροποποιήσει το Σύνταγμα και ακόμη ότι θα σχηματιστεί μια επιτροπή εθνικής συμφιλίωσης στην οποία θα συμμετέχουν κινήματα της νεολαίας.

Διαβεβαίωσε ότι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διεξαχθούν νέες εκλογές, διεμήνυσε ότι θα υπάρξουν νομοθετικές ρυθμίσεις για την όλη διαδικασία και τόνισε ότι ο στρατός θα δώσει εγγυήσεις να εξασφαλιστεί η συνταγματική νομιμότητα.

Ο στρατηγός πρόσθεσε πως ο "οδικός χάρτης" έχει ήδη αποτελέσει αντικείμενο συμφωνίας ενός ευρέως φάσματος πολιτικών οργανώσεων και παρατάξεων.

Και κατέληξε: Όλοι οι Αιγύπτιοι πρέπει να είναι υπερήφανοι από όποια κοινωνική τάξη κι αν προέρχονται και να είναι σίγουροι ότι οι ένοπλες δυνάμεις θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα -και θα χρησιμοποιήσουν ακόμα και βία- για να εξασφαλίσουν την κοινωνική ειρήνη ώστε οι θυσίες των Αιγυπτίων να μην πάνε χαμένες.

Οι ανακοινώσεις έγιναν δεκτές με ενθουσιασμό, πυροτεχνήματα και λέιζερ από ένα τεράστιο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στην πλατεία Ταχρίρ, ενώ ξέφρενοι πανηγυρισμοί εκδηλώθηκαν σε πολλές πόλεις της Αιγύπτου.


Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι είπε ότι η επανάσταση του 2011 επαναλήφθηκε και πρόσθεσε πως ο "οδικός χάρτης" ικανοποιεί το λαϊκό αίτημα για την κήρυξη πρόωρων εκλογών.

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Αιγύπτου σχολίασε ότι η απομάκρυνση του Μόρσι από την προεδρία της χώρας, αποτελεί επανάσταση και όχι πραξικόπημα.

Παράλληλα, το δεύτερο μεγαλύτερο ισλαμικό κόμμα της Αιγύπτου, το Νουρ, ανακοίνωσε ότι συμφώνησε με τον οδικό χάρτη που ανακοίνωσε το επιτελείο προκειμένου η χώρα να αποφύγει τον κίνδυνο να ξεσπάσει εμφύλια σύρραξη.

Πριν από την ανακοίνωση, πολιτικοί και θρησκευτικοί ηγέτες είχαν συνομιλίες με το επιτελείο των ένοπλων δυνάμεων, χωρίς την παρουσία των Αδελφών Μουσουλμάνων που απέρριψαν την πρόσκληση.

Η ανακοίνωση του αλ Σίσι έγινε όντας περιστοιχισμένος από τον μεγάλο σεΐχη Άχμαντ αλ Τάγεμπ και τον Πάπα των Κοπτών Ταουάντρο Β'.



Κρατείται ο Μόρσι

Ο Μοχάμεντ Μόρσι κρατείται από τις αρχές, δήλωσε εκπρόσωπος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και αξιωματούχος των δυνάμεων ασφαλείας.

Ο Αχμέντ Άρεφ δήλωσε ότι ο Μόρσι κρατείται, χωρίς όμως να γνωρίζει ακριβώς που. Το Reuters μετέδωσε ότι κρατείται σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις πληροφοριών.

Ο ανατραπείς ηγέτης δήλωσε -σε μήνυμά του που μαγνητοσκοπήθηκε νωρίτερα-, ότι παραμένει "ο εκλεγμένος πρόεδρος της Αιγύπτου" και κάλεσε το λαό "να υπερασπιστεί τη νομιμότητά (του)". Το βίντεο ήταν κακής ποιότητας.

Επίσης, σε μήνυμά του μέσω Twitter, χαρακτήρισε όσα ανακοίνωσε ο αλ Σίσι "πλήρες πραξικόπημα".

Οι αιγυπτιακές αρχές συνέλαβαν επίσης τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο του κόμματος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, η οποία νωρίτερα είχε αναρτήσει στο Twitter: "Αποτελεί μια θλιβερή ημέρα για τις δημοκρατικές φιλοδοξίες της Αιγύπτου, προδοσία της επανάστασης της 25ης Ιανουαρίου και των εκατομμυρίων των πολιτών που πιστεύουν στη δημοκρατία".

Το τηλεοπτικό δίκτυο Misr25, της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, διέκοψε απότομα την εκπομπή του αμέσως μετά το τέλος της ομιλίας του στρατηγού, όπως επίσης δύο ακόμα ισλαμιστικά τηλεοπτικά δίκτυα, το αλ Χάφεζ και το αλ Νας.

Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια συγκρούσεων που σημειώθηκαν μεταξύ των υποστηρικτών του Μόρσι και των δυνάμεων ασφαλείας. Οι νεκροί ήταν υποστηρικτές του Μόρσι.



Το χρονικό του πραξικοπήματος

Στις 17.30 έληξε το τελεσίγραφο του στρατού προς τον πρόεδρο Μόρσι, ο οποίος ενώ υποστήριζε ότι δεν παραιτείται και πρότεινε τη συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης, διεθνή ΜΜΕ τον από νωρίς έφεραν να έχει χάσει την εξουσία.

Το απόγευμα ο στρατός έβγαλε στο δρόμο τεθωρακισμένα οχήματα και στρατιώτες, που παρατάχθηκαν κυρίως σε σημεία της πρωτεύουσας όπου υπήρχαν οπαδοί του Μόρσι, καθώς και σε γέφυρες στο Νείλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, νωρίτερα συνελήφθησαν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του κυβερνώντος κόμματος, ενώ η κρατική εφημερίδα αλ Αχράμ γνωστοποίησε ότι ο στρατός ανακοίνωσε (στις 19.00) στον Μόρσι ότι δεν είναι πλέον ο πρόεδρος της Αιγύπτου.

Στις 20.00 ο στρατός ύψωσε συρματοπλέγματα και φράκτες γύρω από το στρατόπεδο της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς όπου βρισκόταν ο πρόεδρος Μόρσι.

Πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσε ότι τόσο στον Μόρσι όσο και σε ανώτατα στελέχη της ισλαμιστικής παράταξης απαγορεύτηκε να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Διεθνή ΜΜΕ αναφέρουν ότι πραγματοποιήθηκε και στρατιωτική παρέλαση σε απόσταση αναπνοής από το Προεδρικό Μέγαρο.

Ο στρατός ανέφερε ότι οι δυνάμεις του αναπτύχθηκαν για να περιφρουρήσουν την ασφάλεια και διέψευσε ότι επιτίθεται στους υποστηρικτές του Μόρσι: "Ο Αιγυπτιακός στρατός ανήκει σε όλους τους Αιγύπτιους".

Αμέσως μετά τη λήξη του τελεσιγράφου, σύμβουλος του Μόρσι δήλωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη "στρατιωτικό πραξικόπημα".

"Το πραξικόπημα των ένοπλων δυνάμεων ενάντια στη θέληση του λαού δεν μπορεί να επιτύχει χωρίς να υπάρξει μεγάλη αιματοχυσία", είπε.

Σε δήλωση του στο Facebook -το απόγευμα- ο Μόρσι έκανε λόγο για υπεράσπιση της νομιμότητας και του Συντάγματος, ακόμα και με αίμα. Επανέλαβε το κάλεσμά του για κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας και για επιτροπή εξέτασης της συνταγματικής αναθεώρησης του ίδιου οικουμενικού χαρακτήρα.

Η πλευρά Μόρσι καλεί τους οπαδούς της να αντισταθούν στην επέμβαση του στρατού ειρηνικά και να μην κάνουν χρήση βίας.



Διεθνείς αντιδράσεις

Ο Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε τις βαθιές του ανησυχίες σχετικά με την απομάκρυνση του προέδρου Μόρσι από την κυβέρνηση και έκανε έκκληση για την άμεση επιστροφή της χώρας σε μια δημοκρατικά εκλεγμένη πολιτική κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών διέταξε την απομάκρυνση όλου του αμερικανικού διπλωματικού προσωπικού από την πρεσβεία της στο Κάιρο.

Ο αρχηγός του αμερικανικού γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεϊ, προειδοποίησε τον αιγυπτιακό στρατό σχετικά με τις συνέπειες, εάν η απομάκρυνση του Μόρσι από την κυβέρνηση θεωρηθεί ως πραξικόπημα.

Σε ταχεία επιστροφή στη δημοκρατία κάλεσε η ΕΕ, με ανακοίνωση της Κάθριν Άστον.

Παρακολουθούμε με πολύ μεγάλη προσοχή και ανησυχία την κατάσταση στην Αίγυπτο, δήλωσε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε, που απηύθυνε έκκληση να συνεχίσει η χώρα στο δρόμο της δημοκρατίας και να επενδύσει στο διάλογο.

Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ δήλωσε ότι η πολιτική κρίση στην Αίγυπτο αποτελεί μια ήττα του πολιτικού ισλάμ.

"Όποιος παίρνει τη θρησκεία και τη χρησιμοποιεί στην πολιτική ή τάσσεται υπέρ της μιας (θρησκευτικής) ομάδας σε βάρος της άλλης θα πέσει, οπουδήποτε στον κόσμο", φέρεται να είπε ο Άσαντ.

Σε ένδειξη εμφανούς ικανοποίησης για την πτώση ενός από τους πιο σφοδρούς επικριτές του Άσαντ, η συριακή κρατική τηλεόραση μετέδιδε ζωντανά ανταποκρίσεις και εικόνες από τις τεράστιες διαδηλώσεις στην Αίγυπτο με αίτημα την αποχώρηση του Μόρσι από την εξουσία.

Ο Σαουδάραβας βασιλιάς, Αμπτάλα, έστειλε επιστολή στον επικεφαλής του αιγυπτιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου, Αντλί Μανσούρ, εκφράζοντας συγχαρητήρια για τον διορισμό του ως προσωρινό αρχηγό του κράτους, αφότου οι ένοπλες δυνάμεις ανέτρεψαν τον πρόεδρο Μόρσι.

 

nooz.gr

Μοιράσου το άρθρο!